Sinds 1 juli zijn er in Amsterdam rollende
keukens. Het fenomeen bestond al maar voorheen rolde het een weekend of een
week lang, op een beperkt aantal plaatsen in de hoofdstad. Het stadsbestuur gaf
deze maand vijftig ondernemers de gelegenheid om permanent met een foodtruck op
24 locaties in de stad te staan. Men stelt twee eisen: ze
mogen niet alleen maar friet en hotdogs verkopen en ze moeten elke dag van plek
wisselen. Een van hen is Deli Lama van Fleur van Mourik uit De Pijp. Haar specialiteit is
een broodje babi guling (€5,50) ofwel Balinees geroosterd varkensvlees. Van
Mourik verloor haar hart aan de Aziatische keuken toen ze in Indonesië woonde. Haar
truck is een Hyundai Maxivan uit 1996, opgeknapt door haar handige broer.
Dat hapje ken ik letterlijk uit onze eigen tijd in Bali, alleen
aten wij het niet op een broodje maar rechtstreeks van het varken. Op de foto
zie je mij de honneurs waarnemen tijdens Melaspasin, de inwijdingsceremonie van
onze villa in Noord-Bali in januari 2010; inclusief offervarken. Ik vind het
niet het lekkerste dat de Balinese keuken voortbracht maar ik at een stukje
knapperige huid uit respect. Babi guling is voor de meeste Balinezen wel hét
feestvarken bij uitstek! In menig Westerse keuken -ook van sterrenkoks- tref je steeds vaker pork belly op de kaart aan dus het gerecht zit zeker in de lift.
Masterchef Nieuw-Zeeland begon onlangs en ik zit
weer voor de buis. Wat nu op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden, is Serie
2 uit 2011. Het lijkt qua aanpak en sfeer meer op het Australische oerconcept
dan de Canadese uitvoering, die mij zwaar tegenviel. Toen wij in 2006
Nieuw-Zeeland aandeden na drie maanden door Australië te hebben gereisd, duurde
het even voordat wij onze draai vonden in het land van de Kiwi’s. Het scheelde weinig
of we hadden het voortijdig verlaten en dat zou erg jammer zijn geweest want qua
natuur zijn de eilanden onovertroffen. We hadden moeite met de Nieuw-Zeelanders
die wij veel minder aardig vonden dan hun Down Under-buren. Nergens een
praatje, nooit een grap, een medeweggebruiker stak zelfs zijn middelvinger naar
mij op; dat maakten wij met de Ozzies niet mee. Misschien heeft het te maken
met hun schaap:mens-ratio (7:1)?
Bij Masterchef Nieuw-Zeeland zijn mijn favorieten:
1) tough cookie Jax Hamilton, een vrouw met Jamaïcaanse wortels, bij wie de
eerste grijze haren verschenen tijdens haar deelname aan het kookprogramma. 2)
softie Nadia Lim, de diëtiste die werd geboren in Kuala Lumpur, met veel
verstand van voeding en smaken. Ik vrees dat het weer een snel rondje wordt: twee
weken geleden aanschouwde ik de selectie van 25 kandidaten, inmiddels belandden
we bij de Top4 aan. Resterende kandidaten zijn Stu, Tracy-Lee, Jax en Nadia. Volgende
week is finaleweek die zich (deels) zal afspelen in… Melbourne, Australië.
Opmerkelijk, gezien de relatie tussen beide landen!
Ik keek met veel belangstelling naar de
uitzending waarin de Nieuw-Zeelandse chefkok Peter Gordon zijn opwachting
maakte. Gordon is grondlegger van de fusion-keuken in Nieuw-Zeeland. Hij heeft
zowel restaurants in zijn geboorteland als in Australië en het Verenigd
Koninkrijk. Gordon is groot liefhebber van de Spaanse keuken en dat is te zien
aan de namen van zijn restaurants: Tapa Room (Londen) en Bellota Bar
(Auckland). Voor hem is Spanje culinair wereldleider. Hij heeft grote
waardering voor de combinatie van recht-toe-recht-aan en pittig en voor de
spannende mix van traditioneel en modern. Een beetje foodie zal dat beamen.
Wie
kent de Catalaanse keukentovernaar Ferran Adrià
niet? Hij was degene die de moleculaire gastronomie wereldwijd op de kaart
zette. Zijn uitspraak “de
echte revolutie komt als wetenschappers en koks samenwerken” spreekt boekdelen. Zijn restaurant
elBulli in Rosas was jarenlang het beste restaurant ter wereld. Het beste
restaurant van nu bevindt zich eveneens in Spanje: El Celler de Can Roca (Girona). Een onderzoek onder Nederlandse
Michelin-sterrenkoks wees deze week uit dat Barcelona hun culinaire
topbestemming is, gevolgd door San Sebastian. ¡Viva España, Spain rocks!
Chefs Adrià en Roca waren juryleden tijdens de zinderende finale
van Masterchef España 2015 (30 juni) die ik via de iPad app volgde. De Spaanse serie
werd gedurende drie maanden elke dinsdagavond vanaf half twaalf 's avonds
uitgezonden. Zelf bleef ik niet op voor de live-uitzending, het paste niet in
mijn tropenrooster. Elke uitzending had gemiddeld 3.000.000 kijkers dus ook
hier leeft het programma. Ik zal niet verklappen wie won, voor het geval deze
jaargang later op de Nederlandse tv zal verschijnen. De winnaar zegevierde met een
driegangenmenu van calamaris op een inktbroodje, merluza op lage temperatuur
gegaard met zwarte knoflook en ei, brioche met bosvruchten. Dat klinkt
eenvoudig maar het was technisch zeer hoogstaand.
In de genoemde episode van Masterchef New Zealand
moesten de kandidaten vier typisch Spaanse tapasgerechten bereiden. De jongste
kandidaat Michael (18) was van mening dat Spanje in Zuid-Amerika ligt. Qua temperaturen
zou je het denken. Die opdracht ging hem ver boven zijn pet, hij koos de
verkeerde ingrediënten. De juryleden waren 'underwhelmed',
een niet te vertalen woord... Een goede
term voor eten zonder wow-factor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten