Wèl heb ik favorieten:
Mindy, Amina, Audra en Debra. Mindy,
fysiotherapeute die opgroeide in Maleisië en wier vader kok in het leger is,
ontving als eerste een immuniteitsspeld door al kokend van een sterrenkok te
winnen. Die speld houdt in dat ze pas een week voor de finale kan afvallen. Amina, verpleegster en dochter van een
Egyptische vader en een Zuid-Koreaanse moeder, is een culinair wonder. Beter
gezegd: Haarlemmerolie! Als zij aan een groepsopdracht meedoet, worden haar
gerechten geheid verkozen tot de beste of de lekkerste. Ze heeft ervaring met
een breed spectrum aan wereldgerechten. Audra,
geboren in Singapore, is accountmanager en dochter van een Singaporese moeder
en een Indiase vader. Ook haar kookstijl en smakenpallet worden geprezen. Mijn
grootste favoriet is echter Debra.
Zij is niet alleen een creatieve kok, ik vind haar bovendien een aantrekkelijke
vrouw. Bij haar zou ik wel een potje willen breken! Ze kookt bij voorkeur
vegetarisch en maakt daarmee veel indruk op de carnivore juryleden. De dames
zijn heuse wizzards of Oz.
Leraar Ben, bouwvakker Beau
en electricien Andy zijn goed presterende mannen maar ze steken niet met kop en
schouders boven de dames uit. De amateurs van MC Australia 2012 moeten
regelmatig tegen sterrenkoks koken. Zo ook tegen Jamie Oliver. Voor twee van
hen bleek hij dé culinaire inspiratiebron. Schooljuf Alice zei het heel mooi: "we
are standing on the shoulders of giants". Een terecht compliment aan het
adres van nationale en internationale kooklegendes. Jamie ging met de amateurs
de ‘Antipasto Plank Challenge’ aan. Het werd een close finish: Oliver kreeg 27
punten, Jules werd tweede met 25 punten.
De Britse kooktovenaar
Heston Blumenthal, wiens restaurant 'The Fat Duck' wij in 2002 bezochten, kookte tijdens een inventietest. Australische
sterrenkok Matt Moran, wiens restaurant Aria wij in januari 2012 bezochten,
treedt regelmatig op als Masterclass-kok en als coach van de amateurs. Elk van
hen is een bron van inspiratie en culinaire geneugten. Ook voor mij als enthousiaste
thuiskok.
Onlangs las ik de
Volkskeukenrubriek van culinair journalist Onno Kleyn weer eens. Ooit kocht ik
zijn 'Reiskookboek Frankrijk' voor op de
camping; een heerlijke selectie culinaire voorgerechten en über-Franse
eenpansmaaltijden. Kleyn beklaagde zich in
de column over het feit dat een bekende kok zijn recepten als simpel en een
beetje boers had bestempeld. Zijn reactie was sprekend: “dat simpele zit ook
wel in mij. Nadat ik zo rond mijn twintigste met hulp van nouvelle-cuisinekookboekjes
driftig probeerde sterrenkok te spelen voor mijn vrienden, is het rustiger
geworden bij mijn fornuis. Dat gepiel, daar moet je overheen groeien, vond ik
sindsdien. Maar toch kriebelt er af en toe iets.” Ik moest grinniken om de herkenbaarheid. Het gekriebel leidde tot
gekonfijte kippenlevertjes met trompettes de la mort. Ik las het recept en
raakte geïnspireerd; hierbij de kookaanwijzingen (voor 4 personen).
- 100 g verse of 20 g gedroogde trompette de la mort (paddenstoel hoorn des overvloeds)
- 250 g kippenlevers
- 3 eetlepels Kikkoman sojasaus
- 1 mespunt chilipoeder
- 1 rode ui, in dunne halve plakken
- 150 g roomboter
- 50 ml Pedro Ximenez (sherry)
- 2 eetlepels zeer fijngehakte peterselie
Gedroogde paddenstoelen moeten een half uur in warm water worden geweekt, verse moet je wassen in warm water en drogen met veel keukenpapier. Verwijder de ongerechtigheden van de levertjes en verdeel ze in vrij grote stukken. Meng ze met de soja en chilipoeder en zet ze koel weg. Bak de ui in een lepel boter tot de plakjes zacht worden. Bestrooi ze met zout en haal ze van het vuur. Bak de paddestoelen op hoog vuur in een gulle lepel boter -circa 3 minuten- tot zij zacht zijn. Zout ze en haal ze van het vuur. Doe de sherry in een klein pannetje en kook het vocht in tot er stroop overblijft. Bewaar. Smelt 100 gram boter in een koekenpan op heel laag vuur. Doe de levertjes erin en laat afgedekt héél zachtjes garen; bakken mag beslist niet. Draai ze af en toe om; in circa 7 minuten moeten ze gaar (genoeg) zijn. Meng ze, zonder hun boter, met de andere ingrediënten en voeg de peterselie toe.
Zelf gebruikte ik een
andere, verse paddenstoelsoort en in plaats van alleen Kikkoman marineerde ik
de kippenlevers in anderhalve eetlepel japanse en evenzoveel zoete Indonesische
sojasaus. De sherry die ik gebruikte is een donkere, zoete sherry - van
hetzelfde PX-merk. Het was vurrukkulluk, een regelrechte aanrader. Hoe groot
kan Kleyn zijn?! Ook hij is een reus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten