Translate

zondag 17 april 2022

Vrolijk Pasen

Onlangs las ik dat menig buitenlander denkt dat we in Spanje in alle steden en dorpen aanhangers van de Ku Klux Klan hebben. Het gaat om de puntmutsen die tijdens de Semana Santa, de week voorafgaand aan Pasen, in alle processies worden gedragen door de mannen van katholieke broederschappen. In deze tijd van het jaar worden overal puntmutsbeeldjes verkocht; van keramiek, hout, chocolade en andere materialen. Een winkelier in Cartagena plakte een toelichting op de ruit om van een hoop gedoe af te zijn: ze zijn onderdeel van een eeuwenlange Spaanse traditie. Voor de goede orde: we hebben wel enge supremacisten in dit land (denk aan sommige leden van politieke partij Vox) maar die zijn van een andere orde dan de Amerikaanse KKK. 

Er is overigens wel een verband. Deze trechtervormige punthoed, in het Spaans ‘capirote’ of ‘puntiguado’ genoemd, werd indertijd door de KKK gekopieerd van de Spaanse boetelingen die tijdens rooms-katholieke processies zo gekleed gingen om hun anonimiteit te bewaren. Ze werden dus gedragen door zondaars. De hoeden dienden er destijds toe om rotte eieren, verrot fruit en stenen op te vangen waarmee de veroordeelde die door de straten werd gevoerd, door het volk werd bekogeld. Later werd deze manier van publiekelijke bestraffing en boetedoening overgenomen door de Spaanse Inquisitie. 

Een paashaas die zichzelf zondig verklaarde, klopte in de afgelopen dagen bij ons aan. Wij boden hem een veilig onderkomen. Tegenover alle zonden in de wereld is Charitas een deugd om te koesteren... Dat past bij deze dagen. Er is immers al meer dan genoeg ellende in de wereld!

Mijn liefje en ik zijn uitgenodigd voor een gezellig paasmaal buiten de deur. De nieuwe huisgenoot mag mee. En morgen komen onze vrienden Frans & Roland bij ons lunchen. 

Ik wens jou ook Vrolijk Pasen toe.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten