Onlangs werkte ik mijn zelfgemaakte receptenboek
weer eens bij. Al vele jaren knip ik favoriete recepten uit die ik op een pagina
in een multimap plak. Het aantal losse Nederlandse en Spaanse kooktijdschriften
liep recentelijk op dus het werd tijd om ze uit te vlooien en op te bergen. De
map bevat inmiddels twee kilo recepten! Ik heb ze nog niet allemaal toegepast maar
ik vorder gestaag. Er komen echter voortdurend nieuwe kookideeën bij; een
recept voor gevulde zeebaars is de laatste aanwinst.
Alhoewel ik tot voor kort blogde dat Masterchef
Holland 2015 mij niet kon bekoren, vind ik het nu toch leuk genoeg om dagelijks
te kijken. Er zijn nog zeven kandidaten over; de irritantste personen zijn uit
de competitie, de overblijvers doen hun uiterste best. De Nederlandse
programma-opzet staat dicht bij het concept van het oorspronkelijke Masterchef
Australia met smaaktests, keukenapparatenkennis en gastoptredens van
masterchefs uit binnen- en buitenland. Geblinddoekte Stan overleefde kokhalzend een proeftest van vis uit blik. Chef Bart van Olphen, schrijver van het kookboek 'Vis uit
Blik' gaf vervolgens een masterclass en de kandidaten moesten daarna iets à la
Bart maken.
In de afgelopen periode traden chefs Gizzi
Erskine en Monica Galetti ook in het programma op. Eerstgenoemde chef kende ik
tot dan toe niet, Monica ontdekte ik in een vorige jaargang van Masterchef UK. De
Britse Gizzi leidde een masterclass waarin zij het traditionele gerecht sunday roast maakte. Het bestaat uit gebraden
vlees (vaak rosbief), aardappelen, groente en verse muntsaus.
We aten het zondags
weleens in een restaurant toen wij in Engeland woonden. Nou ja, ik koos het
nooit van de kaart maar mijn liefje kun je voor dit gerecht wakker maken. Gizzi
gaf aan dit gerecht een mooie eigen draai: ze koos lamsbout en gratineerde de
aardappels.
In een supermarkt die we normaliter niet bezoeken, vond ik
een niet al te grote lamsbout. (Het was namelijk 1 mei en alle favoriete
supermarkten waren dicht.) De liefde van de vrouw gaat door de maag dus op de
daaropvolgende zondag bereidde ik het gerecht. Gizzi versierde de buitenkant
van de bout met bosjes rozemarijn-knoflook-ansjovis. Daarna smeerde ze de bout
met een ruime hoeveelheid olijfolie in en maakte het af met zout en peper. Het
gevaarte kon de oven in; eerst een kwartier op heel hoge stand (240 graden
Celsius) en daarna een half uur op 175 graden Celsius totdat de garing in orde
was: 65 graden Celsius. Ik volgde haar recept op de voet; ik ben, wat je noemt,
receptvast. De eigen oven is van mindere kwaliteit dan die van de professionals
en dat was te ruiken en te zien: in de keuken ontwikkelde zich langzaamaan een
blauwe walm. Het liep goed af, we smikkelden samen van het gerecht.
Chef Monica (Nieuw-Zeelandse, in Samoa geboren) kwam
onder andere naar de Masterchef Holland-keuken om de behendigheid van kandidaten
te testen: ze moesten een grote en een baby-artisjok schillen. Zij deed het
voor, in afwezigheid van de kandidaten. Elk van hen kreeg vervolgens vijf
minuten de tijd om ze op juiste wijze te behandelen en dat bleek moeilijker dan
het klinkt. Bij een artisjok gaat het om het hart. Sommige kandidaten hadden
geen idee, enkelen begrepen het, niemand schilde als Monica. De Rotterdamse
Dirk won de behendigheidstest; hij had het haar zien doen op YouTube!
Monica brak de stengel van de grote artisjok met
de hand af, pelde allereerst alle onderste bladeren weg, sneed halverwege de kroon
alle blaadjes rondom weg, liet een toefje blaadjes staan om het hart te
beschermen en maakte het werk af door de onderkant mooi rond te snijden. De steel
van de kleine werd ingekort en rondom geschild, alle blaadjes werden
verwijderd, met een ijsschep holde ze het hart uit. Daarna gaan de vruchten in
een waterbad met citroen, alvorens te worden gekookt. Zelf kook ik de (grote)
artisjok -inderdaad zonder stengel- in zijn geheel en pel daarna het
hooigedeelte eraf. Dat gaat prima. Mooie vinagrette met sjalot erbij en smullen
maar!
Ik ken echter nóg een toepassing. In Spanje is het thans artisjokkentijd,
de velden in de omgeving staan er vol mee, in de supermarkt liggen ze opgetast.
Ik houd van de eetbare vrucht maar ben dol op de blauwe bloem die uitgroeit als
de vrucht niet tijdig wordt geplukt. Ik liep deze week in zo’n veld voor een
fraaie foto en kon het niet laten een bloeiende stengel te plukken… Een
pronkstuk op tafel.
Kandidaat Gary Loen is mijn favoriet. Deze oudere
jongere is bloemarrangeur, flamboyante homo en een uiterst creatieve amateurkok
met veel ervaring in de smaken van de azatische keuken. Op zijn persoonlijke
pagina van SBS6 staat vermeld dat hij vorig jaar met sukses kanker bestreed. Nummer
twee op mijn lijstje is de eigenzinnig Stan en de runner up is voor mij Inge.
Zij begon schoorvoetend, zonder al te veel vertrouwen in eigen kunnen maar
inmiddels maakt ze prachtige gerechten. Het wordt nog spannend!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten