Vorige week bracht ik enkele uren door op de bank op het terras. Ik stoorde mij ineens aan het balkje voor mijn ogen. Op de bank gezeten, zit de ijzeren reling precies op ooghoogte. Die balk werd een doorn in mijn oog. Die groene horizontale staaf zit er vanaf de bouw maar
ineens zat die mij erg in de weg. Ik visualiseerde hoe het zou zijn
zonder. Conclusie: mooier en ruimtelijker! Ik liep naar de terrasrand om te zien of
ik het eng zou vinden zonder bescherming. De stang zorgt ervoor dat je niet gemakkelijk over de rand kunt kukelen. Ik heb last van hoogtevrees en doorgaans reageert
mijn lichaam dirct (en sterk) op grote hoogteverschillen. Welnu, er gebeurde niets; een goed teken. 's Nachts overdacht ik het nieuwe idee nogmaals en de ochtend
erna stelde ik het aan mijn liefje voor. Na enige schroom durfde zij het wel aan en stemde zij met dit nieuwe inzicht in.
Zoek de verschillen! |
Vervolgens nam ik contact op met de klusjesman die de verwijdering uitvoerde. De stalen relingen werden vakkundig verwijderd, de tegels waarin ze
vastzaten, werden vervangen. Het geheel wordt volgende week afgemaakt met hier en daar een
likje verf.
Als ik nu het terras betreed, lijkt het alsof ik een schilderij binnenstap. Ik voel me als het zusje van Erik Pinksterblom (uit 'Het kleine insectenboek')! Het contact met de groene omgeving is nu intenser, het terras oogt groter. Er zijn geen kijkbarrières meer.
Als ik nu het terras betreed, lijkt het alsof ik een schilderij binnenstap. Ik voel me als het zusje van Erik Pinksterblom (uit 'Het kleine insectenboek')! Het contact met de groene omgeving is nu intenser, het terras oogt groter. Er zijn geen kijkbarrières meer.
De bezoekers van de bonte avond waren aangenaam verrast toen ze de
verandering op ons terras zagen. Sterker nog: ze waren er helemaal triplex van!
Eenieder was te spreken over het ruimtelijke effect van de ingreep. De vrije
terrasrand kreeg direct een nieuwe functie: die van stenen zitje. Het had iets
ongedwongens, een gevoel van 'hanging out'. Oudere hangjongeren, welteverstaan. Wellicht niet aan
te raden als er drank in de mens zit maar voorlopig zijn we zeer verguld met dit
nieuwe uitzicht. A room with a superb view.
Op het bonte avondmenu stond verse gazpacho als entrée, witte asperges op
zijn Vlaams als hoofdgerecht (we kunnen niet stoppen!) en dronken appeltjes uit
de oven. Allemaal thuisgekookt uit het receptenboek van Ferran Adrià. De gezonde
gazpacho leent zich uitermate goed voor een zwoele zomeravond. Het was hier immers
27 graden Celsius...
Hierbij het recept (afgestemd op 6 eters):
Hierbij het recept (afgestemd op 6 eters):
- 3 knoflooktenen
- 2 rode uien
- 60 gram komkommer
- 30 gram boerenbrood zonder korst
- 1 kilo rijpe tomaten
- 120 ml water
- 6 el olijfolie
- 2 el sherryazijn
- 1 el mayonaise
Schil de uien, snijdt ze eerst doormidden en dan in grote stukken. Schil de
komkommer en snijdt die in grote stukken. Snijdt de paprika in grote stukken.
Snijdt de tomaten in grote parten. Doe alle groenten in een kom, voeg het
boerenbrood toe en giet het water erbij. Pureer alles met de staafmixer en giet
het mengsel daarna door een fijne zeef. Voeg tenslotte de olie en azijn. De gazpacho
kun je tenslotte op smaak brengen met peper en zout voordat de soep tenminste 2
uur in de koelkast moet staan. Ik liet de mayo achterwege en hakte een kleine
hoeveelheid verse groente fijn om samen met de koude soep te serveren. Lekker
met croutons. ¡Buen provecho!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten