Translate

woensdag 9 juli 2008

Balen van Van Baalen

=Van onze Haagse verslaggever= 
VVD-politicus Hans van Baalen haalde deze week de kranten met de mededeling dat hij zich kandidaat stelt als lijsttrekker van zijn partij in het Europese Parlement. Nu bestaat er al niet zo'n warme band tussen Nederlanders en de EU dus of dit gaat helpen?! 

Tien jaar geleden kwam Van Baalen in opspraak omdat toen bekend werd dat hij als 16-jarige jongen een adhesiebetuiging aan de Nederlandse Volksunie (NVU) van Joop Glimmerveen zou hebben geschreven. Vrij Nederland kwam in 1998 met de publicatie en Van Baalen ontkende de brief te hebben geschreven. Maar waar kwam die brief aan Glimmerveen dan vandaan? Er is nooit een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar een eventuele vervalsing... Van Baalen en de VVD hebben nooit aangifte gedaan bij Justitie wegens smaad of laster. Van Baalen heeft toentertijd geweigerd in te gaan op een aanbod van Paul Witteman om op kosten van de VARA een grafologisch onderzoek te laten verrichten. 

Van Baalen woonde in zijn Leidse studietijd in de 'Hitler Bunker' (aan de Pieterkerkchoorsteeg). Hij was lid van studentenvereniging Minerva en voorzitter van de, aan Minerva verbonden, studentenweerbaarheid Pro Patria (een soort militaristisch clubje). Hij zou in die hoedanigheid weleens het Horst Wessel-lied hebben aangeheven. Er kwam de avond na publicatie in een uitzending op Radio 1 een aantal voormalig medestudenten aan het woord die zijn gedrag bevestigde. Later zijn die getuigenverklaringen door de commissie als 'vage roddels' afgedaan. Bij de verkiezingen van 1998 werd Van Baalen gekozen in de Tweede Kamer. 

De eerdere publicaties over zijn vermeende rechts-extremistische sympathieën in zijn jeugd en studententijd (o.a. van Elsbeth Etty) leidden er echter toe dat hij moest afzien van zijn zetel in het parlement. Een commissie van de Raad van State werd samengesteld om de verhalen te onderzoeken. Men kwam tot een conclusie die Van Baalen 'volledig rehabiliteerde'. Hij werd dan ook eind 1999 alsnog voor de VVD in de kamer geïnstalleerd. 

Ik moet wel zeggen: de man heeft zijn uiterlijk niet mee... met zijn messcherpe scheiding in het haar, dat vollemaansgezicht en de ziekenfondsbril. Hij is weliswaar van hetzelfde geboortejaar als ik en heeft bij hetzelfde gerenommeerde adviesbureau gewerkt maar dat schept nog geen band! Gerrit Zalm heeft in een gesprek over hun respectieve achilleshiel tegen Van Baalen (zwakke rekenvaardigheden) gezegd: 'jij weet het altijd een beetje maar nooit helemaal'. 

Dit heb ik letterlijk opgetekend uit een interview met Robert van de Roer van 'Who's Next?' en Hans van Baalen. Zou die uitspraak voor meer dan rekenen kunnen gelden? Ieder mens begaat jeugdzonden. Ieder mens kan ook zijn leven beteren maar de ene zonde is de andere niet. Bovendien was hij al wel een tamelijk oude jongere toen hij ze beging. Zou Van Baalen zelf nog wel weten wat hij ooit heeft geschreven of gezongen? Of is het iets in de trant van 'I have just made up my mind so don't confuse me with the facts'?