Translate

zondag 10 januari 2021

Let Your Freak Flag Fly

Illustratie: Johannes Leak
Vriendin Bernadette mailde mij onlangs, met een vette knipoog verstopt in haar bericht. Blogde ik recent dat ik het nooit meer over Donald Trump zou hebben, ging de aller-aller-slechtste president van de Verenigde Staten ooit, helemaal los in een toespraak en op sociale media. Zul je net zien! Zijn levensgevaarlijke teksten hadden de bestorming van het hart van de Amerikaanse democratie tot gevolg en de dood van vijf mensen. Nu heeft deze vreselijke man waarover ik niet meer blog dus ook bloed aan zijn handen. Maar ik blijf trouw aan mijn belofte: geen blog is meer aan hem gewijd. 

Wat een enge types zag ik door het beeld lopen! Ivanka, Trump’s robotdochter en wellicht troonopvolger in de politiek (over haar mag het nog wel!) , noemde deze agressievelingen in een tweet patriotten”. Dat was geheel in lijn met de eerdere opmerking en tweet van daddy die gewapende rechtsextremisten -die ook in Charlottesville de dood van een persoon op hun geweten hadden- fine people” noemde. Dat was voor mij het definitieve bewijs dat psychische stoornissen in de hele familie voorkomen. Dat stelde klinisch psycholoog en nicht van Trump vorig jaar overigens al overtuigend vast in haar spraakmakende boek. DAnon zei dat hij hield van de opgehitste meute die het Capitool uit zijn naam bestormde. Hij noemde ieder van hen “very special”. 

Het is vandaag Peculiar People Day. De beste vertaling van dit bijvoegelijk naamwoord ‘peculiar’ anno 2021 is eigenaardig. Dat woord stamt uit het Latijn, van peculiaris (iets speciaals). Het begrip dook voor het eerst op in de 15de eeuw. In de loop van de tijd kreeg het de betekenis van ongewoon en ongebruikelijk. Lezend over deze dag vernam ik dat het vooral is bedoeld om mensen die er anders uitzien en zich anders gedragen, in het zonnetje te zetten. Op zich geen verkeerd streven.

The Peculiar People Day was designed to celebrate those who are just a little out of sync with everyone else.

De website beweert dat veel goeds in de wereld voortkomt uit mensen die niet helemaal synchroon lopen, uit personen die ietsje uit het lood lopen en tegendraads zijn. Loopt een man met de Amerikaanse vlag op zijn gezicht geschminkt, Germaanse symbolen op zijn blote bovenlichaam getatoeeërd en een hoofddeksel van bont en lange bizonhorens op zijn kop een beetje uit de pas? Just a little?

De persoon in kwestie komt uit Arizona (een staat in het zuidwesten van Amerika) en noemt zichzelf de Sjamaan van QAnon. Deze anonieme ‘Q’ zou een overheidsbeambte zijn die op een heilige missie is tegen een wereldwijd kwaad. Het gaat over een rechtsextreme complottheorie waarbij een wereldelite de coronapandemie bewust over ons, eenvoudige burgers, afriep. Die elite zou zich tevens schuldig maken aan grootschalig kindermisbruik, aan moord en satanische rites. De sjamaan is oorspronkelijk van Indiaanse afkomst en trad in de eigen gemeenschap op als traditionele genezer. Gooi al die elementen in de mixer en je krijgt een Jake shake. 

Iemand “peculiar” noemen die een watermeloen op zijn hoofd draagt, lijkt mij oké. Het wordt een ander verhaal als je iemand zo betitelt die dezelfde watermeloen op het hoofd van een medemens tot moes wil slaan. Het oordeel over Sjamaan Jake laat ik dan ook graag aan jou over. Het gaat mij er als blogger niet om individuen aan de schandpaal te nagelen. Bloggen over uiterlijkheden van anderen is sowieso geen hobby van mij. Er wordt op sociale media al teveel drek over mensen en instituties uitgestort. De wereld wordt daar niet beter of mooier van. 

Een dag als vandaag is bedoeld als waardering voor mensen die niet aan de norm voldoen maar wel hun steen(tje) bijdragen aan een betere wereld. Ik zou overigens niet weten wat, in dit verband, de norm is en hoe een normaal mens eruitziet. Uit eigen ervaring weet ik dat de sociale norm vaak door de omgeving of de heersende cultuur wordt bepaald. (Zelf paste ik vroeger evenmin in het perfecte plaatje maar daarvan werd de wereld op zich niet beter, denk ik.)

A peculiar person is someone who refuses to accept things as they are. They challenge established ideas and overturn conventions that are sometimes thousands of years old.” Aldus de bedenkers van deze dag.

In de afgelopen jaren benoemde ik af en toe een held in een oudejaarsblog. Ik ben er de persoon niet naar om te dwepen maar ik heb wel voorkeuren. Nationale en internationale verdedigers van mensenrechten, ultracreatieve personen van de Letteren en andere Schone Kunsten, uitvinders, gedreven natuurbeschermers, kampioenen van duurzaamheid, superslimme wetenschappers… ze dwingen veel respect af met hun daden en bedenksels. En de meesten van hen maken de wereld een beetje beter of mooier. 

In mijn blog van 31 december jongstleden schreef ik er bewust niet over (er was immers al genoeg te melden) maar in het licht van vandaag wil ik alsnog enkele helden noemen. Neem Diederik Gommers, hoogleraar en intensivist in Rotterdam. Doordat hij in de media vraagtekens plaatste bij de doeltreffendheid van het corona- en vaccinatiebeleid van de overheid werd de aanpak aangescherpt. Hij sloeg alarm toen de besmettingscijfers te snel opliepen, trad op in populaire praatprogramma’s om zijn visie aan een breed publiek toe te lichten. Niet voor niets ontving hij onlangs de Machiavelli-prijs voor zijn positieve bijdrage aan de communicatie tussen politiek, overheid en burgers. Diezelfde prijs viel ook hoogleraar Virologie Marian Koopmans te beurt. Zij is eveneens een constante bron van kennis en inzicht. Beiden zijn nogal eigenzinnig, bepaald geen doorsnee medici; ze houden altijd de rede en het maatschappelijke belang voor ogen. Daar wordt iedereen die luistert, beter van. 

Of neem de vorig jaar overleden rechter Ruth Bader Ginsburg die altijd de vrouwenzaak voor ogen had als zij vanuit haar hoge troon rechtsprak. Of de ex van Jeff Bezos (baas van Amazon), MacKenzie Scott, die bijna al haar geld aan wereldwijde goede doelen schenkt. Net als Bill & Melinda Gates doen. Of Stacey Abrams, oprichter van Fair Fight, de mensenrechtenorganisatie in Georgia (VS) die ervoor zorgde dat heel veel zwarte mensen weer konden gaan stemmen.

Of de Nederlandse Floortje Dessing, de reislustige programmamaker die prachtige tv maakt over bijzondere mensen in binnen- en buitenland. Vaak peculiar people... Of Jacinda Ardern, minister-president van Nieuw-Zeeland, die als strenge maar rechtvaardige moeder haar land -zo goed als- vrijwaarde van corona. Mijn eigen(zinnige) liefje mag niet in dit rijtje ontbreken. In een lastig jaar van almaar thuiszitten wenste ze mij elke ochtend van 2020 met een lieve glimlach een goede morgen, ook na een vervelende avond.

Zo kan ik nog een hele dag doorgaan. Ieder van hen buitengewone mensen! Dus let your Freak Flag Fly vandaag. maar wel vreedzaam, alsjeblieft.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten