Wij hebben ons aanstaande vertrek naar Bali moeten uitstellen om gezondheidsredenen. De resultaten van een biopsie bevestigden deze week dat mijn liefje borstkanker heeft. We zijn er vroeg bij en hopen vurig dat die vroegtijdige ontdekking bij de verdere behandeling een voordeel zal zijn.
Het behandelplan is inmiddels in goed overleg met de behandelend arts samengesteld. Hij is oncologisch chirurg van de 'Unidad de Mama', de afdeling borstkanker van Hospital San Jaime, op 15 minuten rijden van ons huis. De arts maakt deel uit van het 'Plataforma de Oncología' van deze, in oncologie gespecialiseerde privékliniek aan de Costa Blanca (100 bedden). 'Onze' arts publiceert over borstkanker, neemt actief deel aan nationaal en internationaal medisch onderzoek en is regelmatige spreker op Europese congressen over het onderwerp. Hij blijkt bovendien een prettige, jonge vent te zijn die zeer benaderbaar is: hij informeerde ons uitgebreid en stond open voor de vele vragen die wij hadden. De voorlopige conclusie is dat mijn liefje bij hem in heel goede handen is.
Zij is niet alleen mijn liefje zoals ik haar liefkozend noem in mijn blogs, zij is de liefste in mijn leven. In een hechte relatie als de onze voelt het als partner alsof ikzelf deze week de diagnose kreeg. In de nacht ervóór en op de dag van de uitslag was ik hypernerveus. Totdat HÈT woord (kanker) werd uitgesproken. Toen werd ik kalm en geconcentreerd waardoor ik goed naar de arts kon luisteren. Het gaat namelijk om haar... De online spoedcursus borstkankerterminologie en een aantal jaren Spaans taalgebruik maakten dat mede mogelijk, alhoewel een professionele vertaler bij het gesprek aanwezig was. Ik heb de uitleg van de arts dus tweemaal gehoord (en dat gaat een liefhebbende partner niet in de koude kleren zitten).
De operatie zal op donderdag, onze oorspronkelijke vertrekdag naar Bali plaatsvinden. Dat klinkt in eerste instantie cynisch maar we zijn oprecht blij dat er snel wordt gehandeld. Tijdens de operatie zal de oncologisch chirurg eerst zoveel mogelijk tumorweefsel verwijderen en vervolgens zal de radiotherapeut in diezelfde operatiekamer de zogenaamde 'IORT' toepassen: de intra-operatieve radiotherapie. Het betreft bestraling direct op het tumorbed en het omringende weefsel.
San Jaime is momenteel het enige ziekenhuis in Spanje dat over een Mobetron Medical Grade Linear Particle Accelerator (kortweg 'Linac') beschikt. Met dit geavanceerde mobiele laserapparaat kan -een hoge dosis- elektronenbestraling in dezelfde operatiekamer worden toegediend zodat de patiënt na verwijdering van de tumor niet naar een separate bestralingsruimte behoeft te worden verplaatst. Dat heeft vele voordelen.
Wij opteren voor de 'Bio-Boost-methode' waarbij 2 minuten intensieve bestraling plaatsvindt. In eerste instantie kiezen wij niet voor de traditionele radiotherapie waarbij mijn liefje gedurende 6 weken elke dag zou moeten worden bestraald. De intra-operatieve BB-methode is preciezer en sneller; chirurgen kunnen ter plekke bepalen waar in het lichaam moet worden bestraald en hoe hoog de dosis wordt. Ondanks de hoge dosis wordt schade aan omringend gezond weefsel sterk beperkt (en de long wordt afgeschermd). Zo hoeft ook niet te worden gewacht totdat de wond is genezen voordat de bestralingsbehandeling kan plaatsvinden. Bij behandeling van kanker is tijd een heel belangrijke factor.
Geen enkele Spaanse ziektekostenverzekeraar betaalt de benodigde bestralingdosis dus ook de onze niet. Dat gaan wij zelf bekostigen. Gezondheid en welzijn van mijn liefje gaan boven alles maar over die eigen bijdrage is het laatste nog niet geschreven!
Afhankelijk van de bevindingen tijdens de operatie zal mijn liefje -bestraald en al- na een dag weer naar huis mogen. Daarna zien wij wel weer. Alles stapje voor stapje, om met Diederik (en Nelly) te spreken. Mijn liefje en ik hebben groot vertrouwen in de artsen en in het ziekenhuis. Maar ook in onze eigen kracht en in elkaar. Liefde heelt zogezegd alle wonden... We gaan niet bij de pakken neerzitten en geloven sterk dat van uitstel geen afstel komt: Bali wacht op ons.