Van de weeromstuit blogde ik er niet over! Over de totale stroomstoring van een week geleden in heel Spanje en Portugal en een deel van Zuidwest-Frankrijk. Het wordt in de media inmiddels ‘de grote black-out’ genoemd. In 5 seconden tijd was heel Spanje stroomloos. Onlangs ontdekte men dat er 19 seconden vóór de grote power cut nóg een storing was, in het zuiden van Spanje (Andalusië). De kaart hiernaast van het donkere zuiden is afkomstig van NASA. Er wordt nog steeds gewacht op een zinnige verklaring. Het houdt de Spaanse gemoederen en de politieke tegenstanders van het huidige kabinet bezig.
Dit is hoe het ons verging in Huize Barefoot. Deense buurman Jan stond voor onze poort terwijl de voordeur open stond. Daarom hoorde ik hem zeggen “Do you have electricity?” Ik zei spontaan Ja omdat ik zojuist nog aan de laptop had zitten klussen. De buurman is a smart ass dus hij zei daarop “Well, your doorbell doesn’t ring”. Inderdaad. Bij ons was ook alle electriciteit uitgevallen! Dat komt hier weleens voor dus verontrustend was die boodschap niet voor mij. Totdat dezelfde buur iets later meldde dat deze stroomonderbreking heel Spanje trof. Een korte inspectie wees uit dat onze telefoons het niet meer deden. What the heck? Het tennistoernooi in Madrid werd getroffen, miljoenen mensen kregen met chaos te maken.
Dat onze telefoons niet meer werkten, niet op 4G noch op 5G, was de vreemdste gewaarwording. Ik had weleens gelezen dat er in draaiboeken voor grote storingen staat dat na het uitvallen van de electriciteit nog twee uur gebruik zou moeten kunnen worden gemaakt van het mobiele netwerk. Dat was niet het geval. Zo’n abrupte uitval maakten we niet eerder mee. We waren dan ook niet voorbereid op het feit dat we geen enkele nieuwsbron meer konden raadplegen. Dat is pas echt bizar voor nieuwsjunkies als wij!
Aangezien voor die avond een etentje bij onze Zwitserse buurvrouw en haar bezoekende zoon en schoondochter op het programma stond, liep mijn liefje naar Liselotte om te melden dat we het diner konden uitstellen, wat ons betreft. Ze wilde daar niets van weten. Wel ging ze in plaats van de uitgebreide maaltijd iets eenvoudigers bereiden. Omdat zij electrisch kookt en wij op gas, zou ze haar gerecht op ons kooktoestel komen maken. Zij gaf mijn liefje een radio op batterijen mee naar huis. Zelf hadden we die niet meer, nadat we het campingding vorig jaar hadden gedoneerd aan onze Britse buren die graag een muziekje in hun badkamer wilden. Zaken lopen soms op onnavolgbare wijze...
Mijn liefje stelde aan buurman Jan voor dat zij samen naar de dichtstbijzijnde supermarkt zouden gaan om extra flessen water aan te schaffen. Je kunt lang zonder eten maar niet zo lang zonder water. Dat ging niet lukken. De kassa’s deden het nergens meer. Evenmin als de schuifdeuren bij de ingang.
Tom Poes moest dus een list verzinnen. We vulden een
aantal flessen met goed drinkwater en namen ons voor bij de eerste de beste gelegenheid
een transistorradio op batterijen te kopen. Mijn liefje en ik stemden af op
Radio Nacional (RNE) en ontvingen zo meer info over de situatie.
Ondertussen in de straat... waren ook onze Madrileense overburen uit hun vakantiehuis gekomen voor info. Met elkaar dachten we in eerste instantie aan een vijandige hack van de Russen of een sabotage-actie van andere boosaardigen.
De situatie werd nooit beangstigend, wat mij betreft. We roeiden met de riemen die we hadden. We hebben oplaadbare (tafel)lampen, een krachtige zaklamp die we meenamen naar Turkije op onze recente rondreis maar niet gebruikten. Mijn reader had voldoende batterij om de avond door te komen dus het euvel was te overzien. Hoe lang dit zou duren echter niet...
Toen we op het punt stonden naar Liselotte te gaan voor het diner, kwam buurman Guillermo nog even buurten. Mijn liefje schoot in de rol van interviewer, met de zaklamp in de aanslag. Hij had geen nieuws te melden. Maar wel altijd een grap! (Een grappige Spanjaard, kom er eens om...) We wilden hen de transistorradio geven tijdens onze afwezigheid maar zij hadden al een oudje uit hun eigen kast opgediept.
We waren blij dat we niet in een lift, trein of metro onder de grond zaten toen deze stroomstoring zich voordeed. Daarvan zou ik wel hebben gebaald. Tijdens het diner bij Liselotte, dat ouderwets geanimeerd was, floepte het licht weer aan. We juichten en waren, zo te horen, niet de enigen in de wijk die opgelucht reageerden. Het duurde ongeveer 23 uur voordat de volledige stroomtoevoer in heel Spanje was hersteld. Er is geschat dat er tijdens de stroomstoring voor 400 miljoen euro minder is gepint in het land. De totale economische schade zal echter veel groter zijn.
De volgende dag bestelde ik een handzame transistorradio online. Mijn liefje had in de Spaanse krant El País gelezen wat de beste kleine was, volgens hun redactie. Ze hebben wekelijks een pagina met de beste value-for-money gadgets van het moment en tot nu toe zit daar geen teleurstelling bij. Het is een piepkleine radio die in je broekzak past, van het merk Prunos; met korte- en langegolf, FM-zender en ingebouwde zaklamp. Die ligt inmiddels opgeladen, op grijphoogte, te wachten op gebruik.
Formeel is nog steeds niet bekend wat deze massale stroomonderbreking veroorzaakte. Red Eléctrica de España (REE), het Spaanse electriciteitsnetwerk, meldde dat Spanje en Portugal werden getroffen door “el cero”, de nul. Endesa, het grootste energiebedrijf van Spanje met tenminste tien miljoen klanten, en Iberdrola, de op één na grootste leverancier (ook die van ons), gaven aan dat ze momenteel nauw samenwerken met REE, volgens vastgestelde protocollen.
Het probleem ontstond in Spanje, zoveel is duidelijk. Sommige deskundigen beweren dat het wegvallen van hernieuwbare energie (zon en wind) de oorzaak was. Zonneparken en windmolens leverden tot vlak voor de grote stroomstoring rond 60% van de, op dat moment door huishoudens en bedrijven gevraagde, hoeveelheid energie. Spanje heeft acht kerncentrales; die schakelden meteen af na de uitval, zoals de veiligheidsprocedure voorschrijft. Dit land is op weg om koploper te worden op het gebied van groene energie; we hebben immers volop zon en wind. 2024 was een recordjaar voor de opwekking van hernieuwbare energie, goed voor 56% van het complete elektriciteitsverbruik. In 2030 zal dat aandeel zijn gestegen naar 81%. Die verschuiving zal Spanje helpen minder afhankelijk te worden van energie-import maar brengt zeker ook uitdagingen met zich mee.
Elk nationaal electriciteitsnet ter wereld zal fors moeten investeren in de verbetering van distributiesystemen om verspreide hernieuwbare energiebronnen met elkaar te verbinden en een evenwichtige verdeling te garanderen. Die balans wordt ‘grid balancing’ genoemd. Het net moet constant worden beheerd om te voorkomen dat het overbelast raakt door te veel opwekking, of juist dat het te weinig stroom verbruikt. Elektriciteitscentrales schakelen automatisch uit als de frequentie buiten het normale bereik valt. Het evenwichtspunt ligt op een frequentie van 50 Hertz. (Bij 48 of 52Hz ontstaan al problemen.)
Interconnectie tussen landen is essentieel voor het delen van schone energie. Maar dit creëert ook nieuwe uitdagingen, zoals de snelle verspreiding van een energieprobleem. Tegelijkertijd helpen deze interconnecties ook om verergering van een probleem te voorkomen. De verbinding met Frankrijk maakte het gemakkelijker om het elektriciteitssysteem te herstellen. Een groter systeem fungeert dan als een soort buffer.
De Europese branchevereniging van electriciteit, Eurelectric, schat in dat er de komende 25 jaar twee biljoen euro nodig zal zijn om de modernisering van het gehele Europese elektriciteitsnet te bekostigen.
Wat ik ook boeiend vond, is dat Gibraltar, dat kleine stukje Verenigd Koninkrijk op Spaans grondgebied, niet door deze stroomstoring werd getroffen.
De Spaanse regering heeft nu twee onderzoekscommissies aangesteld die onderzoek gaan doen; teneinde tunnelvisie te voorkomen, aldus de officiële verklaring. Dat gaat (dus) nog wel even duren. Wat ook de oorzaak zal blijken te zijn, dit was een eye opener voor het Iberisch Schiereiland en voor Europa. Europa gaat ook onderzoek doen, begrijp ik. Een stroomstoring als deze kan ieder land overkomen maar hoe wapen je je ertegen? In Spanje is tot nu toe tenminste één kop gerold (voor zover ik weet); iemand van een verantwoordelijke dienst zou zijn ontslagen. Dat lijkt mij symboolpolitiek als nog helemaal niet bekend is wat de oorzaak was.
De Nederlandse autoriteiten waren er als de kippen bij om te verklaren dat zoiets als dit in Nederland onmogelijk is vanwege de vele koppelingen met onringende landen. Guess what?! De dag erna viel de stroom uit in het hele land van Enschede. 20.000 huishoudens moesten het tijdelijk zonder electriciteit stellen. Tja.
Die noodpakketten zijn zo gek nog niet!