Translate

dinsdag 24 mei 2016

Oh, islands in the sun

Recent bezocht de zoon van vrienden van ons het appartement van zijn ouders alhier, met zijn aanstaande bruid. Het stel treedt later dit jaar in het huwelijk en tijdens een borrel op het zonnige terras kwam het onderwerp ‘huwelijksreis’ aan de orde. Vanwege een nieuw huis, een nieuwe baan in combinatie met een razend drukke bestaande baan zouden ze daarvoor na de plechtigheid niet veel tijd hebben. Of wij nog ideeën hadden? Ik suggereerde de Balearen of de Canarische eilanden: niet ver weg, mooi en heel relaxed. Ze zijn geliefd bij jong en oud, Spanjaarden en buitenlanders. In de periode die zij voor ogen hebben, is de grootste drukte op die Spaanse vakantiebestemmingen voorbij.

Ik realiseerde mij op dat moment niet dat die bestemmingen het dit jaar weleens extreem zwaar voor de kiezen zouden kunnen krijgen. Iedereen die het nieuws volgt, weet dat reisbestemmingen als Turkije, Tunesië en Egypte vanwege terroristische dreiging bij vele toeristen uit de gratie raakten. Het aantal boekingen in landen ten zuiden en oosten van het Middellandse Zeegebied daalde dramatisch. Turkije kreeg te maken met een daling van 40% ten opzichte van vorig jaar (los van Erdoğans kliklijn-actie onder eigen onderdanen), Egypte zelfs met een daling van 46%. Alle pijlen worden nu, naar verluidt, op Spanje gericht maar ook Portugal zal een grotere stroom toeristen tegemoet kunnen zien.

In een artikel getiteld Costa del Crowded las ik recent dat een aantal van de Spaanse eilanden dit jaar weleens voor het eerst onder massatoerisme zou kunnen bezwijken. Mallorca, Menorca en Ibiza zouden weleens niet tegen de aanstaande stroom toeristen zijn opgewassen. De Balearen hebben één miljoen permanente bewoners maar tijdens het toeristische hoogseizoen zwelt dat aantal aan tot 13 miljoen dus je kunt je iets voorstellen bij dat doemscenario. Wij bezochten Ibiza in 2007 met de ferry, in gezelschap van Nelly & Diederik; we gingen na het hoogseizoen en hadden het eiland voor ons alleen.

Vanaf 1 juli gaan de Spaanse autoriteiten extra maatregelen nemen om chronische verkeersproblemen, zeevervuiling (door riolering) en watertekort op de eilanden te reduceren; voorkomen kan helaas niet meer. De eerste officiële maatregel die eerder dit jaar werd aangekondigd, is het heffen van een ecotax voor iedere toerist van 18 jaar en ouder. Het gaat om een belasting van €0.50 per persoon per nacht voor een verblijf op een camping of in een hostel en €2 per persoon per nacht voor een verblijf in een hotel of huurwoning. Die bedragen zullen worden gehalveerd bij een verblijf van langer dan een week. De tax zit niet in de reissom maar moet ter plekke worden betaald, meteen na aankomst op Spaans grondgebied. Die belasting zal velen echter niet van een bezoek weerhouden.

Tijdens het hoogseizoen landt er elke twee minuten een vliegtuig op Mallorca. De  Spaanse autoriteiten op het favoriete vakantie-eiland verwachten niet dat dit lang goed zal gaan… De bestaande infrastructuur zal de voorspelde stroom bezoekers niet aankunnen en veel toeristen zullen dit seizoen gestresst raken. De eerste lange wachtrijen zal men reeds op het vliegveld treffen, de bussen zullen bezet zijn en de stranden overvol.

Ibiza en Formentera overwegen daarnaast een ban op het reizen met eigen auto. Er varen vele ferries naar de Balearen. In de piek van het toeristische seizoen rijden er 20.000 auto’s rond op het kleine Formentera dat maar 19 kilometer lang is. Op Mallorca rijden in diezelfde periode 60.000 huurauto’s rond die monsterfiles veroorzaken op het eiland. Eerder deze maand deden acht cruiseschepen Palma de Mallorca aan, met als gevolg dat 20.000 toeristen in bussen en taxi de oude hoofdstad verkenden. Aan het einde van het toeristenseizoen zal Palma naar verwachting 1.5 miljoen toeristen hebben ‘verwerkt’. In 2012 bezochten mijn liefje en ik Mallorca, eveneens na het hoogseizoen. De baaien zijn prachtig, er is cultuur in overvloed. Het was er destijds gezellig druk. 

Mijn liefje en ik blijven deze zomer weer rondom het Spaanse honk, net als vorig jaar. Wij zeggen bijna dagelijks tegen elkaar hoe fijn we het vinden om in Spanje te leven. Het is een prettig land met interessante tradities, prachtige stranden, lekker eten, rijke cultuur en leuke inwoners. In het blad International Living las ik dat meer Amerikanen interesse krijgen in Spanje als land om met pensioen te gaan. Spanje is het hoogst scorende Europese land in hun Top10!

Kort voor onze afgelopen overwinteringsreis kreeg ons appartement tweemaal een bezichtiging van geïnteresseerde Amerikanen uit de westkust. Ze roemden vooral de luchtkwaliteit; iets dat ik bevestigde want het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was toentertijd een van de belangrijkste redenen waarom we hier terechtkwamen. De Californiërs zouden een bod op ons huis uitbrengen maar lieten uiteindelijk verstek gaan.

Over minder dan een maand gaan we voor een paar weken naar het Vaderland. We worden oppasmoeder van een huis in de Randstad en gaan daarna nog een rondje maken langs vrienden en familie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten