Translate

dinsdag 6 november 2012

Overwinteren

De tijd vliegt en ook wij vliegen later deze maand uit. Dit wordt geen vakantie, we gaan overwinteren. Dat klinkt raar, bloggend vanuit een überzonnig Spanje. Kerst 2011 werd hier door vele residenten en vakantiegangers op het strand doorgebracht. Wellicht dat het dit jaar ook zo verloopt. Hoe het ook zij, wij gaan het niet meemaken. We gaan weer op reis.

Als reislustige Hollandse heb ik een passie voor onontdekte gebieden. Er is niets mooier dan naar nieuwe horizonnen te reizen. Met de nadruk op 'zon'. Onze aanstaande reisbestemming wordt (Maleis) Borneo. Er is tevens een Bruneis Borneo (waar wij eerder een tussenstop maakten) en je hebt Kalimantan, het Indonesische Borneo. Dit eiland in de Zuid-Chinese zee is het twee na grootste ter wereld.

Wij gaan vooral Maleisië uitvoerig ontdekken en trekken daar zeven weken voor uit. Daarna blijven we in de regio. Deze reis begint met een trektocht door de provincies Sabah en Sarawak. De bijgevoegde kaart geeft die route in grote lijnen weer. Hier en daar hebben wij al een hotel geboekt; de rest gaan we op de bonnefooi doen. Met rugzak, over land, over water en door de lucht. Reis, rijst, rugzak: een goede combinatie, wat mij betreft.

Mijn liefje, nieuwsjunky bij uitstek, vroeg mij de online-versie van The Borneo Post in de krantenfolder te stoppen. Zo kunnen we in de aanloop naar het vertrek op de hoogte geraken èn blijven van lokale kwesties. Ik had de website nog niet opgeslagen of zij meldde mij met een grijns dat er vorige week op de internationale luchthaven Kota Kinabalu (onze landingsplek) een opmerkelijk incident had plaatsgevonden: op de landingsbaan was een blackout opgetreden. Alle lichten bleken een dag en nacht te zijn gedoofd... Hoe je dan moet landen? Nou, op de tast. Of gewoon niet. Tja. “Malaysia - truly Asia.” Een lijder aan superstitie zou de aanstaande reis direct afzeggen. Ik niet. We deden reeds de nodige ervaringen op in Azië. Genoeg om niet van dit bericht te verbleken. Shit happens, zeker in Zuid-Oost Azië. We stappen beiden dus met vertrouwen in het vliegtuig.

In diezelfde krant las ik ook dat Forbes Online Maleisië enkele dagen geleden op de tiende plek plaatste van 'World’s Friendliest Countries' van 2012. HSBC hield dit jaar een survey onder 5.339 expatriates in meer dan 100 landen. Respondenten gaven het land waarin zij verblijven een score op een groot aantal factoren: gemak om lokaal vrienden te maken, succes om de plaatselijke taal te leren, eenvoud om in de gemeenschap te integreren en zich de nieuwe cultuur eigen te maken. Maleisië werd het best scorende Aziatische land. Mevrouw de Minister van Toerisme, Dr Ng Yen Yen, drukte zich in de krant daarna als volgt uit:

“Hospitality doesn’t need money nor infrastructure as it comes from the heart. You can create hospitality. In Malaysia we have the basic ingredient and we are naturally hospitable. Therefore, we only need to work a bit harder.“

Dat schept verwachtingen. Afstand is schepper van fantasieën. Borneo staat als reisbestemming al jaren op mijn wensenlijst, niet in de laatste plaats omdat je er orang oetans vindt. Deze Borneose bosmens (van
'orang hutan') is een bedreigde diersoort. Ik heb al jaren een banner van de Internationale Orang Utan Foundation op mijn blog. Maar op Borneo is veel meer te zien: de Maleise sun bear, ook wel honingbeer genoemd (Helarctos malayanus) waarop mijn liefje zich vooral verheugt. Sinds zij in haar werkzame leven een cursus 'Menstypen' volgde, vereenzelvigt my honey zich met dit dier. Dat ik een levensgrote pluchen beer aantrof bij Carrefour beschouw ik als een gunstig voorteken!

Ook de zeer zeldzame Irrawaddydolfijn zwemt in dit gebied rond. De grote vraag is of we er ooit een glimp van zullen zien. Ik zal je op de hoogte houden. 

Borneo heeft verder sneeuwwitte stranden en daar houdt deze overwinteraar van. Als schelpenverzamelaar voorzie ik tevens een Borneo Scoop! Ik las over prachtige snorkeleilanden, zowel aan de west- en oostkust van Sabah, als voor de kust van het Maleise vasteland. De snorkelset gaat dus mee in de reistas. En dan de Maleise keuken. Dit land kent drie bevolkingsgroepen met ieder hun eigen kooktradities: Maleiers, Chinezen en Indiërs. Yum! Momenteel wordt de Rough Guide van Maleisië op de reader bestudeerd, ter voorbereiding. De Tripadvisor App heb ik reeds op de smartphone gezet. Net als het kompas, de hoogtemeter en de zaklamp. We hebben er zin an!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten