Translate

maandag 3 augustus 2020

Equatoriale nachten

Zo. Dat doorstonden we hier ook weer. De Spaanse weermannen en –vrouwen verheugen zich waarschijnlijk in een jaar vol bijzonderheden: Dana teisterde ons in September 2019 en storm Gloria deed dat eerder dit jaar; onverwacht en met grote gevolgen. Afgelopen weekend was hier sprake van een nieuw fenomeen. Er ontstond een zogenaamde ‘reventón cálido’. Het eerste woord zei mij niets, het tweede deste meer. Het blijkt te gaan om een soort uitbarsting van extreem warme lucht. Het woordenboek toonde mij alternatieven als ‘uitpuilend’ (van ogen) en ‘klapband’. Je begrijpt: er deed zich iets hevigs en extreem voor.

Het vond afgelopen zaterdag vroeg in de avond plaats. Wij hadden toen alle ramen en deuren al dicht vanwege een hittegolf. Dat is echter niks vreemd voor de tijd van het jaar. In de eraan voorafgaande nachten was niet alleen sprake van tropische nachten, deze werden ‘equatoriaal’ genoemd. Dat heet zo als de nachtelijke temperatuur niet beneden 25 graden Celsius komt. Wij hebben er op zich geen last van want we zetten de airco op de bovenverdieping op 24 graden Celsius en sluiten de ramen. Resultaat: geen hitte, geen geluidsoverlast.

Voor ons is dat het optimale slaapklimaat. Een gemiddeld mensenlichaam rust niet uit in een buitentemperatuur van meer dan 21 graden. Als je er niets aan doet, kan dat op termijn zelfs leiden tot chronische slapeloosheid. Het is hier thans heter dan in tropisch Bali dat pal op de evenaar ligt. Na 15 jaar wonen in tropische en subtropische oorden laten we ons niet meer foppen. 

Spanjaarden die het in hun vakantie- of huurhuis met minder comfort moeten stellen, blijven onder dit soort omstandigheden tot ver na middernacht voor hun huis op de stoep bivakkeren; ook in onze woonwijk. Dat heeft wel wat al lig ik zelf liever na middernacht op één oor. Overigens las ik dat een op drie huizen in Spanje (32,8%) beschikt over airco, aldus een onderzoek van woningsite ‘Idealista’, de equivalent van het Nederlandse Funda. Airconditioning om een huis koel te houden is hier in grote delen van het land geen luxe maar noodzaak. De stad Sevilla beschikt over de meeste huizen met airco: 70%, op de voet gevolgd door de stad Còrdoba met 68% (beide liggen in de provincie Andalusië). In Nederland ligt het percentage particuliere woningen met airco op 4%, al is deze vorm van koeling bezig aan een ware opmars.

Het bericht dat Spanjaarden in Europa in de top3 van meeste tweedehuisbezitters staan, leidde ook tot nogal wat gespreksstof in Huize Barefoot. Belasting ontduiken is in veel landen een nationale sport maar in dit land hebben ze die modus operandi misschien wel uitgevonden. Dat men dan vraagt om ettelijke miljarden gratis geld uit Europa, schiet bij sommigen van ons terecht in het verkeerde keelgat.

Wij hebben de huidige hittegolf qua beleving redelijk onder controle al laten we ons nog steeds verrassen. Zoals met die reventón. In Torrevieja was op de bewuste zaterdag sprake van een situatie waarin de temperatuur in 15 minuten met zeven graden Celsius opliep en de luchtvochtigheid van 80% naar 29% daalde. In onze woonplaats deed zich iets vergelijkbaars voor. In minder dan tien minuten steeg de temperatuur met circa 6 graden Celsius en daalde de luchtvochtigheid van 58% naar 24% in minder dan vijf minuten. In die korte periode stak tegelijkertijd een flinke wind op van tenminste 40km per uur. Een half uurtje later was dat alles alweer uit de lucht.

Alle parkeerplekken in de woonwijk zijn in beslag genomen, het is vol maar vanwege de hoge temperatuur zitten de meeste Spanjaarden nu binnen. Met de airco op maximum. Afgelopen zondag was het dan ook ongebruikelijk rustig in ons buurtje. Heerlijk! Wijzelf lunchten op het terras, onder een fan die regelmatig verkoeling bracht. De wind, voor zover die waait, draait als een tol. Van nergens, naar het noorden, via het oosten naar het zuiden en dan terug naar niks.

Terwijl ik dit typ, rijdt een grijs bestelautootje door de straat met een man en vrouw met mondkapjes op, in de cabine. Ook iets typisch Spaans zomers. Ze bieden drie meloenen uit La Mancha aan voor €5. Geen geld. Niemand komt er echter opaf want het is eenvoudigweg te heet. Gebruikelijker is de bestelbus met speakers die de Spaanse señoras oproept toch vooral door hen hun huishoudelijke klussen (stoelen opnieuw bekleden, gordijnen wassen, en dergelijke) te laten uitvoeren. Niemand is goedkoper. We kennen hen al jarenlang van hun zomerse rondgang. Die boodschap klinkt mij ont-zet-tend ouderwets in de oren. Welcome to Spain!

Mijn liefje en ik maken ons momenteel bijna nergens druk om. Oververhit en aanhoudend hondengeblaf is de enige uitzondering. We dienen deze drukke en soms drukkende zomertijd zo goed als mogelijk uit en vergeten niet te genieten van datgene wat ons verlichting brengt. Afhankelijk van waar we vertoeven, staat een ventilator aan in de woonkamer, op het buitenterras, de keuken, de eetkamer of het kantoortje. De Honeywell QuietSet is de laatste aanwinst (op aanraden van een vriendin in Nederland). De Deense buren die recent arriveerden, schaften in de afgelopen dagen een ventilator voor de woonkamer aan en plaatsten een party tent op hun patio. Om (de effecten van) de koperen ploert te weren. Het is hun allereerste augustus aan de Costa Blanca. Hun directe buren vertoeven thans met vier generaties Spanjaarden in hun vakantiehuis. Kasian.

Wij zwemmen dagelijks’s ochtends, ’s middags of in beide dagdelen. Het zeewater is momenteel heerlijk en helder. Het is by far de beste plek om te zijn. We fietsen naar zee door zo goed als door mensen verlaten zijstraten. Die zitten óf allemaal op het strand, of binnen. Onze mondkapjes dragen we dan onder de neus om dat beetje frisse lucht op te snuiven. In de afgelopen dagen zag ik regelmatig artikelen over trendy mondkapjes in nationale en internationale media voorbijkomen. Een bedrijfje van twee Spaanse vrouwen die vanwege covid-19 per omgaande geen droog brood meer verdienden met het maken en verkopen van traditionele waaiers (‘abanicos’), gingen modieuze mondkapjes maken en verdienden zo in minder dan drie maanden meer geld dan in de afgelopen drie jaren. Ik wens ze het zakelijke sukses van harte toe maar ik gaar daaraan bewust niet meedoen.

Gratis mondkapje bij het reserveren van een vakantiereis? Mij trekt het niet over de streep! Gratis mondkapje bij het boeken van een vakantiehuis? Ook niet. Dat we deze neus- en mondbedekking in Spanje moeten dragen, is vervelend genoeg. Het vormt geen gewaardeerd onderdeel van het nieuwe normaal, wat mij betreft. (Nou ja, nog niet…) Op een van deze bloedhete dagen keerden we naar huis terug toen mijn oog viel op de waslijn van de buren. Ik kon het niet laten stiekem een foto te maken... Een serie gewassen mondkapjes die te drogen hangen. Elk in een eigen plastic zakje en een eigen knijper. Waarschijnlijk zwemmen ze ermee. Wat zou meneer Fernando Simon ervan vinden?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten