Translate

maandag 12 april 2021

Kosmonautendag


De Rus Joeri Gagarin zette vandaag 60 jaar geleden als eerste mens voet op de maan. Hij was de eerste die zag dat de aarde een overwegend blauwe planeet was. 12 april is tevens de dag waarop de Canadezen kamp Westerbork bevrijdden, de dag waarop het poliovaccin werd goedgekeurd en de lancering van de allereerste Space Shuttle (Columbia) plaatsvond. Het is de sterfdag van Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt, van filosoof Seneca, verpleegster en oprichter van het Amerikaanse Rode Kruis Clara Barton en danseres Josephine Baker. Het is ook de dag waarop de verwoestende brand in Valparaíso (Chili) uitbrak, waarop kindzanger Jantje Smit voor het eerst in één klap met een liedje in de Top40 belandde, Bert Haanstra met zijn film Glass een Oscar won, Martin Luther King gevangen werd gezet na rassenrellen die ontstonden na zijn wereldberoemde speech. Het is bovendien de geboortedag van de Amerikaanse musicus Herbie Hancock, zanger en tieneridool David Cassidy, Nederlandse zangeres Antje Monteiro, auteur Tom Clancy, Spaanse sopraan Montserrat Caballé en presentator David Letterman.

Het is bovendien de feestdag van Sint Vincentius Ferrer, volkspredikant en patroonheilige van de stad Valencia (hier wederom een vrije dag!) en de verjaardag van mijn persoontje.

Alweer een jaar erbij. Het totaal komt hiermee op 61. Pffffoehh...

Geen bijzonder getal maar wel een priemgetal en dat vind ik er dan weer leuk aan. Alleen deelbaar door 1 en zichzelf. De som van mijn nieuwe leeftijd is ook een priemgetal. Er zijn 25 priemgetallen onder 100. In twee andere gevallen komt de som eveneens op 7 uit. Er zou een oneindig aantal priemgetallen zijn maar dat is nooit bewezen. Een van de andere onopgehelderde vragen in de wiskunde is of er oneindig veel priemgetallen bestaan die, in hun decimale schrijfwijze, het cijfer 7 niet bevatten? De meeste wiskundigen denken dat deze vermoedens waar zijn, maar niemand weet het zeker. Ik moet zes jaar wachten om de volgende priemgetalleeftijd te bereiken. Het goede nieuws is dat ik mij heel vaak jonger voel dan mijn biologische leeftijd aangeeft.

Deze verjaardag wordt een bescheiden feestje met mijn liefje èn onze vrienden Joan & Ben. Er zijn veel meer vrijheden dan vorig jaar dus ik tel mijn zegeningen in coronatijd. Sinds vandaag mogen we in dit deel van Spanje zelfs thuis weer mensen uit één bubbel ontvangen. Dat is het grootste kado van deze dag! Desondanks gaan we feestelijk buitenshuis lunchen.

In een balorige bui schreef ik een versje voor muzelluf, dat ik de titel ‘Ja61’ gaf. Een mens moet zichzelf niet al te serieus nemen.

 

Zij gelooft haar ogen niet

Wanneer zij mij vandaag beziet

Ik geloof de mijne wel

Als ik een blik werp op mijn vel

 

Jij gelooft je oren niet

Wanneer je luistert naar mijn beat

Ik vertrouw mijn oren wel

Dra zit daarin een hoortoestel!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten