De zomer is begonnen,
de langste dag ligt alweer achter ons! Hier zomert het al een tijdje alhoewel
het weer niet stabiel is. ’s Avonds zijn er soms wolken in plaats van blauwe
lucht, de wind komt vroeger op dan normaal, de windrichting verandert
dagelijks. Desalniettemin is het lekker al heb ik nog geen banen in zwembad of
zee getrokken. Voor mij is het nog tè fris maar morgen gaat het er
waarschijnlijk van komen.
In Nederland en
andere West-Europese landen wil het nog helemaal niet zomeren. En dan was er
ook nog eens geen haring op Vlaggetjesdag?! Kasian. Een vriendin appte gisteren
dat ze ‘comfort food’ ging halen op de Haagse Fred: verse haring bij Robbie en
andere culinaria bij Dr Vogel, de traiteur van de wijk. Lekker eten als troost;
ik weet er alles van...
In de afgelopen dagen
viel ik in een zwart gat. Tot voor kort volgde ik dagelijks twee
kookprogramma’s op de tv, het Australische My
Kitchen Rules en een Engelse serie van Masterchef
The Professionals. Ik keek afgelopen week op het puntje van mijn stoel naar
de finale van beide programma’s. Het was zinderend en het werd uiteindelijk een
Girl Power-overwinning. De vriendinnen Lee & Jennifer waren het winnende
MKR-team en Claire Lara ging er met de Masterchef-titel vandoor.
Lee is bloemiste en Jennifer
is ehh... prinses. Ze is van Thaise ouders maar is Australische. Ze is een
heuse keukenprinses, haar talent spatte van het scherm. Zij paarde een
natuurlijk gevoel voor smaken aan een creatieve en ondernemende geest; die
kenmerken legden de dames geen windeieren. Slechts éénmaal moesten zij tijdens
een eliminatieronde koken om in de race te blijven. Ze kwamen toen in mijn ogen
op dubieuze wijze op de laagste plaats terecht. Lee zou die ronde een luie kok
zijn geweest, volgens een medestrijder die slechte verliezer bleek.
Ze kregen tijdens de finale 58 punten (op een maximale score van 60) van de professionele jury. Met hun overwinning
ontvingen de dames AU$ 250.000; daar kun je wel een paar pannen en potten mee
breken! Ze vormen geen kookduo meer maar zijn nog wel vriendinnen. Jennifer
werd in de tussentijd moeder en heeft een website, genaamd Jennifer's Kitchen met smakelijke Aziatische en andere recepten.
Zij namen het in de
finale op tegen Nic & Rocco, twee fantastische amateurkoks van Italiaanse
origine uit South Australia. Ze leerden elkaar als kleine jongetjes kennen en
leerden beide koken van hun Italiaanse ‘mama’. Met hun familiegerechten
scoorden zij stelselmatig hoog. De mannen stonden in de eerste kookronde
bovenaan het algemeen klassement, ze werden in de loop van de serie “Queens of the
Dessert”. Vooral Rocco onderscheidde zich met fantastische toetjes, zowel qua
uiterlijk als qua smaak. Zijn makronen waren om te zoenen. Inmiddels zetten de
heren twee winkels op waar ze desserts en allerlei makronen verkopen. De heren hebben een kleurrijke website waar je ingrediënten en gerechten online kunt bestellen en voor kookcursussen kunt reserveren.
Zelf ben ik op zeker een
toetjesmens maar ik bereid ze niet vaak. Bakken doe ik zelden. Dat komt onder
andere doordat mijn liefje er niet naar taalt. Het is toch leuker als je voor
anderen kunt koken; het blijft een sociale bezigheid wat mij betreft.
Onlangs maakte ik
viskoekjes naar een recept van Jennifer (Thai Fish Cakes) maar met mijn eigen
draai eraan. Ik voegde geraspte courgettes en verse kruiden (zoals koriander) door
het vismengsel. Bovendien maakte ik de koekjes in de pan en niet in de
friteuse. Een nieuw serie kookprogramma’s startte onlangs (Masterchef
Australia) maar deze editie zag ik reeds enkele jaren geleden. Het is zomertijd
en qua tv komt dat neer op komkommertijd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten