Translate

donderdag 16 januari 2025

Een bijzonder jaar

We zijn alweer ruim twee weken gevorderd in het nieuwe jaar. Halverwege de 'challenges' van Dry January en Veganuary. De tijd vliedt! 2024 vond ik als getal mooi omdat daarin het cijfer 24 zit. Dat is al jaren mijn ‘lucky number’. Mijn liefje en ik ontmoetten elkaar op de 24ste van maand X, zij is geboren op de 12de van een maand en ik ook. Dat neemt niet weg dat we nog nooit een klapper hebben gemaakt met een lot dat eindigde op 24. Vorig jaar vielen we geregeld in de prijzen die soms leken op te lopen dus we hoopten dat er iets groots in het verschiet lag. Deze maand was het weer een laag bedrag maar we blijven winnen!

Ionica Smeets, wiskundige, wetenschapsjournaliste en columniste bij de Volkskrant, schrijft vaak boeiende verhalen over wetenschap en met name over bijzondere getallen. Zij studeerde af in Technische Wiskunde aan de TU Delft en is nu tevens hoogleraar Science Communication aan de Universiteit Leiden. Een dergelijk interessant verslag deed ze over het jaar waarin we nu zijn beland: 2025. Je moet wel een getallenfreak(je) zijn om het bijzondere ervan te zien.

  • Dit jaar, zo leerde zij mij, is een kwadraat-jaartal, ofwel (1+2+3+4+5+6+7+8+9)2. Als je alle getallen tussen de haakjes bij elkaar optelt, kom je op het getal 45. Als je dat vervolgens in het kwadraat uitrekent (45x45), kom je op het eindgetal 2025. Ik, liefhebber van puzzelen, vond het een leuk weetje. De meeste mensen maken maar ééns in hun leven een kwadraat-jaartal mee. De volgende is in 2116. 
  • 2025 is opgebouwd uit de priemfactoren 3 en 5: 3⁴×52. Het kan ook geschreven worden als (3²×5)² of (9×5)² = 45². Wiskunde op zijn best. (Een priemfactor is een factor van een getal dat ook een priemgetal is. Een priemgetal is een geheel getal groter dan 1 dat alleen deelbaar is door 1 en zichzelf.) 
  • De som van de cijfers van 2025 is 2+0+2+5 = 9. En jawel, 2025 is volledig deelbaar door 9. Dat is een eigenschap die alleen de ‘cool kids’ onder de getallen hebben. 
  • Als je de kubussen van de getallen 1 tot en met 9 optelt, geeft dat precies 2025. 1³+2³+3³+ … +9³ = 2025. Mind blowing, nietwaar?
  • Dit jaartal is werkelijk een alleskunner. Het is een perfect kwadraat in de reeks 1-4-9-16-25-36- (etc.) = 2025.

Ook mijn liefje -sudokugenie- startte dit jaar een nieuw project. Sinds 1 januari houdt zij dagelijks bij hoeveel eerder de zon hier opkomt en hoeveel later die ondergaat. Toen we vorig jaar bouwactiviteiten voor ons huis kregen, vroegen we ons af of we minder directe zonneschijn op ons terras en in de woonkamer zouden krijgen. Dat blijkt nauwelijks het geval. Op de laagste stand van de zon (21 december) scheelde het -door een van de solariums aan de overkant- ongeveer 8 minuten zonlicht. Dat wil zeggen dat de zonneschijn acht minuten eerder uit ons huis verdween aan het einde van de dag dan voorheen. (’s Morgens hebben we totaal geen verschil; vanwege onze oriëntatie -zuid-oost- ervaren we geen enkele last). 

De uitdrukking ‘de dagen lengen’ is in dit deel van de wereld (Zuid-Europa) voorlopig van toepassing op de avond. (Overigens praten wij hier niet per se over daglicht maar liever over zonlicht). Hoe dan ook, er komt hier iedere dag een minuut daglicht bij aan het einde van de middag. De zon gaat dus telkens een fractie later onder. Gisteren (15 januari) kwam er voor het eerst ook een minuutje bij aan het begin van de dag. Dit is dé tijd voor foto’s van het blauwe uur (speciaal licht vóór zonsopgang) en van het gouden uur (net voor zonsondergang). Prachtig! Zij is lekker bezig, net als ik. 

Vriendin Bernadette stuurde onlangs een hilarisch artikel door uit NRC, getiteld ‘Hallo 65-plussers!’. Dat was duidelijk aan onszelf gericht. Zowel zij als ik zullen dit jaar die vermeldenswaardige leeftijd bereiken. We kunnen niet geloven dat we zelf al zozeer heen zijn. Ik voel mij vaak 40 van binnen maar de biologische leeftijd liegt niet. Als ik soms krakkemikkig ben vanwege een fysieke hapering, herinner ik mij die weer. Bernadette gaat niet gebukt onder enige klacht -knock on wood- en dat wens ik haar nog vele jaren toe. Hoeveel precies?, zou Ionica Smeets vragen... 

Het toegezonden artikel verscheen in de rubriek ‘Japke-d denkt mee’ (alleen die titel al) en werd geschreven door Japke-d. Bouwma die sinds 2012 voor deze krant schrijft. Ook zij had iets bijzonders te melden over het jaar 2025. Dit jaar zal voor het eerst sinds 1900 het aantal 65-plussers in Nederland groter zijn dan het aantal 20-minners. Het aandeel 80-plussers van 5% in 2024 zal naar meer dan 10% stijgen in 2050. Zij las dat in een CBS-rapport. ‘De grijze golf waarop we ons al zolang voorbereiden, gaat ons nu echt overspoelen’. Aldus de columniste. Zelf vindt zij dat totaal geen reden voor paniek. ‘Het lijkt mij juist heerlijk om met z’n allen naar het einde te snurken.’

Maar het meest hilarische gedeelte barstte daarna los. Ze gaf 16 tips aan 65-plussers die mij regelmatig deden schateren van het lachen. Hieronder een kleine greep uit haar rubriek (niet integraal overgenomen). 

Tip3: tijdens een praatje over een overledene moet de besproken persoon  aantoonbaar door minimaal twee gesprekspartner zijn gekend. Voor elke opmerking over een heupoperatie, staarbehandeling of knieprothese moet minimaal één vraag worden gesteld aan de jongere gesprekspartner.

Tip4: reken af bij de gewone kassa. De zelfscan is verboden, met je getreuzel. Houd je pas gereed. Dus niet eindeloos die tas open en ‘waar is die pas toch’, terwijl er een rij staat. 

Tip8: verbeter je Engels. [..] Je hoeft geen ‘save the day’, ‘sacrificen’ en ‘challengen’ te gaan zeggen maar ‘Joej Jork’ kan écht niet meer. 

Tip10: voer je scootmobiel op. Zes kilometer per uur is écht te langzaam op het fietspad. Plak papieren pijlen met ‘vooruit’ en ‘achteruit’ naast de juiste knoppen, zodat je je niet vergist. 

Tip11: draag een helm en een lichtgevend vest. Altijd. Ook binnenshuis. [..] En vergeet ze niet als je naar buiten gaat.

Tip12: maakt een keuze: was het vroeger nou beter, of niet? Als je voortdurend zegt “in de eurlog hadden we geen havermelk”, “vroeger kregen we hooguit één sinaasappel, met Kerst” [..] dan kun je niet óók zeggen: “in mijn tijd was alles beter”. 

Tip 14: houd te allen tijde rechts. Op de roltrap, de snelweg, [de traplift!] en in het gangpad van de supermarkt. Reis niet in de spits en sta op voor andere bejaarden in het openbaar vervoer. Nu er zoveel 80-plussers zijn, ben jij geregeld de jongste in de coupé! 

Tip15: Autorijden? Liever niet. Maar als het niet anders kan: eerst KIJKEN voor je achteruitrijdt. En op de snelweg 100 rijden.

Tip16: stop met klagen over je pensioen. Jij hebt er tenminste nog een.

‘Viel mee, toch? Dat dacht ik’. Aldus deze montere 50-plusser.

Ik moest er weer om lachen toen ik dit zat te typen. Rake typeringen, heel herkenbaar. Ik kan mij er ook aan ergeren (😉). Een dag niet om jezelf gelachen, is een dag niet geleefd. En dat lichtgevende vestje past ons allemaal.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten