Translate

dinsdag 23 april 2013

Zoektocht

Het is vandaag de internationale Dag van het Boek. De Spanjaarden vieren die dag al sinds 1923, ter ere van de schrijver Miquel de Cervantes. 

Momenteel lees ik het nieuwe boek van de Catalaanse schrijver Jaume Cabré, getiteld ‘De bekentenis van Adrià’. Cabré raakte gefascineerd door Het Kwaad en gaf het in deze grootse roman vele gezichten. De ontwikkelde en onderlegde hoofdpersoon Adrià Ardèvol, wereldwijs en schuw tegelijkertijd, is zijn hele leven op zoek: naar kennis, de essentie van een mensenleven, de herkomst van zijn beroemde Storioni-viool, zijn grote liefde Sara, de moordenaar van zijn vader, de herkomst en aard van het kwaad.

Dit boek houdt mij lekker bezig; niet alleen omdat het 677 bladzijden telt maar omdat het boeiend en complex is. Diverse verhaallijnen lopen door elkaar. Adrià verdwijnt soms bladzijden lang uit het zicht om op enig moment weer op te duiken. In het boek worden tevens grote sprongen in de tijd gemaakt; het boek bestrijkt immers eeuwen. Op één bladzijde kan iemand van de Inquisitie naadloos overgaan in een persoon die optreedt tijdens de Holocaust; iets dergelijks kan zich zelfs in één alinea afspelen. Ergens las ik dat Cabré literaire paardensprongen door de Europese geschiedenis maakt en dat vind ik mooi verwoord. Ik moet het koppie er dus bijhouden. Het verhaal, dat prachtige wordt verteld en verwoord, zuigt mij erin.

Boeken wissel ik af met kranten en tijdschriften. Zo las ik vorige week in een lokale krant het verhaal van de dappere María José Pico die de publiciteit zocht met het verhaal over de zoektocht naar haar verdwenen tweelingzus.

In 1962, ten tijde van het Francoregime, beviel haar moeder van een tweeling in het Algemene Ziekenhuis van Alicante. Een verpleegster vertelde haar grootmoeder en haar vader toentertijd dat de bevalling goed was verlopen en dat twee gezonde meisjes waren geboren. Twee dagen later, moeder en kinderen waren nog steeds in het ziekenhuis, kwam het bericht dat één van de meisjes ziek was. De dag erop verklaarde een arts dat zij was overleden. Niemand van de familie zag het kind daarna terug, een aan de familie verbonden priester mocht het kind niet (meer) dopen, er werd een kistje gekocht en het ziekenhuispersoneel had grote haast de baby in Alicante te begraven. De familie, die in Elche woonde, begreep deze gang van zaken niet maar protesteerde tevergeefs. Op de overlijdensakte bleek de naam van de arts niet te staan. Men hield twijfels.

María kon de zaak niet laten rusten en startte een zoektocht. Na veel tegenwerking, bureaucratische hordes en andere rompslomp kreeg haar familie na 50 jaar toestemming van de rechter om het lichaam van haar vermeende zusje te laten opgraven en onderzoeken. Begin april kreeg zij onomstotelijk bewijs (DNA) dat de begraven baby haar zusje niet is. Het bericht sloeg bij de familie in als een bom... Zij overdenkt nu haar volgende stap. Wellicht dat haar tweelingzus nog leeft onder een andere naam?

De ‘Fiscalía de Menores’ onderzoekt momenteel 14 vergelijkbare zaken maar men verwacht dat het aantal in de komende tijd zal toenemen. Ongeveer 80 families in de regio Alicante zoeken opheldering over de verdwijning van hun kinderen. De Vereniging van slachtoffers van gestolen kinderen en illegale adopties in Alicante (AVA) werd opgericht. Inmiddels is veel meer bekend over die kinderen. Tussen 1950 en 1980 zouden in Spanje circa 300.000 baby’s illegaal zijn geadopteerd. Het overkwam in die tijd vooral jonge moeders, moeders van onbemiddelde families en alleenstaande moeders van families die sympatiseerden met de Republikeinen ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog. Onder dictator Franco werd illegale adoptie ingezet als straf voor personen die in zijn ogen de verkeerde kant kozen. Die gestolen kinderen werden in gezinnen geplaatst die het fascistische regime wèl steunden. Zo wilde het Franquisme voorkomen dat een nieuwe generatie ‘Roden’ zou ontstaan. In latere jaren werden die adopties minder idealistisch: men kon goed verdienen aan echtparen die geen kinderen konden krijgen. Er werd zelfs een netwerk opgezet om pasgeboren baby’s uit ziekenhuizen en kloosters te laten verdwijnen. Ze kregen een vals geboortebewijs. 
Cabré heeft gelijk: het kwaad is van alle tijden. Het boek over de gestolen kinderen van Spanje kan nog lang niet dicht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten