Translate

vrijdag 9 september 2016

En, niet of

De boekenwurm in mij steekt regelmatig de loftrompet over het bestaan van de e-reader. De mijne is een oudje van Sony; hun eerste apparaat kwam in 2006 op de markt. De knop om vooruit te bladeren is versleten, de batterij moet ik vaker opladen. Alhoewel ik de opvolger reeds op het oog heb, hoop ik dat deze ouwe-trouwe er voorlopig niet de brui aan zal geven.

Er zijn mensen die zweren bij papieren boeken, anderen lezen uitsluitend nog digitale werken. Menige persoon heeft het idee dat hij of zij moet kiezen maar dat hoeft niet. Zelf snoep ik van twee walletjes!

Als ik vroeger -dat wil zeggen: voordat e-readers op de markt kwamen- op reis ging, was mijn reistas grotendeels gevuld met boeken. Hoeveel ik er ook meesleepte, ik kwam altijd tekort. Dan moest ik als een junk op zoek naar iets van mijn gading. Een dergelijke vondst deed ik in 2006 in een resort in Malborough Sound, het noorden van het zuideiland van Nieuw-Zeeland. Daar vond ik namelijk het eerste boek van Khaled Hosseini: ‘The Kite Runner’ in de boekenkast. Ik nam het mee en zette er een voor terug. Hosseini’s eerste roman greep mij direct bij de kladden; ik werd een trouwe fan van deze Amerikaanse schrijver van Afghaanse afkomst. Ik wacht geduldig op het verschijnen van boek nummer 4. Sinds ik een e-reader heb, behoren die boekenstrooptochten tot het verleden. Nu neem ik in een handzaam formaat tientallen e-boeken mee op reis en prijs mij zo een gelukkig mens.

Boekenvriend Ben kwam onlangs weer in Spanje aan en dat gaat, zoals altijd, gepaard met het uitwisselen van papieren boeken. Ook deze keer bracht hij interessante titels mee. Het betreft recente werken van Geert Mak, Alexander Münninghoff, Renate Dorrestein en Jessica Knoll. Het boek van Nicci French kwam reeds in 2015 uit. Momenteel lees ik de digitale versie van dat zesde deel uit de Frieda Klein-serie van Nicci French, getiteld ‘Als het zaterdag wordt’. De serie begon op maandag dus we hebben nog slechts één boek te gaan; dat verwacht ik volgend jaar. Ik vrees de dag dat psychiater Klein uit mijn leven wandelt! Ooit ontmoetten mijn liefje en ik het Britse schrijversduo Nicci Gerrard & Sean French op een boekenfestival in Bath (Verenigd Koninkrijk). Bij die gelegenheid vertelden ze dat hun boeken eerder in het Nederlandse taalgebied verschijnen dan in de Engelstalige markt. Het zijn nagelbijtend spannende boeken, een genre dat erg geliefd is in het Vaderland.

Van alle hobby’s die ik heb (en het zijn er vele) is boeken lezen de allergrootste. Een dag niet gelezen is als een dag niet geleefd. Mijn liefje zegt het op eigen wijze: boeken zijn mijn grootste concurrent.” Er zijn inderdaad dagen waarop ik meer aandacht heb voor wat ik lees dan voor haar… Mijn moeder mopperde vroeger om diezelfde reden op mij. Tja. Ik kan helemaal opgaan in een boek, of het nu fictie of non-fictie is.

Lezen is één ding, de collectie beheren is een ander verhaal. Ik besteed veel tijd en energie aan de administratie van mijn digitale boeken: in een spreadsheet houd ik in alfabetische volgorde naam en nationaliteit van de auteur, titel, boekgenre en centrale thema bij. Het kan bijvoorbeeld gaan over een diersoort of het speelt zich af op zee. In de laatste kolom zet ik dat ik het heb gelezen. Er staat gelukkig nog veel ongelezen in mijn eigen bibliotheek. Op de website van Project Gutenberg kun je gratis wereldliteratuur downloaden. (Het internet wemelt ervan.) Daarnaast ben ik geabonneerd op Elly’s Choice en Bookbub waar boeken tegen gereduceerd tarief te koop zijn.

Jaren geleden ontdekte ik het boekenbeheerprogramma Calibre van Kovid Goyal. Hij is doctor in de Natuurkunde en werkte met kwantum-computers in de Verenigde Staten. Inmiddels keerde hij met echtgenote naar India terug. Ook hij heeft vele hobby’s, waaronder lezen. Goyal ontwikkelde een Open Source-programma waarmee je digitale boeken kunt organiseren, beheren en bewaren. Heel regelmatig wordt het programma ge-update; tot nu toe altijd zonder probleem. Calibre is gratis en doet alles wat een boekenwurm zich maar kan wensen. Het is zeer eenvoudig om boeken aan de bibliotheek toe te voegen, je kunt gegevens over een boek (metadata) bewerken en aanvullen, een synopsis van het web ophalen of zelf schrijven, bestaande of zelfgemaakte boekomslagen toewijzen en nog veel meer. Het programma laat je zoeken op een boektitel en auteur in het publieke domein of op commerciële sites.
Calibre kan boeken in allerlei formaten aan (ePub, pdf, mobi, lit, azw3, html, fb2, djvu, txt) en met het programma kun je boeken naar elk gewenst formaat omzetten. Ik heb een voorkeur voor ePub. Met de USB-kabel stuur je boeken vanuit de bibliotheek naar het hoofdgeheugen van welke e-reader dan ook. Heel eenvoudig. Hulde aan Kovid Goyal. Ik wil niet meer zonder Calibre.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten