Translate

zondag 24 augustus 2014

Schildpadden, overal schildpadden!

De eerste nacht op het eiland Bunaken schrokken mijn liefje en ik wakker van een heel harde knal. Het leek alsof er een kanonskogel op of naast ons onderkomen neerkwam. We schoten wakker met een versnelde hartslag; was er een kokosnoot op het dak geland? Na inspectie in de ochtend blijkt ons huisje onder een hoge mangoboom vol fruit te staan. We worden nog steeds wakker van deze gezonde bommetjes maar niet meer met hartkloppingen.

De wateren rond zeetuin Bunaken zijn een waar paradijs voor de liefhebbers van de onderwaterwereld. Bernadette, mijn liefje en ik rekenen ons tot die groep. De verwachtingen waren hooggespannen. Tari Travel, het kleine reisbureau in Makassar dat ons hielp bij de organisatie van onze rondreis, beschreef de accommodatie van Bunaken als eenvoudig. Het resort op Bomba vonden wij erg eenvoudig maar het bureau beschreef die plek nu juist niet als zodanig. We wisten dus niet wat we konden verwachten.

Vergeleken bij 'Island Retreat' is 'The Village' echt héél comfortabel! De huisjes zijn hier van steen, hebben een afgeschermde buitendouche met warm water, de muggen (voor zover ze er zijn) kunnen vanwege gaas niet naar binnen, er is een fraaie en stemmige gemeenschappelijke ruimte waar de maaltijden worden geserveerd en genuttigd en er is een zwembad. Er wordt heerlijk gekookt, tropisch fruit is doorgaans het dessert. Het resort is eigendom van een Hollandse man en zijn Javaanse vrouw. We spraken met hen over het wel en wee van buitenlandse eigenaren van een resort in Indonesië. Hun grootste wee komt voort uit korrupsi. Het is herkenbaar. Er valt nauwelijks mee te leven. Kasian.

Ook over het prachtige rif voor de deur hoor je mij niet klagen. Bunaken is meer onderhevig aan eb en vloed dan Togian. Dat houdt in dat je hier ’s ochtends vroeg en aan het einde van de middag vanaf het strand direct het water in kunt stappen. Op die momenten is er genoeg diepte om zonder kleerscheuren of geschaafde knieën over het koraal naar de rand van het rif te zwemmen.

Op de dag van aankomst snorkelden Bernadette en ik in de namiddag meteen voor het resort. Ik zag vele soorten veelkleurig koraal, heel vele soorten tropische vissen en zelfs een schildpad! Het zijn vooral onechte karetschildpadden (loggerheads), groot en klein.

De dag erna maakten we gedrieën een snorkeltrip naar het nabijgelegen Siladen, waar het koraal even aantrekkelijk was. Daarna voer de schipper ons naar een gebied waar het koraal niet zo mooi was maar de vissen des te groter en kleurrijker. De trip werd afgesloten met een duik in Turtle City. Die naam laat niets aan de toevalligheid over: het is een favoriete plek van schildpadden. Daar troffen we een steile wand met daar langs een overdaad aan vis. Zoals de naam van de locatie aangeeft, zagen we ze, deze prinsen van de zee. Zoals ze plotseling uit de diepte opdoemden en majestueus voor onze neus bleven zweven, klaar om zich door ons te laten bewonderen. Voor het netvlies en op de foto. We zagen er vele. Het zijn onvergetelijke momenten.

Telkens kom ik tot de ontdekking dat ik mij reizend het gelukkigst voel. Bijzondere dingen zien, nieuwe ervaringen opdoen, contact maken met boeiende medereizigers hebben dat effect op mij. Samen met mijn liefje, voor het eerst in vele jaren met nóg een reismaatje. Bernadette en ik zijn tamelijk gelijkgestemd dus dat gaat prima.

Sulawesi is misschien wel mijn mooiste snorkelervaring tot nu toe. Fiji stond tot nu toe op de eerste plek voor wat betreft veelkleurig koraal maar ook hier vind je grote diversiteit in harde en zachte koralen. Velden vol, in alle kleuren van de regenboog. Zelfs zwart! 

Ook de variëteit in tropische vissen is bijzonder groot. We zagen: butterflyfish, bannerfish, angelfish, spadefish, surgeonfish, moorish idols, damselfish, clownfish, goatfish, goby, snapper, grouper, trevally, fusiliers, sweetlips, parrotfish, wrasse, pufferfish, cardinalfish, needlefish, trumpetfish, lion fish, triggerfish. (Excuses voor de Engelse benamingen.) De huisencyclopedie van tropische vissen gaat hier van hand tot hand. Het recentste webalbum bevat veel onderwaterfoto's. We zullen morgen nog enkele snorkeluitjes maken; daarna verruilen we de zee voor een tropisch regenwoud (Tangkoko Nature Reserve). Ook boeiend!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten