Translate

dinsdag 7 juli 2009

Merdolino!

De verhuizers komen een weekje later, hebben ze ons gisteren laten weten. Die vertraging heeft niets te maken met het feit dat hier een hittegolf is uitgebroken. Alhoewel ik dat wel zou begrijpen: bij deze temperaturen is verhuizen geen pretje. Behalve te cateren voor alle aanwezigen, behoeven wijzelf op de dag van de verhuizing niets meer te doen. Het inpakken en opbergen doen sterke mannen voor ons.

De hittegolf wordt veroorzaakt door hete lucht die afkomstig is uit Afrika. Afgelopen week verklaarde AEMET, het Spaanse meteorologisch instituut, een hete zomer te verwachten in het zuiden van het land met temperaturen die 1.5 graad boven normaal liggen. Deze temperaturen zullen echter niet hoger uitvallen dan in de zomer van 2003. Toen vielen er door een hittegolf in Europa duizenden doden. Naar Nederlands begrip is sprake van een hittegolf als er 5 aaneengesloten zomerse dagen (van 25 graden Celsius of hoger) zijn, waarvan 2 tropische dagen met een temperatuur hoger dan 30 graden Celsius. Dat is hier zeker van toepassing. Het voelt tropisch aan, met een windje, en dat bevalt mij. Je zult mij niet horen mopperen over deze temperaturen al merk ik wel dat mijn energieniveau lager ligt. Het heeft mij echter nog niet tot een siësta genoopt al is het middagdutje in Spanje alom geaccepteerd en gerespecteerd. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat het houden van een siësta gezond is. Mensen die af en toe een middagdutje doen, hebben 12% minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die nooit een middagdutje doen. Bij mensen die dagelijks een middagdutje doen, ligt het risico zelfs 37% lager. Aldus onderzoek uit 2007. Tussen 12:00 en 15:00 uur zijn wij sowieso niet buiten te vinden. Zelfs niet in het zwembad.
Onder deze weersomstandigheden kan ik mij niet druk maken over de vertraging. En ook niet over het feit dat ons huis inmiddels op een uitdragerij lijkt. Overal staat of ligt wel iets dat normaliter in de schuur staat of achter kastdeuren ligt. Alles in het kader van verhuisgemak en overzichtelijkheid, hoe paradoxaal dat nu klinkt. Die paar dagen extra maakt ook niet meer uit.

In de afgelopen dagen shopten we doelgericht voor de container. Onder andere in Murcia, waar het op die dag 35 graden Celsius was. Het is momenteel de warmste stad van Spanje: gemiddeld 36 graden. Het is een fraaie universiteitsstad waar we normaliter graag rondlopen maar nu was het wel een opgave. We hadden een aantal specifieke voorwerpen op ons lijstje staan die wij graag zouden willen meesturen naar Bali. Een van die dingen is de Merdolino. Het was het eerste Alessi-voorwerp voor de badkamer, ontworpen door de Italiaan Stefano Giovannoni en hij kreeg nogal wat kritiek te verduren om zijn gedurfde keuze. Je zit vast te popelen om te weten wat het is.

Waaraan denkt een mens bij het woord 'Merdolino'? Juist: aan merda, poep! De Merdolino heeft een borstel van rubber hetgeen veel hygiënischer is dan een toiletborstel met haren. Het geheel ziet er tegelijkertijd leuk uit. We hebben 'm in alle kleuren gekocht (inclusief poepbruin). Merdolino is trouwens best een geschikt woord om te gebruiken als iets tegenzit. Het is weer eens wat anders dan 'shit'.

Deze week zijn twee van onze aanstaande personeelsleden in Bali aan hun voorbereidende stage begonnen. Het betreft onze pembantu Elsa, die wij van ons vorige bezoek aan Bali kennen, en Ketut, onze tugang kebun, de tuinman. Elsa is een ervaren kok en huishoudster maar er valt altijd iets bij te leren. Ketut is nieuw in de branche en moet leren tuinieren en het zwembad onderhouden. Hij leert het van een ervaren collega die in de tuin van een andere villa werkzaam is. Het ligt in de bedoeling dat Ketut tevens onze chauffeur wordt. Wij zullen hem op termijn sponsoren bij het behalen van zijn rijbewijs. Alhoewel ik -volgens anderen- moedig ben om zelf auto te rijden in Bali, ben ik niet dapper genoeg om tegen die tijd zijn rij-instructrice te worden! Ons derde personeelslid Made, onze pengawal (beveiligingspersoon), begint wanneer de bouwactiviteiten van de villa en het gastenhuis zijn afgerond. Zo'n security-man is in Noord-Bali absoluut geen noodzaak, het is eeder 'plaatselijk gebruik', werkverschaffing. Ons huis zal officieel op 1 augustus klaar zijn. Hoog tijd om de boeken voor mijn talenstudie van Bahasa Indonesia weer uit te kast te toveren, als ik ze tenminste kan vinden...