Afgelopen weekend werd het beste restaurant van het Verenigd Koninkrijk
gekozen. De prijs wordt toegekend door de lezers van The Guardian, een krant
die ik zelf ook graag online lees. Men heeft een sectie die Observer Food
Monthly heet en daar is de prijs naar vernoemd. Dit jaar viel de eer te beurt
aan een Spaans restaurant in Londen (Soho), genaamd Barrafina, waar Nieves Barragán Mohacho de kok is. Vorig jaar werd
het door Restaurant Magazine al uitgeroepen tot 's lands beste restaurant.
Barrafina is het eerste Spaanse restaurant dat daar een Michelinster ontving.
En... het is het eerste restaurant zonder tafels!
Eerder deze maand bezochten we de grote supermarkt Carrefour in Torrevieja weer
eens; dat deden we dit jaar nog niet. Bij binnenkomst zag ik tientallen bakken
met 1€ en 2€-aanbiedingen, vooral keukengerei en speelgoed. We graaiden met
veel plezier voor onszelf en voor de mannetjes in Bali: een kikkerspringspel,
mijnwerkerslampjes voor op hun voorhoofd, een rol van 3 meter met tekeningen om
in te kleuren en meer. Zo wordt het wel heel gemakkelijk om in december
Sinterklazina te spelen. Na alle gangen uitgebreid te hebben bewandeld, gingen
we richting kassa. Het bedrijf implementeerde recent een nieuw systeem. In
plaats van een rij voor elke individuele kassa, hanteert men nu een
voorsorteersysteem. Die ene rij was misschien wel 100 meter lang. We sloten
geduldig aan. Aan het begin van die fila única staat een scherm dat aangeeft
aan welke kassa je daarna mag afrekenen.
Ik las recent dat Carrefour in Spanje op de vierde plaats eindigde van
goedkoopste supermarktketens. Een jaar lang vergeleek men de kosten van 150
basisproducten van bekende merken (dus geen huismerken). De supermarktketen die
mijn liefje en ik wekelijks bezoeken, Alcampo, eindigde wederom op de eerste
plaats, gevolgd door het Spaanse familiebedrijf Mercadona en Lidl (Duits). Het
verschil in de prijs van een goedgevulde boodschappenmand van de goedkoopste en
de duurste supermarkt bedraagt ruim €800! Die vier supermarkten zitten allemaal in onze directe woonomgeving dus wij vergelijken ook regelmatig. Vroeger beperkten we het boodschappen
doen tot een minimum, nu hebben we alle tijd van de wereld en maken we er een
uitje van.
Er zijn nog twee van mijn oorspronkelijke favorieten in de race om de
titel van Masterchef Australia 2016: Mimi Bains en Trent Harvey. Mimi (27,
productmanager) moet regelmatig koken om in de race te blijven maar dat is doorgaans
niet haar eigen schuld. Ze komt in zo’n afvalronde terecht na een verloren
groepsopdracht maar slaat zich er tot nu toe goed doorheen. Trent (29, electriciën)
komt ook af en toe in een eliminatieronde terecht maar staat zijn mannetje. Ze
zijn beiden goed op dreef, ik hoop dat ze het ver gaan schoppen. Ik kijk elke week, het lukt thans niet om elke dag te kijken. Teveel culi-uitjes met vrienden hier!
Mijn liefje en ik kwamen onlangs tot de conclusie dat de winnares van de
allereerste serie van Masterchef Australia, Julie Goodwin, in latere series
nooit meer zou hebben gewonnen. Ze kookte eigenlijk tè gewoontjes. De uiterst
creatieve Poh Ling Yeow werd destijds tweede maar werd uiteindelijk beroemder
dan Goodwin. Zij werd onder andere een veelbekeken tv-kok. We leerden haar in 2014 tijdens een rondrit door West-Australië persoonlijk kennen en mailden daarna regelmatig. Nu is het al maanden stil aan haar kant; te druk, geen tijd meer voor twee van haar Hollandse fans? Jammer. Ik las ooit dat men voor
de eerste serie met opzet een ‘all Aussie girl’ wilde laten winnen om het
programma te laten slagen in eigen land. Niemand vermoedde kennelijk dat
het een succes werd in de hele wereld. Het werd een van de beste exportproducten van Down Under.
Ook Justine Schofield was destijds deelneemster aan die allereerste
jaargang; zij eindigde als vierde. Het
legde haar evenmin windeieren: al jarenlang heeft zij een gewaardeerd kookprogramma op tv, getiteld Everyday Gourmet. Er loopt momenteel een
jaargang op de Nederlandse televisie. Ze is een leuke meid; haar moeder is van
Franse origine, haar vader is een Ozzie. Af en toe heeft ze gastkoks in haar
programma; vaak collega’s uit het circuit van Masterchef Australia. Haar recepten
zijn vol smaak en tamelijk gemakkelijk. Ik legde een Justine-map op de iPad aan waarin ik favoriete recepten bewaar.
Haar pork tonnato en filodeegtaartjes
maakte ik recent na. Aangezien we hier in Spanje zeer sporadisch kalfsvlees
kunnen vinden, gebruikte ik lomo de cerdo (varkensfilet) als vleessoort. Kook het
vlees gedurende 35 minuten in witte wijn en water, met daarin 2
selderijstengels, 2 laurierblaadjes, een geschilde ui met daarin 4 kruidnagels. Neem de pan daarna van het vuur af en laat het vlees in eigen bouillon afkoelen. Eenmaal afgekoeld, snij je het in dunne plakken. Ingrediënten voor de tonijnsaus à la Justine:
twee eierdooiers, een theelepel Dijonmosterd, enkele flinke scheuten extra
virgin-olijfolie, een paar druppels citroensap en wat geraspte schil, drie
blikjes tonijn en drie ansjovisfilets. Draai het mengsel met een keukenmachine
of een staafmixer tot een gladde emulsie. De saus serveren op de plakjes vlees
en het gerecht afmaken met kappertjes, verse peterselie, zwarte peper en een
schijfje citroen.
Ingrediënten voor de filodeegtaartjes: een pak filodeeg, mix van champignons,
knoflook, sjalot, peper & zout, ricotta, twee eieren, een kopje melk, een
scheutje room, verse nootmuskaat en strooikaas. Verwarm de oven voor op 190
graden Celsius. Plak zes lagen deeg plakje voor plakje op elkaar met gesmolten boter
ertussen. Snij de ontstane stapel in zes pakketjes en drapeer elk pakketje als een
zakdoek in een beboterde cupcakehouder.
Hak hazelnoten klein en bak de champignons in olijfolie; breng op smaak met zout en peper. Op de bodem van elke bakje leg je eerst gehakte noten en daar bovenop een laag champignons. Plaats klontjes ricotta in elk cupcakehouder en bestrooi dat met verse peper. Meng vervolgens eieren, melk, room en verse nootmuskaat. Giet dat mengsel in de houders en dek af met vers geschaafde kaas. Het gerecht moet minstens een uur in de oven. Bij de taartjes maakte ik een verse chutney van tomaten, kappertjes, fijngesnipperde augurken en rode wijnazijn. Je kunt eindeloos variëren op deze vulling. Aanraders. Barefoot is muy contenta met al die creatieve, actieve Masterchef-kandidaten. Haar vrienden eveneens!
Hak hazelnoten klein en bak de champignons in olijfolie; breng op smaak met zout en peper. Op de bodem van elke bakje leg je eerst gehakte noten en daar bovenop een laag champignons. Plaats klontjes ricotta in elk cupcakehouder en bestrooi dat met verse peper. Meng vervolgens eieren, melk, room en verse nootmuskaat. Giet dat mengsel in de houders en dek af met vers geschaafde kaas. Het gerecht moet minstens een uur in de oven. Bij de taartjes maakte ik een verse chutney van tomaten, kappertjes, fijngesnipperde augurken en rode wijnazijn. Je kunt eindeloos variëren op deze vulling. Aanraders. Barefoot is muy contenta met al die creatieve, actieve Masterchef-kandidaten. Haar vrienden eveneens!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten