Toen ik de leeggemaakte reistas van mijn liefje naar
ons schuurtje terugbracht, kon ik mijn ogen niet geloven. Het leek alsof ik
door een groene bril keek... Het houten bergrek, gestalde grote en kleine reis-,
strand- en handtassen, koffers, strandstoelen, kledingzakken: alles was met een
groene laag bedekt. Het rook alarmerend naar grot. Boven het lichtknopje zag ik
schimmel en toen ik de muren van de berging verder inspecteerde, zag ik op een
aantal plekken kleine gele champignons. De wanden waarlangs ik mijn hand
bewoog, waren doornat. Voordat wij gingen overwinteren had ik nog spullen in de
droge schuur gezet. Hoe had het in die drie maanden zo nat kunnen worden?!
We besloten allereerst contact te zoeken met de
president van de vereniging van huiseigenaren van het blok waarin onze schuur
zich bevindt; dat is namelijk niet in hetzelfde pand als waar ons appartement is
gevestigd. Toevallig is president Ben een vriend dus een afspraak voor een
kopje-koffie-mèt was snel gemaakt. Na hem en zijn vrouw uitvoerig over van
alles en nog wat te hebben bijgepraat, brachten wij de beschimmelde schuur ter
sprake. Of hij enig idee had waardoor dit zou komen? Hij knikte en stak van
wal.
Hun liftenman ontdekte onlangs tijdens een
onderhoudsbeurt een grote lekkage. Het water was kennelijk de liftschacht
ingesijpeld en kortsluiting dreigde. Er moest dus snel en doortastend worden
gehandeld. Het was nog een hele toer om de bron van de lekkage te ontdekken die
in een onbewoond appartement boven onze schuur bleek te zitten. Omdat de
eigenaar zich in het noorden van Scandinavië bevond en niet van plan was naar
Campoamor af te reizen, moest men de voordeur -met zijn toestemming-
openbreken. (Iets dat in Spanje overigens strafbaar is maar ja, de nood was hoog.)
Binnen een week na constatering was het lek verholpen. Men had echter verzuimd
in de garageboxen te kijken.
Leren en suèden schoenen die uit dozen en tassen
tevoorschijn kwamen, waren in Ugg's
veranderd. Die van ons hadden echter een groen bontkraagje... Mijn bodyboard
stond kleddernat tegen een van de wanden, alsof 'ie zo uit de zee kwam. Zelfs de handgrepen en het
zadel van mijn fiets waren doornat. Wij maakten de schuur gisterenochtend grondig
schoon. Ik bracht de beschimmelde spullen naar buiten waar mijn liefje, met
hulp van Ben, ze in de zon schoonmaakte en droogde. De trappen en het bordes van het gebouw leken op een uitdragerij! Binnen ontdeed ik de
stellages van de groene laag, verwijderde de paddenstoelen en mopte de vloer.
Het was een uitgelezen gelegenheid om (weer) eens
kritisch door alle opgeslagen spullen te gaan. Leo, een Nederlander die namens
een hulporganisatie overtollige spullen ophaalt en verkoopt en van de opbrengst
nooddruftige Spanjaarden steunt, komt volgende week een grote hoeveelheid spullen
ophalen. Zeilpakken, golfsets, skikleding, reis- en handtassen,
schoongeschrobde schoenen, jassen, enzovoort. Elluk nadeel hep se voordeel. De
schuur ziet er opgeruimd uit. Morgen vragen we ook de klusjesman een
stopcontact in de schuur aan te brengen zodat daar een electrische
vochtverwijderaar kan worden geplaatst.
Op een website over het verwijderen van schimmel,
trof ik handige tips aan: “trek
een paar handschoenen aan en draag een kwaliteitsgezichtsmasker zodat je jezelf
beschermt tegen schimmelsporen”. Dat was
nadat de klus was geklaard. Kennelijk groeien schimmelsporen door op de plek
waar ze terechtkomen. Wellicht dat ik binnenkort fungi in eigen oren kweek?!
Ook de champignons kwamen goed terecht. Van Emmy
leende ik onlangs het kookboekje “Mijn
beste vriend heet... chocolade” van
Emmanuèle Vasseur. Daarin staan recepten met chocola als verrassend ingrediënt.
Het gaat niet alleen om toetjes maar ook om borrelhapjes, voor- en
hoofdgerecht. Gezien de hoeveelheid zwammen uit eigen schuur koos ik voor het
hoofdgerecht linzensoep met champignoncannelloni en
chocolade.
Het recept is voor 4 personen.
Het recept is voor 4 personen.
De linzensoep in het recept
wordt van rauwe linzen gemaakt, zelf gebruikte ik reeds gekookte linzen die ik
pureerde en met zout, peper, komijn en 2 el crème fraîche op smaak bracht. Om
de soep te verdunnen, voegde ik zelfgetrokken bouillonblokjes toe (die ik als
ijsblokjes in de vriezer houdt). Kook de gewenste hoeveelheid cannelloni met
een snufje zout in water. Voor de vulling van de cannelloni: fruit 1 gesneden
rode ui, 2 gesneden sjalotten, en 1 teentje knoflook in een koekenpan.
Voeg hieraan de in stukken gesneden paddenstoelen toe. Schenk er 1 tl
balsamico, een scheutje citroensap en 100 ml witte wijn doorheen. Het
paddenstoelenmengsel afmaken met 2 el crème
fraîche en 20 gram pure chocolade; ik gebruikte chocopoeder van Droste. Vul de
pijpjes met paddenstoelenmengsel en leg ze op de borden. Schenk de linzensoep
eromheen. Lekker!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten