Translate

donderdag 12 april 2012

Kuifje en de begijntjes van de Lage Landen

Ter ere van het feit dat ik weer een jaartje ouder werd, gingen we naar België. (Lekker weg uit eigen land. Op de camping is het momenteel vanwege het weer nu ook niet bepaald aangenaam.) 

Al twee jaar achtereen wilde ik het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve bezoeken. Telkens als ik langsreed, op weg naar Nederland of Spanje, was het museum gesloten. Mijn verjaardag dit jaar was een uitgesproken gelegenheid om er op een doordeweekse dag naartoe te gaan. Driemaal is immers scheepsrecht...

Ik wist dat het museum, in de volksmond het 'Kuifje-museum', op het terrein van de Universiteit van Leuven staat. Dus wij boekten een overnachting in Leuven. Wat ik mij niet realiseerde, is dat er twee Leuvens zijn: het ene in het Vlaamstalige gedeelte van België, het andere in het Waalse deel. Het Franstalige Leuven werd circa 50 jaar geleden uit de grond gestampt toen een Franstalige minderheid in het Vlaamse taalgebied in opstand kwam. Die stad werd het nieuwe Leuven genoemd, ofwel 'Louvain-la-Neuve' en daar bevindt zich het museum dat ik zo graag wilde bezoeken.

De uitleg over dat oude en nieuwe Leuven ontving ik van de eigenaar van Bed & Breakfast Guesthouse Begijnhof waar mijn liefje en ik te gast waren. Ik verbleef voor het eerst in een B&B. Hij en zijn echtgenote openden hun guesthouse circa twee maanden geleden na een verbouwing van bijna vijf jaren. Dit fraaie gastenverblijf dat op het Grote Begijnhof van Leuven uitkijkt (UNESCO-werelderfgoed), heeft slechts vijf kamers. Vanuit onze kamer keken we zó de Middeleeuwen in!
Het is er rustig, vredig, schoon en hyper modern (al zijn de balken tenmiste vier eeuwen oud). Wij boekten een kamer via een internationale hotelreserveringssite die niets dan lof had over de plek en de service van de eigenaren. In de afgelopen twee maanden kregen ze 20 nationaliteiten te logeren. Ook wij scharen ons bij de tevreden gasten. Deze Belgische B&B is een heuse aanrader.

We reden via een landelijke route naar het museum in Louvain-la-Neuve, op circa 29 kilometer afstand van Leuven. Het nieuwe Leuven komt op mij tamelijk ontzield over; het Hergé-museum daarentegen was een piekervaring. Ten tijde van de opening van het museum blogde ik over George Remi, de echte naam van de geestelijk vader van Kuifje. Ik vond hem toen al een razend interessante man en een veelzijdig kunstenaar die zijn tijd in vele opzichten ver vooruit was. Zo was hij de eerste tekenaar die 15 jaar voor de eerste maanlanding (!) twee stripboeken aan het onderwerp wijdde.

Dit bezoek aan het museum veranderde daaraan niets; het bevestigde mijn eerste indruk. Het interieur van het museum is spannend en de expositie is prachtig opgezet. Je kunt er met groot gemak enkele uren doorbrengen; er is immers veel te zien en te beluisteren (via iPods). De tentoonstelling begint in de nok van het gebouw dat door de gelauwerde Franse architect Christian de Portzamparc werd ontworpen en terwijl je de chronologie van het leven van RG volgt, loop je in een vloeiende beweging naar de begane grond terug.

Eenmaal terug in Leuven, de universiteitsstad en gotische stad bij uitstek in Vlaams-Brabant, maakten we een stadwandeling over de eeuwenoude kasseien. Leuven is een fraaie studentenstad: overal waar je kijkt zie je collegegebouwen uit de late Middeleeuwen. Maar er is ook moderne kunst te vinden in het gemoderniseerde museum M. En vriendelijke, onderhoudende mensen.

Op de avond van mijn jaardag stond een bezoek aan restaurant d’Artagnan (Leuven) op het programma. Het werd een culinair feestje. De dag ervoor proefde ik voor het eerst weer witte asperges. Yummie. Bij d’Artagnan at ik de lekkerste steak tartare in mijn leven; het was een variant met oude kaas en truffelolie. Tjonge. Deze Jarige Jet ging zeer voldaan slapen.

Tijdens dit verblijf las ik in een Belgische krant dat 'Bram', de man van de stem van onze Tom-Tom onlangs overleed. Hij manoeuvreerde ons op de heenreis behendig naar het Begijnhof. De echte Bram overleed op jonge leeftijd, aan de gevolgen van kanker. In de stad Leuven. We zullen op eigen kracht naar Nederland moeten terugrijden. Amai...


1 opmerking:

  1. HOI, Zoek naar info over het KUIFJE Museum en jouw site popt op, hop! Hartelijk dank, leuk artikel, GRAPPIG EN INFORMATIEF. WARME groeten van OLAF

    BeantwoordenVerwijderen