Translate

vrijdag 14 mei 2010

Riooljournalistiek

Elke Nederlander weet inmiddels dat zich recent een grote vliegramp afspeelde rond de luchthaven van Tripoli, Libië. Het werd een ramp in meer opzichten: niet alleen kwam een groot aantal passagiers bij die crash om het leven, het betreft bovendien veel Nederlanders die vakantie hadden gevierd in Zuid-Afrika en met vliegmaatschappij 'Afriqiyah Airways' (deels eigendom van kolonel Khadafi) op weg naar huis waren. Wat heugelijk en tegelijkertijd diep tragisch is, is dat slechts één persoon -het Brabantse jongetje Ruben van 9 jaar- deze vliegramp overleefde. Dat mocht helaas niet zo zijn voor zijn ouders en zijn broer. Wij weten dat inmiddels. Hij nog niet.

Animated avatar. SwirlGroot was mijn verbijstering toen ik vanochtend op de radio vernam dat een journalist van 'De Krant van Wakker Nederland' telefonisch contact had gezocht met het jochie op Intensive Care en hem enkele vragen had gesteld. Wie doet zoiets? Toch zeker geen weldenkend mens. A twisted mind?

Het bleek een journaliste van De Telegraaf. Het begrip 'weldenkend' is in de context van de Telegraaf nu eenmaal een contradictio in terminis. Sinds 2009 is Sjuul Paradijs (zie foto) er hoofdredacteur. Niet eerder was een achternaam van iemand zó ontoepasselijk! Zelf noem ik deze krant al vele jaren 'De Telegrof'. Die bijnaam maakt de krant nu voor het aanzicht van heel Nederland volledig waar, wat mij betreft. Wat een rioollucht komt ervan af!

We will have to brace ourselves... want deze krant verwierf, onder aanvoering van dezelfde hoofdredacteur, nog niet zo lang geleden televisierechten. De nieuwe, publieke omroep 'Wakker Nederland TV' (WNL) afficheert zichzelf graag als exponent van Nederlanders die houden van normen, waarden en tradities. Paradijs meent dan zijn omroep een grote groep mensen vertegenwoordigt, de zogenaamde 'ruggengraat' van de Nederlandse samenleving. Mijn hemel, is het met Nederland dan erger gesteld dan ik al dacht?!
Toen de radioverslaggever contact opnam met de betreffende hoofdredacteur om hem een reactie te ontlokken, kreeg hij nul op het rekest. Paradijs wenste niet te worden gestoord in zijn ochtendritueel... Dat noem ik nog eens meten met twee maten. Ik vind het respectloos en volstrekt normen- en waarde(n)loos! Deze schandalige telefoonactie overschreed ieders normen en waarden, Telegraaf-lezer of niet. Het is niet te hopen dat WNL van dergelijke onbetamelijkheden een nieuwe Nederlandse traditie maakt.

Maar we zijn gewaarschuwd.