Chef Alfonso Egea (1955) werd geboren in San Pedro del Pinatar, een vissersdorp op een kwartier rijden van hier. Ik herlas een interview met hem uit 2012, van de hand van een journalist van de nationale krant La Verdad. Daaruit komt een gecompliceerd, geëngageerd en gepassioneerd mens naar voren. In dat interview las ik onder andere dat hij leerde koken van zijn moeder, medicijnen studeerde, met zijn echtgenote twee Colombiaanse kinderen adopteerde, niet op een onbewoond eiland zou willen wonen omdat hij gin-tonics en vrouwen te zeer zou missen. En omdat hij niet voor anderen kan koken. Want daar gaat het hem om: mensen verleiden met zijn kookkust.
Qua restaurants hebben we de regel dat we eerst
zelf op onderzoek uitgaan, voordat we anderen naar een restaurant meenemen of
iets aanbevelen. Ik herinner mij dat Nelly zwijmelde bij de volcán de chocolate
die als toetje op Diederiks bord lag. Een andere vriendin met wie wij het
restaurant bezochten, bestempelde haar dessert als een culinair orgasme... Kortom
's mans culinaire prestaties mogen er zijn.
Vroeger ging het er in Casa Alfonso anders aan
toe dan nu. Toen liep het bedienend personeel in traditioneel zwart-witte
kleding met stropdas, werden stoelen aangeschoven en servetten opnieuw gevouwen
zodra je opstond. Je kent het wel: typisch gedrag dat je aantreft in Michelinster(ren)restaurants.
Dat kon niet iedereen bekoren maar zelf had ik geen last van het geknipmes. Ook
was de voormalige inrichting van het restaurant tamelijk traditioneel, met
kroonluchters en koperen potten en pannen, zilveren bestek en cloches op tafel.
Tegenwoordig is de gang van zaken minder stijf en
is de inrichting strak en artistiek, met moderne kunst aan de muren; een van de
andere passies van Alfonso Egea. Wellicht dat de chef het ceremonieel eromheen in
de loop van de jaren minder belangrijk vond? Ik weet het niet want ik vroeg het
hem niet. Het gebeurt in meer toprestaurants: superchefs geven hun ster(ren)
terug, openen gastrobars en bistro’s, gaan terug naar de basis terwijl innovatie hoog in het vaandel
blijft staan. De focus ligt op authentieke gerechten met seizoensgebonden,
lokale producten. Ook Alfonso’s gerechten veranderden door de jaren al bleef hij
mediterraans koken met lokale producten.
Ik kreeg de chef zelf aan de lijn en reserveerde
voor lunch een tafeltje voor twee. Toen we aankwamen, zat de toegang dicht. Wel
stond er een pijl met verwijzing naar een andere deur. Wij liepen om het pand
heen naar de achterzijde, waar licht brandde. Die deur bleek open. Ik stapte
binnen… in de keuken?! Aan de aanwezige kok vroeg ik of we de verkeerde deur
hadden genomen. Hij vond van niet. Daarna liep de chef zelf binnen en zei dat
we verder moesten komen. Wij hadden naar verluidt voor kwart voor twee
gereserveerd. Hij bracht ons naar een tafeltje en schonk een glaasje cava voor
ons in. Ik zei dat het mijn fout was, dat ik niet had opgelet aan de telefoon.
(Tja, dat goede Spaans van mij?!)
Aan het begin van dit jaar veranderde Alfonso zijn
aanpak drastisch: de website werd gemoderniseerd en de bestaande menukaart ging
op de schop. Als gast kun je nu kiezen tussen verrassingsmenu Allegro (5 amuses, 2 voorgerechten, vis of vlees), Moderato (5 amuses, 5 voorgerechten,
vis, vlees en dessert) en Especial Alfonso
(5 amuses, 5 voorgerechten, vis, vlees, kaas, 2 toetjes); een bijpassend wijnarrangement
is separaat beschikbaar. De creatief gevouwen menukaart, met mooi gedrukt Kandinsky-binnenwerk,
mag je houden.
Wij kozen voor Allegro, de variant met de minste gangen. Wel vermeldde ik dat mijn liefje allergisch is voor schaal- en schelpdieren. We
begonnen met een lauwwarme soep van courgette en walnoot, gevolgd door een luchtige
puree van bloemkool met zalmeitjes en ansjovis, daarna een tongstrelende tonijnmousse
met croutons en baby-leaf, blokjes tomaat en olijfolie (mijn favoriet),
vervolgens een plakje gerookte tonijn met mediterrane tomaatjes uit de oven en
als laatste amuse: krokante beignet van kabeljauw met aïoli en pijnboompit. Het is
opmerkelijk dat groenten en vis de sterren van dit palet zijn. De olijfolie is van
eersteklas kwaliteit, bieslook de mooiste en lekkerste die ik ooit zag en
proefde. De passie voor mooi eten spat van de bordjes.
De voorgerechten bestonden uit geurige rijst met
groene groenten (onder andere mini-artisjokken), groene kruiden en eetbare
bloemen. Onder ceramische cloches. Ik vroeg aan de chef, die zelf regelmatig een gang kwam serveren, of
er jasmijn in het gerecht zit. Dat was niet het geval, het aroma kwam van de
combinatie van ingrediënten.
Daarna kwam nog een gekarameliseerde ui met milde
chili en sardientjes door. De opmaak van dat bord was pretty as a picture, de
smaken subtiel en mooi gecombineerd. Daarna liep het allemaal anders dan
gedacht: alhoewel we volgens het menu moesten kiezen tussen vis en vlees,
kregen we ongevraagd een mooi stukje zeebaars (mero) in bouillon, gevolgd door
een superverse filet van zonnevis (San Pedro) met gefrituurde kuit. Ook niet
volgens het menu. Tenslotte kregen we een yoghurtdessert met rood fruit,
evenmin besteld maar wel welkom. Toen was het tijd voor heerlijke koffie met
zelfgemaakte bonbons. De rekening vermeldde wat we bestelden.
Dit bezoek aan Casa Alfonso vond ik in alle
opzichten genoeglijk; het is en blijft een restaurant voor nieuwsgierige fijnproevers. Een aanrader! Mijn liefje miste haar stukje vlees.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten