Er reed een splinternieuwe Mercedes onze Spaanse straat binnen. Mijn
hart stond even stil toen ik Yvon, de jongste zus van Nelly, zag uitstappen. Ze gaat
met de jaren meer en meer op haar oudere zus lijken!
Nelly was mijn beste vriendin tot 2009
toen zij overleed aan de gevolgen van ongeneeslijke longkanker. Sinds begin
jaren '80 waren wij onafscheidelijk. Zij en ik zijn van hetzelfde geboortejaar
en we klikten. We woonden in hetzelfde studentenhuis in Delft, kookten met en
voor elkaar, gingen samen naar concerten, maakten talloze ritjes in Nelly’s auto,
bezochten elkaars ouderlijk huis, gingen naar school waar we haar klasje samen oppimpten (Nelly was juf). Ik was er deelgenoot van toen zij haar grote liefde
Diederik ontmoette. Sweet memories. Haar moeder en mijn vader overleden in die
periode; ook dat schiep een band.
Diederik zagen wij vorig jaar tweemaal: in Nederland (juni) en Spanje
(september). Voor hem was het de eerste keer sinds het overlijden van zijn geliefde
dat hij ons kwam bezoeken op Campoamor, waar we veel lief en leed met elkaar
deelden. Op 2004 na, kwamen Nelly en Diederik elk jaar bij ons logeren; ook nadat
Nelly ziek werd. Hij stelde dat bezoek aan ons uit omdat het wellicht te
confronterend zou zijn. We zijn blij dat hij destijds de stoute schoenen aantrok;
die drempel verdween daarmee.
Het was fijn en gezellig om Yvon, haar partner Ton en Diederik weer te
begroeten. Zij zijn op vakantie en een bezoek aan ons en onze nieuwe woonomgeving
mocht niet in hun reisprogramma ontbreken. Ik ben blij dat oktober zo mooi is; nu
pikken zij daarvan een graantje mee en wellicht overtuigt het... Gedrieën gaan zij
zich hier -maar ook elders- namelijk oriënteren en panden bezichtigen; ze hebben een gezamenlijk project. Yvon en
Ton zouden het overvolle Nederland wel willen verlaten om onder de zon een nieuw bestaan op te
bouwen als mede-eigenaren en beheerders van een B&B, ook Diederik heeft zin
in een vakantiehuis onder de zon. We zijn benieuwd hoe hun avontuur verloopt.
Ook vriend Frans was die avond van de partij. Mijn liefje en ik houden al
jarenlang de traditie van de ‘bonte avond’ in ere. Aan de vooravond van iemands
terugkeer naar het Vaderland, wordt er voor de vertrekkende vriend(en) gekookt.
Het feit dat zijn avond samenviel met het bezoek van Yvon, Ton en Diederik veranderde
niets aan die traditie. Frans is een graag geziene gast en absoluut niet eenkennig
dus we durfden wel te mengen. Wat ik tijdig aan hem -carnivoor- meldde, was dat
ik die avond vegetarisch zou koken. Yvon en Ton eten diervriendelijk.
We begonnen aan de buitenbar. Op die plek vangen we de laatste stralen
van de ondergaande zon. In onze vorige woning waren we rond deze tijd al lang binnen;
het terras lag dan volledig in de schaduw. Nu serveerden we een glaasje cava aan eigen bierton. We toasten op Nelly en op de vriendschap. Het voorgerecht nuttigden
we binnen, in de Oranjerie, waar ik de eettafel uitschoof om zes eters te accommoderen.
Deze gang bestond uit tapas: zelfgemaakte hummus (inclusief eigen tahini) en tapenade
van geroosterde amandelen met knoflook, tomatenpesto, sherry-tomaten en rode
peper, artisjokkenharten en kapperappels uit het vuistje, spinazietortilla en tomatensalsa
met aïoli.
Mijn liefje vertelde trots dat ze op Spaanse les zit waarop Diederik zijn
onovertroffen imitatie van Oenos Apapos
van de Spaans sprekende José ten gehore gaf. Herinner je je die hilarische
Spaanse les van Theo en Thea (VPRO Kreatief met Kurk 1993-'94, met Arjan Ederveen
en Tosca Niterink)? Het YouTube-filmpje is speciaal voor vriend Roland (partner
van Frans) die net zo enthousiast en goed Spaans oefent als mijn eigen partner.
“Unas
apapos, unas peperas y unas pagueras papirus papuras”… onvergetelijke tv!
Mijn liefje haalde een herinnering op die mijn persoon als lijdend
voorwerp had. In 1994 gingen Nelly, Diederik en wij samen op vakantie naar
Noord-Spanje. In een klein dorp aan de Costa Brava huurden we twee huizen van
een vriendin die als jong meisje met een Spanjaard trouwde (ze scheidden
inmiddels). Het grote huis had een ruime eetkeuken en dakterras met zicht op de
Pyreneeën en het belendende poppenhuis bood onderdak aan mijn liefje en mij. Gut,
wat waren we nog piepkuikens op die foto. Toen dronken we al rosé.
Die vakantie namen we surfplank en opblaaskano mee. De meeste tijd
brachten we door aan het strand of spelend in het water. De rode hoofden en
lijven zijn het bewijs. Op een van die
middagen was ik met Diederik aan het frolliken in zee toen hij mij op een grote
schelp wees. Altijd was ik in de weer met het rapen van (dode) schelpen; ook
die vakantie. Tot dusver vond ik daar nonnetjes, tere platschelpen, hartschelpen,
tafelmesheften, zaagjes, mosselen, tepel- en sleutelgathorens en venusschelpen.
Ik keek en geloofde mijn ogen niet. Huh?! Een meloenslak in Spaanse wateren?!
Hoe komt die in hemelsnaam hier?! Deze slakkensoort komt weliswaar in het
ondiepe voor maar dan wel in tropische wateren, vooral aan de west- en oostkust
van het Caribisch gebied. Ik was over the moon, ongekend verguld. Ik kon mijn
ogen die dag niet van het gave exemplaar houden. Zalig zijn de eenvoudigen van
geest.
Een dag later biechtten ze op dat ik in de maling was genomen. Door drie reisgenoten,
voorheen mijn beste vrienden. Mijn liefje en Nelly bedachten het snode plan. Zij kochten de schelp de dag ervoor in een lokale souvenirwinkel. Diederik
stak de schelp -onder druk van de dames- in zijn zwembroek om op de bodem te leggen.
Ze voelden zich alle drie schuldig toen ze zagen hoe blij ik met mijn vondst
was. Van je vrienden moet je het hebben. Ik heb daarna een paar uur niet tegen
hen gesproken. We constateerden deze avond dat de meloenslak niet langer deel
uitmaakt van mijn schelpencollectie. Het verhaal overleefde alle verhuizingen
wel. Overigens vind ik hier nog maar sporadisch schelpen aan het strand. De
strandjutter in mij moet alleen al daarom steeds verder van huis.
Als hoofdgerecht maakte ik twee groentetaarten. Een van bladerdeeg met
drie soorten tomaat en blauwe kaas, de andere van korstdeeg met bimi, groene
asperges en een papje van geklopte eieren, kookroom en geitenkaas. Eenvoudig,
voedzaam en smakelijk. Geroosterde pijnboompitten en uitgebakken spekjes stonden
op tafel voor de liefhebber. Net als een salade met kumato-tomaten, een aparte groente
uit Murcia. De tomatentaart was aan de natte kant maar Frans slobberde de
laatste punt met smaak naar binnen. Van je vrienden moet je het hebben, inderdaad. Een Power Pin zal ik er niet mee winnen (Masterchef Australia!) maar er werd gesmuld.
Het was een uiterst gemoedelijke avond. Er is weinig mooier dan samenzijn
met goede vrienden. Ons huis leent zich uitstekend voor dit soort vermaak. ¡Alegria!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten