“Food is an expression of love.” Het was de leuke lerares Alice Zaslavsky met de
grote bril die deze zin uitsprak. Ik ben het geheel met haar eens. Alice viel vorige
week af tijdens een eliminatieronde. De deelnemers moesten koken voor hun
geliefden die uit heel Australië waren afgereisd naar de kookstudio in Sydney. Het
betreffende familielid mocht zijn of haar favoriete gerecht noemen en de
amateurkok zou het dan bereiden. Alice’s vriend Nick vroeg om een lamsgerecht. Zij
maakte het en hij vond het heerlijk. In tegenstelling tot de jury. Daarmee kwam
een einde aan haar competitie.
Zo kan de voorkeur van je
geliefde je zomaar de kop kosten?! Ook ik kook graag voor vrienden en familie...
Liefde van de mensen die wij kennen gaat vaak door de maag.
In de afgelopen periode bereidde
ik veel nieuwe gerechten voor mijn liefje en anderen: asperges met gepocheerd
ei, gevulde inktvis, verse mango met wittechocoladejoghurtsaus, raita mèt, verse
gazpacho en zelfgemaakte salmorejo, konijnschotel, zelfgebakken
broden, vegetarische empanadas (met een handige mal die altijd werkt),
rijstpapierrolletjes, enzovoort.
Veel van Ferran Adrìa, Spanje’s Masterchef,
het een en ander van Masterchef Australia en een beetje van muzelluf. De boog
stond niet altijd gespannen; gouwe-ouwe en 'metdeogendichtrecepten' kwamen evenzeer aan te orde.
Wijzelf
zijn in de finaleweek van Spanje 2012 aangekomen. Het was een, voor ons doen,
lang verblijf: ruim 6 maanden op 1 honk, met af en toe een uitstapje binnen de
landsgrenzen. Dat alles beviel goed.
Nog even en we reizen af
naar Borneo. Ik zal de komende maanden niet -behoeven te- koken. Al vind ik koken
erg leuk, het is bevredigend om voorlopig alleen te mogen proeven. En dat het
een inspirerend Aziatisch preuvenement wordt, moge duidelijk zijn! Onze eerste
verblijfplaats in Maleisië, Kota Kinabalu (regio Sabah), staat bekend om zijn
vele fantastische eethuizen en restaurants. Mijn liefje versprak zich onlangs.
Kota Kinabalu werd bij haar Kota Kannibali. Ik vond deze aanduiding dermate
leuk dat we die voorlopig aanhouden. In de regio Sarawak gaan we overigens
kennis maken met de nazaten van koppensnellers: de Dajaks.
Ik kijk uit naar nieuwe
Aziatische culinaire ervaringen. Ik neem mij vooral voor vaak schaal- en
schelpdieren te gaan eten maar voor een smakelijk vegetarische gerecht loop ik
graag een straatje om. Mijn opgebouwde kennis van Bahasa Indonesia zal mij in
de komende maanden hopelijk helpen bij het maken van de juiste keuzen op gebied
van voedsel. Anders moet a-Coke-a-day
ons uit de gevarenzone houden. Als die drank schroeven kan losweken, moet het
die enkele bug in maag of darm toch ook onschadelijk kunnen maken?!
We kregen tevens een tip over
het proberen van stir fried midin. Midin is een wilde varen die alleen in de
jungle van Sarawak groeit. Datzelfde geldt voor Sarawak Laksa, een gerecht uit
de zuidelijke provincie van Borneo. Het is kennelijk een pittig gerecht. Wellicht
tè pittig voor mijn liefje wier smaakpapillen geen hete ingrediënten kunnen verdragen.
Ook voor haar blijft er echter genoeg te kiezen. Ik vond een site met de 25
beste nationale gerechten die worden aanbevolen. Van lekker eten wordt een
mens gelukkig.
In de Borneo Post las ik
dat er recent een wereldwijd onderzoek was gedaan door het Earth Institute van
de Universiteit van Columbia in samenwerking met een Engelse en Amerikaanse universiteit
naar de stand van World Happiness. De
organisatie bracht een rapport van 170 bladzijden uit dus er valt veel over te melden.
Goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, de nabijheid van iemand op wie je
kunt rekenen, baanzekerheid en een stabiele familie lijken cruciaal voor dat
geluksgevoel. Maleisië staat op de achtste plaats van de lijst van ‘happiest
countries’. Zo timmert het land lekker aan de weg. Voor de goede orde:
Denemarken, Finland, Noorwegen, Nederland en Zwitserland vormen de top5; de
Verenigde Staten eindigden op plaats 32... Kita Senang!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten