Nu we enkele weken op een Nederlandse camping vertoeven, is er volop
gelegenheid vrienden en familie te bezoeken. Voor ik er erg in had, liep de
agenda echter vol. We bezochten vrienden in het Oosten des Lands, in het Zuiden
van Nederland en in de Randstad. Met onze vrienden hebben wij gemeen dat we
allen lekkerbekken zijn. Momenteel is het in Nederland aspergetijd dus de delicatesse stond regelmatig op tafel. Zelfs tijdens een etentje voor twee
in de caravan.
Wij aten het witte goud -bijna elke dag- op een andere manier in Leuven
(op Vlaamse wijze, met krokante kalfszwezerik, met kabeljauwhaas en met grijze
garnalen), genoten van de Koningin van de Groente die Ger uit Limburg
meebracht en smulden van het 3-gangenaspergemenu van Els. Haar toetje van in
room en witte wijn gekookte zoete asperges en aardbeien was heerlijk en verrassend.
Ik las ooit dat asperges de effecten verminderen van een avondje doorzakken; ze zouden het gifpercentage in de lever (door alcohol) reduceren. Ik vond proefondervindelijk uit dat de uitkomst van dat wetenschappelijke onderzoek niet opgaat als je asperges nuttigt met fruitige witte Elzaswijn, subtiele côte de Provence-rosé of mooie Australische Penfolds rode wijn...
Ik las ooit dat asperges de effecten verminderen van een avondje doorzakken; ze zouden het gifpercentage in de lever (door alcohol) reduceren. Ik vond proefondervindelijk uit dat de uitkomst van dat wetenschappelijke onderzoek niet opgaat als je asperges nuttigt met fruitige witte Elzaswijn, subtiele côte de Provence-rosé of mooie Australische Penfolds rode wijn...
Er was dus letterlijk sprake van een culinaire rondgang. We aten tevens
scharrelkip uit Bresse, gestoomde kabeljauw van vishandel Schmidt, gegrillde
tonijn met mishimakruiden, wakamé (Japanse zeewiersalade) en witte
wafu-dressing en daarna zeebaars (afkomstig van 'Vis', de beste viswinkel van Nederland). Heerlijk! Ik kookte
slechts twee keer voor vrienden; in hun eigen keukens, welteverstaan. De
caravankeuken was vanwege het tegenvallende weer tot nu toe geen alternatief.
Met andere vrienden bezochten
we het restaurant Verboden Toegang in
Leiden (hun motto: ‘Crimineel lekker eten’) en restaurant Han Ting in Den Haag (fusion van de Franse en Aziatische keuken). De
Sint Jacobsschelpen die op drie manieren werden bereid en de truffeljus bij vis
uit het verrassingsmenu blijven mij voor altijd bij. Het werden stuk voor stuk smulpapenervaringen
en gezellige avondjes uit.
Later deze week gaan we een
vorkje prikken met de kids van neef Dennis en zijn vrouw. Die vorkjes zetten zij, naar verluidt, bij voorkeur in poffertjes en pannekoeken. Voor de kleintjes wordt dat waarschijnlijk een culinaire topervaring, voor ons zal het een leuke familiehereniging zijn.
Als verjaardagskado kreeg ik
het boek 'Thuis koken met Ferran Adrià - De beste menu’s voor elke dag'. Een rijk
geïllustreerd boek vol tips, trucs, technieken en heel veel recepten van De Beste
Chef Ter Wereld. De opgenomen recepten waren ooit maaltijden voor het personeel
van elBulli. Het zijn dus niet de moleculair bereide gerechten waarmee Adrià
beroemd werd. (Gelukkig maar want wie heeft die keukenapparatuur?!) Enkele
jaren eerder kreeg ik een 10-minutenkookboek van hem kado nadat ik grote boodschappen
deed bij supermarkt El Corte Inglès. Die recepten maakten hun omschrijving meer
dan waar: prachtige gerechten kwamen inderdaad in 10 minuten op tafel. Ik
verheug mij dus op prachtige Spaanse recepten zoals ik mij ook verheug op mijn
zonovergoten, goed geoutileerde keuken in Spanje. Wie langskomt, weet wat hem
of haar te wachten staat!
Hi Marti en Brigitte,
BeantwoordenVerwijderenAlleen al bij het lezen van dit 'vorkje' loopt me het water in de mond. Hopelijk gaat de temperatuur in NL gauw stijgen, wij zijn in aantocht. O ja succes met jullie LG. Groetjes Frans en Lenie