Translate

zondag 2 maart 2014

It's oyster time!

De wereld is mijn oester. Dit weekend zijn we in Albany, een kleine universiteitsstad aan de zuidkust, op circa 400 kilometer afstand van Perth, waar onze rondreis begon vier weken geleden. Dat betekent onder andere dat we gemiddeld 100 kilometer per week reden. Een lachertje. Het is wel dé manier om een streek goed te leren kennen.

Twee weken geleden las ik in een weekendbijlage van de krant over het oesterfestival van Albany dat op 1 maart zou plaatsvinden, met Poh Ling Yeow als eregast. Ik begon te tellen... met een beetje goede wil zouden we rond die tijd in Albany kunnen zijn. Ik maakte die opmerking tegenover mijn liefje die het wel een leuk idee vond. Aangezien het thans een lang weekend is en de Australiërs nog steeds in grote aantallen kamperen tijdens deze zomervakantietijd, bedachten we dat het verstandig zou zijn vroegtijdig een plek op een kampeerterrein te reserveren. Vele campings in en om Albany waren reeds vol. ‘Rose Garden’ had echter nog een schaduwrijke plaats voor ons, voor drie nachten.

Op vrijdagmiddag kocht ik bij de plaatselijke boekhandel twee toegangskaartjes voor het festival dat in een park van het stadje zou worden gehouden. Ik dacht dat het voor de tweede maal werd georganiseerd maar het bleek de eerste keer te zijn. 

Dan Sharp, een jonge locale chef (Sharp Infusion), kwam met het idee van een oesterfeest. Jaren geleden begon men in Albany met de kweek van rock oysters, op basis van Sydney rotsoesters.

We namen een taxi naar Eyre Park dat op het eerste gezicht erg klein leek... Bij navraag bleken er 500 kaartjes in de voorverkoop te zijn gekocht. Het terrein bood maximaal plaats aan 1.000 bezoekers. We waren een van de eersten en deden een rondje langs vertegenwoordigers van lokale wijnhuizen. Sommige boden wijn om te proeven aan; de witte wijn (Sauvignon Blanc) van wijnhuis ‘Galafrey’ beviel ons het best. Een flesje werd besteld. De Albany rock oyster is klein van stuk maar heel zacht van smaak. Zelfs mijn liefje probeerde er een, zonder naar effect. Het wachten was op de kookdemonstraties. We kozen fototechnisch goede zitplaatsen bij het grote podium.

Don Hancey en Poh
Poh trad eerst aan als interviewer van een Zwitserse die jaren geleden met haar gezin naar Australië verhuisde en hier bushfood was gaan produceren. Het gebied ligt dicht bij Albany. Men verbouwt traditionele gewassen en verwerkt ze in tot producten met een moderne draai. Het bedrijf loopt goed. Daarna waren er kookdemonstraties van Dan Sharp en Don Hancey, een oude rot in het culinaire vak. Hij is een van de ‘food ambassadors’ van WA. 

Alles draaide om oesters. Ze werden op vele manieren bereid. Hancey maakte zelfs een nieuwe versie van een bloody mary met rauwe oester (die goed viel bij mijn liefje). En toen was het tijd voor Poh’s optreden. Wat een leukje is het! Als chef is ze creatief en innovatief, als mens benaderbaar en authentiek. Mijn liefje maakte als eerste een praatje met haar terwijl ik foto’s maakte. Poh vertelde ons een geheim dat betrekking heeft op het Vaderland maar daarover kan ik nog niet publiceren...

Poh maakte onder andere oesters op Aziatische wijze: gefrituurd in een jasje van bloem en kruiden, geserveerd in een schelp gevuld met wasabicrème. Yum! Regelmatig zei ze tegen degene die in het publiek rondging met de schaal met vers bereide oesters dat haar Nederlandse vrienden niet moesten worden vergeten. Hoe aardig is dat?! We werden dus goed bediend. Ik proefde oesters op vele manieren. De tijd vloog voorbij. 

Aan het begin van de avond signeerde Poh haar (eerste) kookboek. Nummer twee komt uit in april en is getiteld 'Same same but different'. Ook daar waren we als eerste present. Toen ze ons zag aankomen, sprong ze achter haar tafel vandaan en poseerde voor de foto’s. Ze stond erop dat ook met haar camera foto’s van ons werden gemaakt. En ze vroeg ons mailadres. Ze gaat dit jaar in haar woonomgeving (Adelaide, Zuid-Australië) een winkel beginnen waar ze allerlei gerechten gaat verkopen. Ze durft nog niet de stap naar een eigen restaurant te beginnen. Klinkt spannend en verstandig. Het is een mooi mens. We spraken af dat we contact houden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten