Translate

zaterdag 19 mei 2018

De ‘M’ van...

Mislukt! Als kijker hield ik het een weekje vol, ik zag het met lede ogen aan. Afgelopen week stond de wereld in brand: de Amerikaanse ambassade verhuisde naar Jeruzalem met tientallen doden en honderden gewonden aan Palestijnse zijde tot gevolg, de mogelijke terugtrekking van Noord-Korea uit de aanstaande vredesonderhandelingen, alweer een verkracht meisje in India dat in brand werd gestoken, weer dodelijke schietpartijen in Amerika, bizarre en bloedige aanslagen in Indonesië, vastzittende Brexit-onderhandelingen, weer een White House-personeelslid dat een onvergefelijke opmerking maakte over de doodzieke senator McCain, de presentatie van de allereerste ‘Monitor Brede Welvaart’ in Nederland, de uitspraak van EU-voorzitter Tusk over bondgenoot VS (with friends like this you don’t need enemies), het opzeggen van de Iran-deal door Amerika, het dreigende regeerakkoord in Italië, de haperende Amsterdamse burgemeestersaanstelling, en nog heel veel meer. Als redactielid van een praatprogramma zou ik het wel weten.

Als je dan niet wilt kiezen voor politiek of economie dan waren er nog: de ontdekking van een nieuwe Rembrandt, het Cannes-festival, de verjaardag van Maxima, de publieke verkoop van de blauwe diamant en het overlijden van topauteur Tom Wolfe, om maar enkele culturele feiten te noemen. Oké, het aanstaande huwelijk van Britse prins Harry en de Amerikaanse Meghan M. zat afgelopen week wel in een uitzending.

Het betreft het programma ‘M’ van Margriet van der Linden (1970). De presentatrice nam afgelopen week de plaats in van DWDD-Matthijs van Nieuwkerk. Van der Linden was eerder hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij. Als jonge vrouw abonneerde ik mij in de jaren ’80 van de vorige eeuw op dat blad. In die tijd werd de hoofdredactie gevoerd door Hedy D’Ancona. Ik genoot maandelijks van de artikelen die tot nadenken en onderzoek noopten. Vanaf 2008 leidde Van der Linden het blad. Ik las het tijdschrift af en toe. Als ik mij goed herinner, werd het minder politiek en activistisch. Ze presenteerde ‘Zomergasten’ (2009) en was de mol in ‘Wie is de Mol’ (2015).

Van der Linden begon haar talkshow op NPO1 deze week met onderwerpen en gasten als Boer zoekt Vrouw, Arie Boomsma, een niet recente Netflix-documentaire ‘Wild Wild Country’ (over Nederlanders in de Bhagwan-beweging) en songfestival-fan Erik die als kip verkleed zijn gekakel ten gehore gaf. Een programma als dit moet hot zijn, moet het allerlaatste nationale en wereldnieuws aan de orde stellen. Ik vond het geen sterk begin. Bovendien vond ik presentator Van der Linden niet leuk, spannend of authentiek. Ze stond als Matthijs (armen over elkaar) en sprak als Matthijs (heel snel). Haar desk en decor vond ik echter saaier.

Een praatprogramma als dit, op prime time, moet het hebben van de inhoud en die ontbrak in mijn ogen ten ene male. Ik zag en hoorde uitgekauwde, zelfs armoedige onderwerpen. Het concept deed mij eerder denken aan RTL Boulevard. Tja. Een gemiste kans. Haar sidekick, musicus Thijs Boontjes, voegde evenmin veel toe. Het programma begon zes weken later omdat de redactie niet klaar was voor de eerste uitzending. Huh?! Een talkshow moet de actualiteit op de voet volgen dus hoe kan dat dan vertraging oplopen?

Daar ik van mening ben dat je een presentator en zeker een programma niet moet afrekenen op één enkele uitzending, keken we de volgende dag weer. En weer. En weer. En weer. Gisteren rondden we de eerste week M af. Mijn liefje en ik zaten dagelijks voor de buis, eenmaal bekeken we het programma in de herhaling. Het werd in de afgelopen week niet spraakmakend, noch onderhoudend. Gaandeweg keek ik met steeds krommere tenen. Op een enkele uitzondering na bleef het platte televisie. Mijn keek op hun week was niet positief... Een flauwe quiz, het 40-jarig bestaan van de glascontainer (!),gasten die zich geen raad wisten, tafelgenoten die werden opgetrommeld om voor de luchtige toon te zorgen, slechts één boek voor de komende maand, een rubriek die veel op Man bijt Hond lijkt. Oppervlakkig, met weinig nieuwswaarde. M verloor in afgelopen dagen honderdduizenden kijkers ten opzichte van de eerste uitzending en ik ben een van hen. Volgende week stem ik niet meer af op dit programma. Mijn liefje en ik gaan andere dingen doen op dat tijdstip.

Van Nieuwkerk ging dit seizoen vroeg met zomervakantie omdat hij achter de schermen met nieuwe programma-concepten aan de slag ging. Ik las onlangs dat hij later dit jaar terugkeert naar DWDD maar ook iets nieuws gaat proberen, onder andere een boekenprogramma. Joehoe! Volgend jaar komt hij wellicht ook met een reisprogramma. Hij is nog lang niet klaar, ik voorlopig wel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten