Ik kreeg het lied "Four Seasons in One Day" van de band Crowded House dan ook niet uit mijn hoofd.
Four Seasons in One Day
Lying in the depths of your imagination
The sun shines on the black
clouds hanging over the domain
Even when you're feeling warm
The temperature could drop away
Like Four Seasons in One Day
Deze song werd in 1992 uitgebracht en destijds sprak de muziek en de sfeer eromheen mij aan. Nog steeds, trouwens. De liefde voor hun muziek begon in 1986 met "Don’t dream it’s Over"; vooral de bijbehorende clip vond ik prachtig. Misschien dat daar het zaadje van mijn latere liefde voor Down Under werd geplant? De twee kiwi’s (Nieuw-Zeelanders) in deze band uit Melbourne, Neil & Tim Finn, waren de belangrijkste songwriters.
Ze bleken sowieso iets met het weer te hebben. Hun bekendheid nam verder toe na het uitbrengen van het lied "Weather With You". Beide songs kwamen van het hitalbum Woodface (1991); die CD overleefde alle verhuizingen. Deze band bracht een ander geluid voort, wat mij betreft. De bandleden gingen op afscheidstournee, de band ging uit elkaar. Crowded House dook echter weer op uit het niets, zij het in een andere formatie. (Een van de oorspronkelijke bandleden, de drummer, pleegde zelfmoord op 46-jarige leeftijd.) Vorig jaar bracht de band een nieuw nummer uit, getiteld "Whatever You Want"; voor het eerst na een radiostilte van tien jaar. Neil’s twee zonen Liam & Elroy spelen mee op dit nummer. Muziekmagazine Rolling Stone besteedde een artikel aan dit nieuwsfeit en de bizarre clip die bij de song werd opgenomen.
Gisteren video-appten we weer met de jongens in Bali. Afgelopen week vond daar de hindoeceremonie Saraswati plaats, De Dag van de Kennis. We zagen drie jongens in ceremoniële kleding in gebedshouding voor een stapel schoolboeken zitten, aan een van de bureaus. Varen van 2 jaar vond ik de koddigste van het stel!
Zoals elke zondag, deden we een quiz met hen. Nieuw in het programma is dat zij ons twee moeilijke vragen per keer stellen. Aan mij onder andere de vraag hoe de vader van Einstein heette. Ik gokte: Otto, een ouderwetse Duitse naam. Fout! Hij heette Hermann. Een mens is nooit te oud om te leren. Een van de vragen aan Damai (die deze maand jarig is) was of hij de vier seizoenen van Europa kon opnoemen. Hij kwam tot drie en toen stokte het… De lente wilde hem maar niet te binnen schieten.
Ons wel! Inmiddels staat de gaskachel steeds vaker en langer op de waakvlam. De ramen en deuren staan (bijna) dagelijks weer een tijdje open. Mijn liefje had vorige week de voorjaarskriebels in haar lijf. Alle ramen werden van binnen en buiten gelapt. Zij verbande haar Ugg-pantoffels, ook een Australisch product, reeds naar de winterkast maar ik draag ze nog. Onze wollen truien werden wel opgeborgen in hun beschermhoezen en gingen bovenin de kast.
Terwijl winterstorm Filomena vorige maand in andere delen van het land grote schade berokkende aan land- en tuinbouw, de lokale boeren zullen tevreden zijn over de aftrap van dit nieuwe jaar. Regen & zon is een match made in heaven. Op de omliggende landerijen wordt nog steeds druk geoogst. De grond wordt vervolgens in rap tempo omgeploegd voor de volgende oogst.
In onze tuin is de groei ook ongeremd. De eerste hibiscusknop meldde zich felrood aan maar veranderde inmiddels meermalen van kleur. De lavendel bloeit al een tijdje, er worden voortdurend nieuwe citroentjes aan de boom geboren, de narcissen staan in bloei, andere bollen steken hun koppen nieuwsgierig boven de aarde uit. Ze hebben niets te vrezen, als we de Spaanse weervoorspellers mogen geloven. Voor de komende twee weken zullen we weer krijgen waarbij de temperatuur niet onder 17 graden Celsius komt; met uitschieters naar boven: 24 graden Celsius. Op dit punt hebben we niets te klagen. Spanje mag dan op de 78ste plek staan in een lijst van 100 landen wereldwijd die werden beoordeeld op de kwaliteit van hun corona-aanpak, samengesteld door het Australische Lowy Instituut (drie plaatsen onder Nederland), qua klimaat staan we in de Top3!
De grote variatie in het weer van afgelopen maand was terug te zien in de recepten uit eigen keuken. We maakten winterkost, kookten met lenteuitjes en brachten onszelf af en toe in zomerse sferen. Met het weer als grote leidraad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten