Translate

zaterdag 12 oktober 2013

Schatten

Wat zouden we zijn zonder boeken? Ik kijk naar buiten en zie mijn liefje in de zon zitten met een dikke pil in haar schoot: de nieuwste roman van Donna Tart, getiteld 'Het Puttertje'. Sinds enkele dagen heb ik geen kind aan haar.

In de afgelopen week las ik zelf ‘Monuments Men – Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History’ (2011) van auteur Robert M. Edsel. Het boek beschrijft de zoektocht van een kleine groep Europese en Amerikaanse kunstkenners die tijdens de Tweede Wereldoorlog als eenlingen aan legers werden toegevoegd. Deze monumentenmannen waren doorgaans geleerden die weinig ophadden met oorlogvoering en gevechten. Toch voelden zij zich geroepen zich in de oorlog te mengen. Het waren stuk voor stuk dappere mannen, enkelen sneuvelden ‘in the line of duty’. Degenen die het overleefden, werden na de oorlog belangrijke directeuren van wereldberoemde musea.

Het was hun taak ervoor te zorgen dat bestaand cultureel erfgoed in bezette gebieden werd gespaard en gerepareerd en dat door de nazi’s (van joodse mensen en uit nationale musea) gestolen kunstschatten, diamanten en goud werd teruggevonden en aan de rechtmatige eigenaar werd teruggegeven. In het voorjaar van 1945 werden de meeste waardevolle en spraakmakende kunstwerken uit de huizen en kastelen van de Nazitop (Hitler, Himmler, Rosenberg) naar diepe mijnen in beboste gebieden overgebracht in Duitsland en Oostenrijk. Veel werd teruggevonden maar niet alles...

Het boek is een absolute aanrader. Op 18 december aanstaande gaat de verfilming van het boek in roulatie, o.a. met Matt Damon and George Clooney (met Hitlersnor!). Een korte trailer is hier te vinden.

Het daaropvolgende boek dat ik uitkoos, heet ‘The Gods of Atlantis’ (2011) van de Canadese onderwaterarcheoloog en auteur David Gibbins. Gibbins combineert fictie met non-fictie. 

Het verloren continent Atlantis boeit mij al jarenlang. Ik ging ervan uit dat het boek zich vooral onderwater afspeelt maar tot mijn grote verbazing worden ook in dit boek de zoektocht naar Nazischatten en de Monuments Men opgevoerd. Hitler en Himmler refereerden in hun toespraken regelmatig aan een vroegere beschaving (Atlantis) van een ‘goddelijk ras’ waarmee Ariërs zich verbonden voelden. In dit boek zoekt hoofdpersoon Jack Howard naar verdwenen wereldschatten, op de bodem van oceanen maar ook diep in Duitse en Oostenrijkse mijnen. Ik heb nog ruim 100 bladzijden te gaan in dit boeiende boek. 

Kunstschatten zijn momenteel een hot topic. Enkele weken geleden keek ik naar een uitzending van DWDD waarin Leon Giesen, spoorzoeker en verhalenjager, over een spannend project vertelde. Hij is op zoek naar een Nazischat die zou liggen in Beieren, Zuid-Duitsland. Vriendin Bernadette en ik werden co-sponsor. Als dank ontvingen wij een schatkaartje. Deze ‘boorkonde geeft recht van spreken als je beweert onderdeel van wereldgeschiedenis uit te maken’. Aldus de spoorzoeker. Nou, wie wil dat nu niet?! (Antwoord: mijn schatje; zij vindt het geldverkwisting...) Die donaties moeten deze schatgraver in staat stellen een proefboring te doen op de betreffende locatie. Die actie zou ruim 25.000 kosten.

Op de eigen website legt Giesen zijn theorie over het ontwarren van Martin Bormann’s (assistent van Hitler) geheime Naziboodschap uit. Zijn uitleg lijkt vergezocht maar hij weet het uiterst boeiend en spannend te maken!
Hij is overigens niet de eerste die met die boodschap aan de gang ging. De Duitser Karl Hammer spendeerde eerder zeven jaar van zijn leven aan de zoektocht naar de Nazischat, zonder succes.

Giesen gooide het over een andere boeg. Hij puzzelde en puzzelde en kwam tot de conculsie dat de diamanten van Hitler alsmede 100 goudstaven weleens in Mittenwald zouden kunnen liggen. Duitse geologen bevestigden inmiddels dat op 2.5 meter diepte iets ligt begraven dat van een ander metaal is dan ijzer. De boring zou morgen plaatsvinden maar toestemming van de lokale autoriteiten laat op zich wachten. Dus... wordt vervolgd!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten