Het is weer tijd voor
een food blog! Sinds enkele weken kijk ik naar het kookprogramma Poh’s Kitchen.
Poh Ling Yeow werd tweede in de finale van Masterchef Australië 2009.
Toentertijd waren wij enkele maanden Down Under en bekeek ik het kookprogramma
dagelijks. Zelf vond ik dat Poh eerste had moeten worden; ik vond haar namelijk
een betere kok en veel creatiever dan Julie Goodwin die uiteindelijk eerste
werd.
Poh’s eigen programma is nu op de Nederlandse TV
te zien en ik kijk met veel plezier. Zij inspireert en boeit. Haar roots liggen
in Maleisië en China maar ze is volbloed Australische. Ze gaat regelmatig op
pad, niet alleen in haar vaderland maar ook in landen waaruit haar familie
stamt. Zo bezocht ze onlangs Maleisië en dat werd een stemmige en vooral smakelijke déjà-vu. Die heerlijke laksa's en Peranakan-gerechten. Yum!
Poh was
op vele plekken die ook mijn liefje en ik tijdens onze meeste recente rondreis door
Azië bezochten: Penang en Malakka. Poh is een goedlachse, nieuwsgierige en inventieve kok die ook is
geïnteresseerd in Europese kookstijlen en invloeden. Met regelmaat nodigt zij dan
ook Franse en Italiaanse koks uit die zich in Australië vestigden en daar
furore maakten met hun culinaire prestaties.
Ik leer veel door te
kijken: ik weet nu hoe gemakkelijk het is zelf dim-sums te maken. Dat zijn
Aziatische tapas die je kunt stomen, koken en bakken. Heerlijk! Ook leerde ik
iets elementairs dat ik reeds had ervaren: de koppen van garnalen die in de pan
worden bereid, kunnen zonder meer worden uitgezogen, die van de grill vaak niet.
Daar sijpelen de sappen vaak nog uit... Een amateurkok liet zich onlangs ontvallen
‘geen prawn head sucker’ te zijn. Ik vond het een mooie uitdrukking en moest
lachen. Ik ben het wel en doe het al jarenlang! Niets lekkerder dan de smaken
uit de koppen. Ik realiseer mij wel dat het er niet zo leuk uitziet voor minder
geoefende tafelgenoten (maar ik slurp nooit).
Momenteel is ook
Masterchef Australië 2013 te zien op de Nederlandse televisie. Inmiddels zijn we
aangekomen bij de Top-9. Emma heeft een immuniteitsspeld, hetgeen haar recht
geeft op een finaleplaats. Ze is een onopvallende kookster but going strong.
Mijn favoriet is Rishi sinds het begin, een stralende Indiase jongeman die
chemicus is van opleiding en veel begrijpt van kookprocessen en smaken.
Ook Samira (met hoofddoek) is iemand
die veel verstand heeft van kruiden en smaken en daardoor kans maakt op een
finaleplaats, denk ik. Ze viel eerder af maar kookte zich terug in de strijd. Dat was
voor het eerst in al die jaren een optie. Het programma verrast elk jaar. Favoriet van mijn
liefje is Lynton, een boerenzoon van een cattle station in Queensland. Hij is goed
met vlees, had oorspronkelijk geen idee wat hij moest doen met seafood maar hij
wordt een steeds betere kok. Momenteel heb ik nog geen vast idee wie van de amateurkoks met de eer gaat strijken.
Masterchef is al
jarenlang mijn absoluut favoriete kookprogramma. Elke week zie ik nieuwe
draaien aan het programma. Het wordt nooit saai.
We zitten thans middenin de
Heston-week: Heston Blumenthal, de kookguru van wereldsterrenrestaurant ‘The
Fat Duck’ is te gast. Mijn liefje en ik dineerden enkele keren in zijn restaurant toen wij in Engeland
woonden en werkten. Hij is een tovernaar in de keuken. We proefden daar de meest bizarre smakencombinaties. En genoten ervan!
Blumenthal is een week lang de grote roerganger en uitdager van de amateurkoks. Smullen, zowel voor de smaakpapillen als voor het oog!
Blumenthal is een week lang de grote roerganger en uitdager van de amateurkoks. Smullen, zowel voor de smaakpapillen als voor het oog!
Elke week kook ik tenminste
één nieuw gerecht. Met Fissler-pannen die wij kochten toen wij in Kijkduin
woonden. Deze week kwam in het nieuws dat afgekeurde pannen van dat merk bij
Blokker in Nederland zijn te kopen, tot ongenoegen van de fabricant!
Sommige recepten zijn
blijvend, andere eenmalig. Vanavond wordt het een Mediterraans recept van gegrilde biokipfilet met olijfolie-munt-laurierblad-citroenmarinade. De kip moet worden ingekerfd en ingevrewen met de marinade. Daarna minstens een uur in de marinade in de koelkast voordat de filet wordt gegrild (10 minuten). Serveren met lente-uitjes en een schijfje citroen. Morgen ga ik gewokte inktvis met zwarte bonen en mihoen uit Poh’s Kitchen bereiden; bezoek haar informatieve website voor heerlijke Aziatische
èn fusion-gerechten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten