Translate

vrijdag 15 april 2022

Komen en gaan (aflevering 1)

Een nieuwe storm trok onlangs over het land. Deze heet Evelyn en ontwikkelde superkracht boven de Atlantische oceaan. Het stabiele weer en de lekkere temperaturen van afgelopen weekend veranderden in de loop van deze week. Evelyn voerde een daling van de temperatuur en ovevloedige regen met zich mee. Paasprocessies in Torrevieja, Murcia en elders in het land werden opgeschort. Een van de belangrijkste processies in Sevilla werd definitief afgeblazen, met huilende burgers tot gevolg... Na twee coronajaren hoopte men weer te kunnen. Dit jaar was het de schuld van Evelyn. Men voelt zich daar door de kat èn de hond gebeten! Door deze storm ontstonden ook weer metershoge golven en een zekere mate van Saharastof zal terugkeren al wordt eraan getwijfeld of het hele land weer oranje zal kleuren. En alsof dat niet genoeg is, ervoer ik vanmorgen, net voor het opstaan, ook nog een korte trilling van de aardkloot. Het bleek te gaan om een zeebeving van 2.1 op 30 km diepte in de Straat van Gibraltar. Ver weg maar ik voelde het! Dit weekend wordt het naar verwachting ouderwets mooi. 

We liepen laatst over de wandelboulevard langs het strand toen mijn oog viel op bedrijvigheid bij El Varadero, de vermaledijde horeca aan het strand van Las Higuericas. Ik noem het zo omdat er weinig tot niets deugt aan die locatie. Er stonden twee politie-agenten en andere personen. Het leek alsof de horecagedeelte en de sportvelden werden ontmanteld. De verkleedhokken langs de sportvelden waren al weg; het geheel zag er nogal desolaat uit. Snuf & Snuitje bleven staan en namen foto´s. We herkenden de eigen burgemeester, José María Pérez Sánchez. 

Niet veel later las mijn liefje een relevant artikel in de Spaanse online versie van dagblad Información. Daaruit bleek dat de gemeenteraad goedkeuring kreeg van de rechtbank om de concessie in te trekken. Het bedrijf dat de gemeentegrond en de faciliteiten exploiteerde (Pinatar Arena) had niet voldaan aan de doelstelling van recreatieve sportactiviteiten die in het bestek was vastgelegd. 

In 2019 werden in onze woonplaats gemeentelijke verkiezingen gehouden. De destijds zittende burgemeester Ignacio Ramos (PSOE) moest het veld ruimen en werd opgevolgd door Pérez Sánchez (PP). Ik ontmoette Ramos tweemaal in persoon; deze ex-politieman leek mij een correcte en aimabele man. De concessie voor de bouw, exploitatie en beheer van recreatieve sportfaciliteit El Varadero werd in mei 2018 toegekend aan Pinatar Arena Voetbalcentrum S.L. voor een periode van 40 jaar, tegen een vergoeding van €26.955,24 per jaar. 40 jaar?! Over die periode zou de concessiehouder ook nog ruim 1 miljoen euro ontvangen?! Toen zwaaide Ramos nog de scepter. Hij of iemand van zijn bestuur zal zeker nauw zijn betrokken bij deze deal. Pinatar Arena beheert en exploiteert  al jarenlang sportactiviteiten net over de provinciegrens, aan Murciaanse zijde. De eigenaar is een gewezen sport- en zakenman uit Madrid. 

Na de opening van El Varadero (sportvelden en horeca) in 2019 blogde ik er voor de eerste keer over. Mijn liefje en ik waren aanvankelijk niet erg enthousiast toen er een pand werd opgetrokken pal langs ‘onze’ duinrand. Waarom juist daar? Op minder dan 100 meter van de zee? Een fraaie, rustige plek, broedgebied voor vogels en andere dieren. Destijds gaven we zakenman Sánchez van Pinatar Arena het voordeel van de twijfel. Als er door het publiek dan maar flink zou worden gesport en er mooie zomerse hapjes en drankjes zouden worden geserveerd in het restaurant. Daarmee zou het bedrijf zijn publieke waarde binnen onze stadsgrens kunnen betuigen. 

Het pakte anders uit. In de eerste weken na opening was er af en toe nog een binnen- of buitenlandse sportploeg op locatie te vinden maar die sportvelden raakten snel door gras en onkruid overwoekerd. Sinds de pandemie dienden ze als parkeerplaats voor gasten die hun auto nergens anders kwijt kunnen, vanwege het ontmoedigingsbeleid van het gemeentelijke bestuur. De horecalocatie liep evenmin goed als je de online recensies mocht geloven: veel te duur, niet lekker, abominabele bediening, arrogant personeel met nauwelijks relevante werkervaring en zero aandacht voor klanten.

In augustus 2020 kwam El Varadero negatief in het nieuws. Een grote groep mensen vierde daar -tegen de coronaregels in- een feestje en tijdens dat bacchanaal raakte tenminste 21 personen met het virus besmet. Alle gasten kwamen uit de provincie Murcia. Daar was kort ervoor, vanwege het toenemend aantal besmettingen, afgekondigd dat er binnens- en buitenshuis geen gezelschappen van meer dan zes personen meer mochten samenkomen. Mogen ze het niet meer in hun eigen provincie doen, stappen ze de grens over en deden het bij ons. Ik was laaiend! 

Dat verhaal kreeg nog een flinke staart. In diezelfde maand zette het restaurant een communiqué op de eigen Facebook-pagina. Ze hadden de deuren direct vrijwillig gesloten na constatering van de besmetting. Al hun medewerkers werden negatief getest dus de haard moest ergens anders liggen. Niet lang daarna kwamen de eerste verontwaardigde reacties uit het Spaanse publiek. Iemand stelde dat al aan het begin van die maand een serveerster van dit restaurant (de bar) positief testte op covid. Tóen had het management de deuren per omgaande moeten sluiten. Bovendien werd door verschillende lokalo´s gesteld dat de regels in deze horecagelegenheid absoluut niet werden nageleefd. Destijds wenste ik de eigenaar van El Varadero weinig goeds toe. Zelf dacht ik aan een geldboete van €60.000 (de toen geldende boete) en de definitieve sluiting van het lokaal. Welnu, daar moest ik ietsje langer op wachten...

In september 2021 startte de gemeenteraad een procedure om de gemeentelijke concessie te ontbinden vanwege het niet voldoen aan de uitvoering van het basisproject en aan de uitvoering van de concessie binnen het bestek en de, in het bestek gestelde termijn. De Juridische Adviesraad van de Valenciaanse regio deed die uitspraak. De rechtbank in Orihuela (stad) dagvaardde vorig jaar ex-burgemeester Ignacio Ramos en drie gemeente-ambtenaren om te onderzoeken of de deal in 2018 überhaupt in goede orde was verlopen. En wat was er precies tussen partijen vastgelegd? Over nadere beschuldigingen aan Ramos heb ik nooit meer iets gelezen. Voor hem liep dat kennelijk met een sisser af. Dat kon niet worden gezegd over de concessiehouder, die deed geenszins wat was afgesproken. 

De gemeenteraad stemde op 1 maart van dit jaar in met het beëindigen van die openbare concessie en eiste de kosteloze teruggave van gemeentegrond en opstallen aan de gemeente. Bovendien stelde men dat de vergoeding als gevolg van de vroegtijdige beëindiging van het contract wegens verwijtbare schending niet langer passend was aan Pinatar Arena. De ontruiming kon doorgaan. De concessiehouder ging nog in beroep tegen dat besluit maar dat werd op 29 maart jongstleden afgewezen. De personen die we zagen staan, waren hoogstwaarschijnlijk de vertegenwoordiger van de concessiehouder (een kleine, gedrongen man), de burgemeester en de secretaris-generaal van de gemeenteraad. Opgeruimd staat netjes!

De volgende gemeentelijke verkiezingen zullen in 2023 plaatsvinden. Geen idee of dit sportterrein dan nog bestaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten