Translate

dinsdag 19 september 2017

Op mijn radar

Afgelopen weekend vond de uitreiking van de Emmy Awards plaats in de Verenigde Staten. Het was een bijzondere jaargang, wat mij betreft. Donald Trump won -eindelijk- een Emmy, al was het niet in eigen persoon. Het was de nep-Donald, in de persoon van komiek Alec Baldwin, die er met de prestigieuze prijs vandoor ging! Hij is de geslaagde Trump-imitator in de comedy-show Saturday Night Life.

Het nieuwe SNL-seizoen begint op 30 september en hij zal weer als Trump van de partij te zijn. Ik kijk uit naar de YouTube-feestjes. In een recent interview met Ellen DeGeneres vertelde Baldwin dat er begin oktober een satirisch boek uitkomt dat hij schreef als Donald Trump, getiteld ‘You Can’t Spell America Without Me’. Het is een co-productie met de Amerikaanse schrijver en radiopresentator Kurt Andersen. Hoe komen ze erop?!

Kevin Spacey en Robin Wright, president Frank Underwood en echtgenote Claire van de serie House of Cards, zaten ook in de zaal. Ze werden tot nu toe elk jaar genomineerd maar wonnen tot dusver geen Emmys (wel Golden Globes). Seizoen 4 is bijna afgelopen, de trailer van seizoen 5 heb ik al gezien. Trump & Co zijn vreemd en eng, maar de Underwoods kunnen er ook wat van!

Nee, dan Hillary. Momenteel lees ik het boek ‘What Happened’ van Hillary Rodham Clinton dat net uitkwam. Ik vind het nóg jammerder dan ik het al vond dat zij geen president werd; dat was een van mijn eerste gedachten tijdens lezing. Het is in meer opzichten een heel ander werk dan haar vorige autobiografieën maar daarover ga ik binnenkort een separate blog schrijven. (Dat verdient ze.)

Wat ook bijzonder was aan de uitreiking van de Emmy Awards is dat Lena Waithe de eerste zwarte, vrouwelijke schrijver van comedy werd die de prijs in ontvangst nam. Met komiek en schrijver Anziz Ansari (van het 2015-boek ‘Modern Romance’), schreeft ze de episode ‘Thanksgiving’ voor de Netflix-serie Master of None; ze speelt er ook zelf in. “It’s very black. It’s very female. It’s really gay” zei ze over deze episode. Ik ga het op Netflix terugkijken. Waithe kwam het podium op in een vrouwensmoking en hield een gedenkwaardige toespraak waarin ze allereerst haar moeder en liefje bedankte. Vervolgens richtte ze zich tot haar LGBQTIA-familie:

I see each and every one of you. The things that make us different, those are our superpowers. Every day when you walk out the door and put on your imaginary cape and go out there and conquer the world . . . because the world would not be as beautiful as it is if we weren't in it. [..] And for everybody that showed us so much love of this episode: thank you for embracing a little Indian boy from South Carolina and a little queer black girl from the South Side of Chicago.

Kennelijk loop ik achter met mijn LGBT-label; ik mis een paar letters! Wat mij tevens opviel was dat Waithe zichzelf ‘queer’ noemt. Haar acroniem LGBQTIA omarmt de volgende groepen: lesbian, gay, bisexual, queer, transgender/transsexual, intersexual, asexual.

Foto: Kirk McKoy
De Q van Queer. Ik dacht eerlijk gezegd dat queer en gay hetzelfde aanduiden. Queer in de betekenis van ‘vreemd’ had vroeger een negatieve connotatie dus dat werd om die reden niet gebruikt om homoseksuelen aan te duiden. Dacht ik. Het blijkt weer in zwang te zijn. Queer duidt in essentie op iemand die niet hetero is, terwijl gay iemand aanduidt die zich voelt aangetrokken tot een person van hetzelfde geslacht. Het woord queer is meer ambigue dan homo en daarom neemt een jongere generatie het kennelijk weer in de mond. Op Google constateerde ik wel iets opmerkelijks. Ik typte in the most famous queer person?” en er kwamen uitsluitend zoekresultaten met gay personen tevoorschijn. Ik ben dus niet de enige die de Q niet op de radar heeft staan.

Foto: Ed Kevishe
De I van Intersexual. Die letter had ik al eerder aan mijn LGBT-familienaam moeten toevoegen want er zijn nu eenmaal mensen die zowel vrouwelijke als mannelijke eigenschappen hebben. (Dat zou zomaar ook op mij kunnen slaan...) Bij sommigen gaat het een stap verder, bij hen is sprake van puur fysieke verschijnselen. Het 29-jarige Belgische model Hanne Gaby Odiele (Marc Jacobs, Prada, Chanel) vertelde eerder dit jaar in een Vogue-interview dat zij werd geboren met het androgyn insensitive syndrome (AIS), een genetisch defect dat ervoor zorgt dat -in haar geval- mannelijke hormonen hun werk gedeeltelijk maar niet volledig doen. Een soort hermafrodiet. Een interseksueel mens kan ook worden geboren met een onvolgroeid mannelijk of vrouwelijk geslacht.

De A van Asexual. Deze letter heeft betrekking op personen die geen seksuele gevoelens of verlangens kennen. (Het is niet hetzelfde als celibatair leven. In dat geval zie je vrijwillig af van seksuele activiteiten.) Het hoeft niet zo te zijn dat aseksuele mensen bang zijn voor intimiteit, sommigen hebben seks. Er zijn meer manieren om het te definiëren. 

Hoe het ook zij: welcome to the Family.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten