Translate

vrijdag 22 april 2016

Earth Day

Het is vandaag internationale Aardedag. Moedertje Aarde moet het sinds vandaag zonder pop icoon Prince stellen die gisterenochtend dood werd aangetroffen in de lift van zijn appartement. Hij was onlosmakelijk verbonden met mijn jong-volwassen jaren. Ik bezocht een van zijn concerten in Nederland en was een fan van deze muzikale duizendpoot. Prince werd 57 jaar, een veel te jonge leeftijd om het aardse te verruilen voor… Tja, voor wat?!

De Dag van de Aarde werd in 1970 voor het eerst uitgeroepen als de dag voor een beter milieu. Het is ironisch dat het sindsdien alleen maar verder bergafwaarts ging. 
Moedertje Aarde roert ook haar eigen staart: elke dag ontvangen we in Huize Barefoot minstens één melding van de app QuakeFeed waarmee een zware aardbeving wordt getoond. Momenteel is het voornamelijk in Ecuador. Vanmorgen was het weer raak: eentje met een kracht van 6.0 op ruim 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Quito, in zee. Het epicentrum lijkt rondom de stad Muisne te liggen, die elke dag te maken heeft met tamelijk zware bevingen. 
Als je een land zelf hebt bezocht, komt zo’n boodschap harder aan omdat je je een voorstelling kunt maken van de plaatselijke ellende en de mensen die het moeten ondergaan. In Quayaquil stortte na een recente beving een brug in (de beving werd gevoeld tot in Quito). We stapten daar in februari 2014 op de Trèn Crucero die ons in een week tijd via de Avenida de los Volcanos, de boulevard van de -deels actieve- vulkanen, naar Quito bracht. Verbazen doen aardbevingen in die regio dus niet maar schokken des te meer (no pun intended).

Moedertje Aarde rammelt niet alleen zelf aan de poort, ze krijgt het ook flink voor de kiezen. Inmiddels is bekend dat 93% van het Great Barrier Reef momenteel te maken heeft met koraalbleking. Als er niet snel een verbetering in het onderwaterecosysteem optreedt, kan dit wereldwonder dood gaan. Mijn liefje las mij onlangs voor uit een artikel in de Sydney Morning Herald waarin stond dat er zelfs gebleekt koraal is geconstateerd rondom de haven van Sydney. Zo zuidelijk trad dit schadelijke verschijnsel nog nooit op!
Ik voel mij een bofkont dat ik het grote rif nog in behoorlijk volle glorie heb kunnen ervaren toen we er in 2005 voor het eerst snorkelden. We gingen toentertijd met een klein cruiseschip (36 passagiers) de Coral Sea op en voeren een week lang naar verschillende soorten riffen in het gebied. De kleurenpracht van het koraal, de verscheidenheid aan vissen en zeezoogdieren... wow. Het werd een ervaring die ik nooit van mijn leven zal vergeten. 

Gisteren vond de opening van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte plaats, geloof het of niet. De centrale stoot weliswaar minder CO2 uit maar de toegezegde bouw van een faciliteit die de uitstoot moet opvangen, laat op zich wachten. Als het Vaderland zo doorgaat, haalt het zeker de afspraken niet die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs in december 2015. Dit nieuwe akkoord, dat vandaag daadwerkelijk door vele staten wordt ondertekend, wil de opwarming van de aarde beperken tot minder dan 2 graden, bij voorkeur tot anderhalve graad. Nederland behoorde al niet tot de koplopers, het land verstookt nu meer kolen dan ooit. De nieuwe milieudoelstellingen zijn alleen haalbaar, als veroorzakers van CO2 aan banden worden gelegd in plaats van ze volop ruimte tot expansie verschaffen.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Shell dat weliswaar zegt te willen verduurzamen maar volgens deskundigen onvoldoende doet in die richting. Verontruste burgers ontpopten zich tot kritische investeerders, bundelden hun krachten en vormden de groep Follow This.
Vanwege hun aandeel (samen inmiddels goed voor €5.000.000) krijgen zij tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering spreekrecht en zullen dan hun zaak bepleiten. Hun motto: ‘we gaan de wereld sneller duurzaam maken door Shell duurzaam te maken. Dat doen we door massaal aandeelhouder te worden’. Kritische burgers pikken het niet langer dat grote bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen. Met het woord en met kennis, dat wel. Zij nemen letterlijk een aandeel in een betere, schone wereld.

Er was gisteren ook klein natuurlijk leed te melden: er vond overspel plaats in de zeearendenfamilie in de Biesbosch. Een nieuw vrouwtje kwam tussenbeide, het vrouwtje met de oudste rechten moest het veld ruimen. Kasian. Het is te hopen dat ze een nieuwe partner vindt in het gebied. 
Hier kwettert het van jewelste. Sinds enige tijd lijkt het epicentrum van het lokale Bird Life zich naar (voor) ons terras te hebben verplaatst. Steenuilen, een jagend valkenechtpaar, wegduikende duiven en groene halsbandparkieten… We zitten hier eersterang voor dat spektakel. Zelfs zonder telelens valt er van alles te beleven. Wat mij betreft, is elke dag een dag van de aarde! Wij gaan vandaag een boom planten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten