Translate

donderdag 10 mei 2018

Grootouders van nu

In de afgelopen periode was Bali voortdurend in mijn gedachten. Elsa meldde ons enkele weken geleden dat er gezinsuitbreiding komt. De beginnende zwangerschap gaat voor haar gepaard met misselijkheid en overgeven. We kennen het van haar vorige zwangerschappen. Deze keer leek het lichaam heftiger te reageren dan ooit. Ze voelt zich dermate zwak, ziek en misselijk dat de arts haar rust voorschreef. Gedurende een maand mocht ze niet werken en moest ze het bed houden. Dat is moeilijk voor een bezige bij als Elsa maar ze heeft thans zoveel te stellen met haar lichaam dat rusten de enige optie is.

En toen begon ook het bloeden nog. Dagen achtereen. Mijn liefje en ik maakten ons grote zorgen om het welzijn van moeder èn baby. Kan dat bloeden tot een miskraam leiden? Wat gebeurt er met de moeder als dit aanhoudt? We wisten het niet. Daarbij kwam dat Elsa’s eigen telefoon niet operationeel was. Het ding werd recent gehackt en het duurde even voordat we dat in de gaten kregen. Eerst was er een ongebruikelijke radiostilte, daarna kregen we a-typische teksten. Wij bleken in een groep vreemde lokalo’s te zijn beland. Die verlieten we subiet nadat alle deelnemers aan een zorgvuldige inspectie waren onderworpen.

We konden tijdelijk niet met haar communiceren en dat verergerde het machteloze gevoel. Ketut schafte daarom een telefoon aan en zo kwamen we weer in contact met elkaar. Hij stuurde ons regelmatige updates en die berichten bleven zorgelijk. Op ons aandringen bracht hij zijn vrouw eerder dan gepland naar de lokale arts terug voor controle. Ze kreeg van hem opdracht om nóg meer rust te nemen. De baby was, naar verluidt, in orde; die bleef zitten waar hij/zij zit. Ik denk wel dat er in het noorden van Bali apparatuur aanwezig is om een termijnecho te maken maar ik heb Elsa er nooit over gehoord.

We zijn wel witte oma’s van twee bruine mannetjes maar we hebben persoonlijk geen ervaring met zwangerschap. (Rara, hoe kan dat?) Waarop duidt bloedverlies tijdens een prille zwangerschap? Wat doet dat met een beginnende baby? Ik had geen idee. Vriendin Emmy, voormalig kraamverzorgster en zelf onlangs voor de eerste keer oma geworden, was de eerste om uit te leggen dat een baby goed is afgeschermd in de baarmoeder waardoor het geen last hoeft te hebben van dat bloeden. Op de site van ‘Ouders van Nu’ las ik dat bloedingen in de eerste maanden voorkomen bij 20 à 30% van de zwangerschappen. Daar trof ik tevens een lijst aan met verklaringen ervoor en dat relativeerde de zorgen enigszins. Op dit soort momenten is het een kwelling zo ver weg te zijn. Dan zouden we in een tijdmachine willen stappen en ons naar het eiland van de Goden laten teleporteren.

Elders op het web las ik dat een baby als die van Elsa nu zo groot is als een pruim (5 à 6 centimeter) en zo zwaar als een lolly (14 gram). De belangrijkste organen en lichaamssystemen zitten op hun plaats. Handen en voeten hebben inmiddels losse tenen en vingers waarop nagels beginnen te groeien. In deze fase worden de melktanden gevormd, onder het tandvlees. Fascinerend!

Afgelopen weekend skypten we weer met de hele familie. Nou ja, niet met Skype. Na de laatste Windows Office-update ontstond een probleem met mijn account voor Skype en Outlook. Vorige week haalde die kwestie zelfs de nationale kranten. Kinderen jonger dan 16 jaar kunnen niet meer zo maar inloggen. Er komt nieuwe Europese privacy-wetgeving aan en zij moeten voor die tijd bewijzen dat ze toestemming van hun ouders hebben voor het gebruik van deze applicaties.

Nu ben ik minstens driemaal dat aantal jaren oud maar toch kreeg ook ik te maken met ouderlijke toestemming. Toen ik mij destijds bij Skype aanmeldde, legde ik niet mijn echte geboortedatum vast maar de datum van dat moment. In zekere zin riep ik de huidige account-ellende over muzelluf af… alleen had ik toen geen vermoeden wat er boven mijn hoofd hing. Wat mij stoort, is dat Microsoft mij geen waarschuwing stuurde voordat die vermaledijde update met verstrekkende gevolgen werd uitgevoerd. Ik had er immers niet om gevraagd. In de krant stond het relaas van een gedupeerd meisje dat zich moet voorbereiden op haar eindexamen en door deze maatregel nu de benodigde documenten niet meer kan gebruiken. Kasian. Dat is nóg belabberder!

Skype stond niet toe dat ik een andere account activeerde. Ik verwijderde het programma van mijn computer en installeerde het daarna opnieuw. Het bleef echter vragen om mijn geblokkeerde account. Toen kon ik ook al geen mails meer versturen en ontvangen. Na veel gepieker en gezucht nam ik een radicaal besluit. Met pijn in mijn hart verwijderde ik mijn account en daarmee het grootste deel van mijn lange mailgeschiedenis. Voortaan ga ik zonder Skype maar met een nieuwe mailadres door het leven. Mijn echte geboortedatum staat keurig in het daarvoor bestemde hokje. Individuen en instanties worden nu stuk voor stuk geïnformeerd over de verandering. Tja. Wie niet horen wil, moet voelen.

Via Whatsapp zochten we contact met onze Balinese familie. Dat verliep gesmeerder  dan ooit. De kwaliteit van beeld & geluid was beter dan met Skype. Elluk nadeel hep se voordeel! Elsa zag er beter uit, de mannetjes waren uitgerust en aangesloten en ook  Ketut wist zich even van zijn huishoudelijke taken los te rukken. Elsa is blij met haar huisman. Naast zijn gebruikelijke geklus kookt hij, maakt schoon, brengt de jongens naar school, naar vriendjes en naar zwemtraining en haalt ze daar ook weer op.

Yuda drukte een kus op de buik van zijn moeder, zeggend I love my little brother”. Huh? We gaan toch voor een zusje?! Zeker, maar dat Engelse woord ontschoot hem even. Hun Engelse taalvaardigheid maakt vorderingen. Er werd deze keer nauwelijks bahasa Indonesia gesproken. Waarschijnlijk stapt Ketut aan het einde van deze maand weer aan boord van een cruiseschip van zijn Amerikaanse werkgever. Binnenkort staat Elsa er weer alleen voor. Voor papa wordt het dan de derde keer dat hij niet aanwezig zal zijn bij de geboorte van zijn kind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten