Een van de leuke dingen van binnenrijdende
vrienden is dat er doorgaans een grote stapel tijdschriften en kranten meekomt;
zo ook met Hugo en Emmy. Bij tijd en wijle gaat er niets boven het geknisper van papier tussen de vingers. Er wordt zelfs gespaard en meegebracht op interessegebied!
Geboeid en aandachtig las ik een artikel in De Volkrant van
maart 2015. Dit was het vijfde artikel in een serie van Tien Geboden voor duurzame consumptie, geschreven door Mac van
Dinther, culinair recensent.
- Eet lokaal
- Eet biologisch of in ieder geval producten waarvoor geen of zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt
- Eet minder en alleen diervriendelijk geproduceerd vlees
- Eet producten waaraan geen E-nummers of andere vreemde stoffen zijn toegevoegd
- Betaal meer
- Kook zelf. Besteed dagelijks minimaal anderhalf uur aan uw eten
- Eet aan tafel, met anderen
- Probeer een deel van uw eten zelf te verbouwen, hoe klein dat deel ook is
- Verspil geen eten
- Eet lekker
Na-oorlogse regeringen van Nederland (dat serieus
honger leed tijdens de Tweede Wereldoorlog) vervijfvoudigden de
landbouwproductie tussen 1950 en 2011. Nooit meer honger! Daarin werden we de
uitblinker van Europa; in onze ijver creëerden we een systeem dat geheel door
kosten en baten wordt gestuurd. We sluiten dieren op met het enige doel ze zo
snel mogelijk vlees te laten maken, strooien kunstmest en pesticiden om meer
uit de grond te halen en stoken kassen om het gehele jaar tomaten en paprika’s
te kunnen telen.
Het betreffende artikel gaat over meer betalen
voor ons eten. Ons voedsel is goedkoop. De Nederlandse consument lijkt nauwelijks
bereid duurdere producten te kopen; voorbeeld: het marktaandeel van Fairtrade-koffie
in supermarkten is slechts 5%. Nu is er wat mij betreft niets mis met op de
kleintjes letten; dat zit in onze koopmansgenen. Als dat echter leidt tot plofkippen,
kiloknallers, stalmelk en thee & koffie waar kinderhandjes aan te pas zijn
gekomen, zijn we niet goed bezig.
Van Dinther stelt dat we tegen de grenzen van het
ecosysteem aanlopen, als we er al niet overheen zijn. De kosten van armoede, dierenleed
en milieu- en gezondheidsproblemen worden niet in de prijs opgenomen maar dat
zou wel moeten. Ze zijn lastig te kwantificeren maar negeren is geen optie als
we duurzaam willen consumeren. Een motie van D66 om te onderzoeken hoe externe
kosten van voedsel kunnen worden doorberekend, werd in 2012 verworpen. Een
politicus die pleit voor heffingen op voedselproductie maakt zich niet
populair. Als de politiek weifelt, de voedingsmiddelenindustrie medeplichtig is
aan de ontstane situatie en de gemiddelde consument voor goedkoop gaat, dient de
overheid in te grijpen.
Die uitspraak herinnerde mij aan een ander
artikel. Vorig jaar las ik een interview met Peter Klosse, smaakprofessor en
zoon van pionier Klosse van wildrestaurant De Echoput. Hij promoveerde in 2004
en doceert nu drie dagen per week over de wetenschappelijke achterkant van
gastronomie.
De professor is een man met een missie, iemand met
een uitgesproken mening.
Alles wordt in Nederland in geld uitgedrukt. Bij
ons tref je geen exportkwaliteit meer aan in winkels. Onze chefs moeten naar de
markt in Parijs om Nederlandse producten te kunnen kopen die ze thuis niet
vinden. In onze handelsgeest verkopen we het best en eten de rest. Dat vindt Klosse
tragisch. (De Franse reserveren het beste voedsel voor eigen kring, daarna komt
Parijs en wat overblijft is voor de export.) Ook de ontwikkelingen in de Nederlandse
zorg ziet hij met lede ogen aan. Hij kent iemand die verse maaltijden levert
aan zorginstellingen. Enkele jaren geleden mocht hij nog €6.25 per maaltijd in
rekening brengen, nu nog maar €2.25. We kloppen ons op de borst als de grootste
agrarische natie ter wereld maar we hebben niet eens een minister voor Voeding...
‘Dan ben je een respectloze overheid.’
Klosse gelooft dat we naar een maatschappelijke tweedeling
gaan: de ene groep ziet eten als brandstof, de andere ziet voeding als
medicijn, als preventief middel om gezond te blijven. De voedingsindustrie
bedient de zorgeloze categorie eters oeverloos. Veel hangt af van het milieu
waarin je wordt geboren. De levensverwachting in achterstandswijken wordt
volgens onderzoek met zeven jaar bekort. Een beschaafde samenleving behoort daarvan
te schrikken. Aldus Klosse.
Een ander geluid maar een vergelijkbare boodschap
wordt verkondigd door de Engelse blogger, activiste, columniste, alleenstaande moeder,
kok en kookboekenschrijfster Jack Monroe: ‘food is far more political than people
think’. Zij is een bijstandsmoeder die van de nood een deugd maakte. Op haar veelgeprezen
website doet zij verslag van haar zoektocht naar lekker eten voor weinig geld.
Voor £10 kookt ze een tafel vol vers en smakelijk eten, voor het project Live Below the Line deed ze het zelfs
voor £5. Ze stelde haar eigen kookboek samen met 100 recepten, getiteld A Girl Called Jack.
Uit solidariteit hierbij het recept waarmee ze bekendheid
verwierf: de bonenburger. Zo maak je er vier voor 15 pence (20 eurocent) per
stuk.
1 blik kidneybonen van 400g; 30p
1 kleine ui, geschild en fijn gesnipperd; 9p
1 grote wortel, geraspt; 8p
1 theelepel gemalen komijn; 4p
1 stengel verse koriander, fijn gesneden; 3p
1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie voor het mengsel, 2 eetlepels om in te bakken; 6p
2 flinke theelepels bloem; 1p
1 kleine ui, geschild en fijn gesnipperd; 9p
1 grote wortel, geraspt; 8p
1 theelepel gemalen komijn; 4p
1 stengel verse koriander, fijn gesneden; 3p
1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie voor het mengsel, 2 eetlepels om in te bakken; 6p
2 flinke theelepels bloem; 1p
Giet de bonen af onder de koude kraan en kook ze
in een pan met koud water. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen
totdat ze zacht zijn. Doe de ui, wortel, komijn en koriander in een koekenpan
met olie. Fruit enkele minuten op laag vuur. Als de bonen zacht zijn, giet je
ze af en voeg je ze bij het groenten-kruidenmengsel. Pureer het mengsel en voeg
daaraan een theelepel bloem toe. Doe de resterende
olie in een koekenpan op middelmatig vuur. Bestuif je handen met een beetje
bloem en maak vier ballen van de puree. Druk ze voorzichtig plat met een vork
zodat ze op burgers lijken. Bak de burgers enkele minuten op een kant en draai ze
daarna voorzichtig om. Als ze aan beide zijden krokant zijn, neem je ze uit de
pan en kunnen ze worden geserveerd. Ze smaakten prima!
De kandidaten van Masterchef Australia moesten onlangs een gerecht maken met (maximaal) zeven ingrediënten van €1 euro of
minder per stuk. Ook met een klein budget kun je lekker en verantwoord eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten