Translate

dinsdag 1 december 2020

Hier is de Sint al het land uit!

Zie je de V?
Welkom, Nederlandse lezer, bij de groeiende groep van landen waar een mondkapje in het openbare leven verplicht is. Vandaag gaat deze verordening daar in, vijf maanden nadat de regel bij ons werd ingevoerd. Ik kan je vertellen dat je er niet dood aan gaat, al is het even wennen. En als je onzeker bent over het precieze hoe doe dan de cursus die de overheid voor je samenstelde. Afgelopen weekend reden we over de kustweg naar ons afspraakje met vrienden in een van onze favoriete restaurants in Campoamor. (Ja, onze horeca is open.) Ongeveer halverwege de route werden we staande gehouden door mannen van de Guardia Civil. Ik draaide mijn chauffeursraampje open en begroette de agent vriendelijk. Die doen ook maar hun werk... Waarheen waren we op weg? Ik noemde mijn bestemming en mocht terstond doorrijden. Ik hoefde mij niet eens te identificeren, in tegenstelling tot mijn voorganger. Die had wellicht een minder plausibel verhaal.

De politie stond bewust niet op een grote afslag van snelweg AP-7 maar op een kleine. Om auto’s aan te houden die vanuit andere provincies ongezien de grens willen oversteken. Grensoverschrijdend verkeer mag hier nog steeds niet. Dat blijft tot tenminste 9 december aan de orde maar het zou mij niets verbazen als het tot na Kerstmis of Nieuwjaar aanhoudt. Aanstaand weekend zal hier een lang weekend zijn en dan is men er nog meer op gebrand ongewenst verkeer tegen te houden. Landelijk loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen inmiddels terug. Hopelijk een trend die aanhoudt maar ik vrees dat het aanstaande lange weekend en de Kerstdagen weer een piek zullen veroorzaken.

Sinds vandaag, 1 december, heeft zoekmachine Google het eigen logo opgeleukt met kerstverlichting en een vogeltje. Iedereen is er dit jaar vroeg bij! In Nederland zijn de kerstbomen nu al niet aan te slepen, las ik. De opmerking van een bomenverkoper dat een gekapte boom van nu het wellicht niet uithoudt tot de Kerstdagen, leidde tot een opmerking van een koper dat hij of zij dan 'gewoon' een nieuwe komt halen. Het mag wat extra's kosten dit jaar. In het coronajaar hebben we nóg meer dan in voorgaande jaren behoefte aan licht en gezelligheid. Heel herkenbaar. Onze vriendinnen in Zürich stuurden ons een foto van de eerste sneeuw. Het is daar nu 1 graad Celsius. Mooi maar brrrr. Het scheelt vandaag 17 graden met ons.  

We leukten de -hier- weliswaar niet zo donkere dagen voor Kerst zelf ook al op: afgelopen weekend zetten we de nieuwe kerstboom op het terras. De ongeschreven regel in Nederland (en België) is dat de kerstboom pas in huis wordt gehaald na het Sinterklaasfeest van 5 december. Aan de achterkant geldt eenzelfde regel: uiterlijk op Driekoningen (6 januari 2021) dient de boom te zijn verwijderd. We gaan zien hoe dat bij ons uitpakt. Als we zin hebben de nepperd te laten staan, doen we dat (al vallen  al wat naalden uit). Zo braaf als we zijn met het dragen van mondkapjes en het volgen van andere kronaregels, zo gemakkelijk lappen we dit soort gedragsregels aan de laars.

Hoewel... bij ons is de Goedheiligman met zijn morenos al het land uit! De  stoomboot vertrok in november uit Spanje om kids in het koude noorden te gaan verblijden. De link tussen Sinterklaas en Spanje is niet erg voor de hand liggend. Nicholaas van Myra werd in de derde eeuw na Christus geboren in een stad die in het huidige Turkije ligt. Hij werd daar bisschop en na zijn overlijden -op 6 december- werd hij heilig verklaard. Zijn overblijfselen werden eeuwen later naar Bari (Italië) gebracht. Die stad werd weer later veroverd door de Spanjaarden. Dat is de enige connectie die ik kan bedenken.

De Sint is overigens niet de enige die het land verliet. Ook de vogeltrek nam hier een aanvang. Mijn liefje legde met haar telefoon een knappe V-formatie vast tijdens een wandeling langs de kust. Dat blijft een fascinerend gezicht. De temperatuur daalt ook hier en sommige gevleugelde diersoorten zoeken hun heil dan nóg zuidelijker. Ik begrijp dat, wij deden dat zelf ook jarenlang in dit seizoen. De winter was hier vorig jaar ook gematigd. De flamingo's die vertoeven in de salinas van buurgemeente La Mata vertrokken niet maar overwinterden hier omdat het weer zo mild was. Het leidde ertoe dat er dit jaar 400 baby-flamingo's bijkwamen. Voor deze winter verwacht men iets dergelijks. 

Vogels die in V-formatie vliegen, blijken hun vleugelslagen precies op elkaar af te stemmen. De vleugelslag van de voorste vogel zorgt voor luchtdrukverplaatsing die precies wordt opgevangen door de vogel die erachter vliegt. Door de juiste afstand te houden tot de voorganger profiteert elk dier optimaal van die drukverplaatsing en kost vliegen minder energie. Dat principe geldt tot de laatste vogel in de rij. Dat is pas duurzaam vliegen! 

Wij, gestrande wereldreizigers en Floortje Dessing blijven deze winter hier. Met kerstboom. Dat deden mijn liefje en ik 15 jaar geleden voor het laatst. We zetten sindsdien nog weleens een kerstboom toen we in Bali woonden. De laatste keer was in 2013, Yuda zat net in de eerste klas van de lagere school. We hebben tegenwoordig dagelijks contact met deze puber. Hij zegt zich het opzetten en decoreren van de boom nog goed te kunnen herinneren. Dat is het grote voordeel van foto’s delen. Mooie herinneringen blijven langer hangen. Ik nam mij voor hem en zijn broer Damai dit jaar een eigen webalbum met foto's van henzelf door de jaren heen te geven als kerstkado op afstand. Ik legde de mannetjes duizenden keren op de gevoelige plaat vast dus aan materiaal geen gebrek. 

Op het Spaanse terras maakten we plaats voor de kerstboom door de teakhouten tafel en stoelen van de overkapping naar de open lucht te schuiven. Die meubels kunnen wel tegen een stootje. De slagregens die onlangs de provincie Valencia teisterden en wederom tot grote overstromingen leidden, sloegen onze woonplaats deze keer over. Dat is de te opmerkelijk als je bedenkt dat Campoamor, op minder dan een kwartier rijden, de volle laag bleek te hebben gekregen. 

We plaatsten de twee ratan lounge-stoelen vervolgens onder de overkapping. Zo kunnen we optimaal genieten van de herfstzon die nog warm is. De boom is mooi geworden, al zeg ik het zelf. Het ding is goed van kleur, met voldoende takken zodat er een mooie dekking is, 1.80m hoog en 90 centimeter breed. We kochten er een set rood-witte decoraties en een slinger van warme LED-lampjes van 26 meter lengte bij. Die slinger licht cirkelde ik een paar keer rondom de boom. Een felrode rij kerstrozen in de buitenlucht completeren het terras.

Het mag voor ons dit jaar dan een thuisblijfkerst worden, de boom is voorzien van enkele buitenlandse versieringen. Van onze voormalige vriendinnen in Sydney (Australië) ontvingen we ooit een metalen hanger met koalabeer en een houten kangaroo in kerststijl en onze huidige Deense buurvrouw Bente schonk ons vorig jaar twee poppetjes van wol, gemaakt door haar moeder. Die konden dit jaar ook de boom in. De grootste versiering (versierder?) staat er echter naast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten