Tijdens deze Spelen zou overigens voor het eerst in de geschiedenis een Saoedische vrouwelijke sporter deelnemen. Saoedi-Arabië is met Qatar en Brunei het enige land dat nog nooit vrouwelijke sporters afvaardigde naar de Olympische Spelen. Voor de Saoedische vrouw pakte het anders uit. In eerste instantie zou springruiter Dalma Rushdi Malhas (20 jaar) de eerste afgevaardigde worden voor haar land. Het is ironisch dat ze wel mocht gaan maar dat ze zich met haar nieuw aangeschafte paard niet kwalificeerde.
Ook op Bali zal men zich aan Ramadan houden al is de moslimpopulatie er in de minderheid. Circa 94% van de populatie in Bali is Hindoe, de resterende 6% betreft moslims en andersgelovigen. Het gaat dus om circa 200.000 moslims op het Godeneiland. Zelf hebben wij geen moslimpersoneel in dienst al is ons hoofd van de huishouding (Elsa) een geconverteerde moslima. Om met haar geliefde Ketut te kunnen trouwen, moest zij Hindoe worden en de islam afzweren. Het gezinnetje dat zij inmiddels samen stichtten, steunt dus op twee religies: grootouders aan beide zijden hangen verschillende geloven aan. Ik hoop dat het hun kinderen Yudha en Damai extra verdraagzaam zal maken.
Sinds mijn liefje en ik terugkeerden uit Andalucìa (dat van 710 tot 1479 door de Moren werd geregeerd!), vasten wij. Dat zeg ik bewust zo al vasten wij niet volgens de Mohammedaanse regels. Wat wel een feit is, is dat ik enkele kilootjes wil afvallen. Aan bewegen ligt het niet; dat doen we dagelijks in voldoende mate: we wandelen en zwemmen. Aan ons eetgedrag ligt het evenmin. We volgen een grotendeels mediterraan dieet: veel olijfolie, veel groenten, veel zomerfruit, regelmatig een visje, soms een vegetarische maaltijd, weinig witte maar wel veel rode sauzen, kleine lapjes vlees. Toch kwam ik aan in de afgelopen maanden. Het begon al op de Nederlandse camping. Vanwege het slechte weer kookte ik nauwelijks zelf in de caravan. We aten meer dan gewoonlijk in restaurants. Alhoewel dat doorgaans heerlijk is, is het toch anders dan zelf kokkerellen. De overtollige kilo’s ontstonden nauwelijks door eten, ze kwamen vooral door (te veel) wijn. Slechte gewoonten zijn moeilijk af te leren!
Tijdens ons recente verblijf in Úbeda en Cazorla kregen we drie keer een dikke, romige, koude soep als tapa geserveerd. De kleur deed mij denken aan de Marokkaanse woestijn. De smaak was intens. In restaurant 'La Sarga' (Cazorla) at ik de lekkerste versie. Ik vroeg de mevrouw van de bediening wat het basisingrediënt was en of de tapa een specifieke naam had. Antwoord: 'tomaat met brood' en 'Ja, salmorejo'. De soep komt uit Cordoba en je moet die hebben geproefd. Alhamdulillah! Ik maakte het gerecht onlangs zelf, volgens dit recept (voor 4 personen):
- 700 gram tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 2 sneetjes Pain de Campagne
- 1 theelepel milde paprikapoeder
- ½ theelepel cayennepeper
- 1 theelepel zout
- 100 ml extra virgen olijfolie
- 4 eetlepels witte wijnazijn (van goede kwaliteit)
- 2 eieren
- 100 gram serranoham
- 2 takjes peterselie
Week de sneetjes brood in een laagje koud water. Kook intussen de eieren hard, laat ze schrikken en afkoelen. Kruis de tomaten in, dompel ze enkele seconden onder in kokend water, spoel ze onder koud water af, ontvel en halveer ze, verwijder de zaadjes en snijdt ze klein. Pel en snipper de knoflook. Knijp het brood uit. Pureer de tomaten, het brood en de knoflook met een staafmixer of in de keukenmachine. Voeg vervolgens paprikapoeder, cayennepeper en zout toe en proef. Voeg daarna, al mengend, olie in een dunne straal toe; doet datzelfde met de azijn. De soep moet koud worden geserveerd. Vóór het serveren de eieren pellen en in kleine blokjes snijden, net als de serranoham. De peterselie als garnering over de soep verdelen. Een regelrechte aanrader. Uit respect voor Ramadan liet ik de ham achterwege...
Wel brood, geen Spelen voor mij!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten