Translate

vrijdag 27 juni 2008

Ton's tortilla

Wij staan al drie maanden op de camping en 'campinglife' bevalt ons goed.
Dat komt ook doordat wij leuke buren hebben. Nou ja, hadden want Ton en Meinie zijn inmiddels naar hun (vaste) huis in Nederland teruggekeerd. Kamperen is veel 'gemakkelijker' met leuke buren. Zij hadden net als wij een voorjaarsplaats ingenomen maar wij hebben inmiddels besloten langer te blijven. Wij maakten elke dag een praatje, wisselden kranten uit, dronken weleens een kopje koffie samen en consulteerden elkaar bij specifieke kampeerkwesties. Dat wil zeggen: wij vroegen hen soms om raad want zij kamperen namelijk al honderd jaar (opgeteld) en zijn altijd zeer behulpzaam.

Onze campingburen zijn ook fervente Spanjegangers. Ze hebben een tweede caravan in Spanje zodat ze 'gewichtloos' naar het vakantieland kunnen afreizen om daar hun mobiele zomerhuis op te halen. En dat schept een band want wij houden ook veel van ons thuisland España. Hun Spaanse camping is ongeveer anderhalf uur reizen van ons Spaanse huis. Ton vertelde mij dat hij een 'spaans hart' heeft: hij geniet met volle teugen (letterlijk!) van de heerlijke rode wijn, de lekkere tapas, de mooie maaltijdsoepen en het gemoedelijke leven in Spanje. Hij is degene die kookt en ook dat schept een band.

Eerder deze week gaf Ton mij les in het maken van Spaanse tortilla. Het was een kwestie van geduld, heel veel liefde en een enkel glaasje rode wijn. En het resultaat mocht er zijn: wij hebben de tortilla eerlijk gedeeld en met veel smaak verorberd. Die -en variaties op deze samenstelling- ga ik nog vele vrienden met vertrouwen voorzetten. Met veel dank aan Ton (en Meinie) volgt hierbij het recept voor vier personen:

Schil vier grote aardappelen, een grote ui en enkele teentjes knoflook in plakjes. Snijd tevens een paprika in kleine blokjes.
Voor een eventuele 'bocado' kun je een half droog worstje (bijvoorbeeld goede kwaliteit chorizo) in blokjes snijden. Bak deze blokjes in een pan met dikke bodem; zonder olie of boter want de worst is voldoende vet van zichzelf. Als de worst na enkele minuten glazig is, kunnen de blokjes uit de pan worden genomen en terzijde worden gezet; de olie kan worden weggegooid en de pan kan met een keukenrol worden drooggedept. De tortilla is ook heel lekker in vegetarische uitvoering.

Doe nu een goede kwaliteit (bak)olijfolie in de dikke bodempan en voeg de aardappelen, de ui en de knoflook toe. Schep de massa regelmatig om toen het glazig begint te worden, met de deksel op de pan en op laag vuur. Voeg zout en peper naar smaak toe. De aardappelen en uien mogen niet (aan)bakken!
Klop intussen zeven eieren los in een grote schaal. Na 15 à 20 minuten omscheppen, kunnen de aardappelen, de ui en de paprika in de schaal met eieren worden overgegooid.
Meng dit mengsel goed dooreen en gooi het in de dikke bodempan -met wat olijfolie- terug. Doe de deksel weer op de pan en laat het mengsel op laag vuur verder garen. Controleer regelmatig aan de zijkant of de tortilla al vast en mooi geel begint te worden. Als dit het geval is, moet de tortilla worden gekeerd. Dat kan gebeuren door een snijplank te gebruiken of een grote deksel om de tortilla op de draaien. Zorg ervoor dat de tortilla niet uiteenvalt! Laat de omgekeerde tortilla in de pan glijden en laat dit nog 15 minuten op laag vuur garen tot het eimengsel volledig is gestold, eventueel met toevoeging van nog wat zout en peper. Doe dan het vuur uit en laat de tortilla nog 30 minuten nagaren met de deksel op de pan.
Deze tortilla zal nóg lekkerder smaken als de Spaanse voetbalploeg aanstaande zondag de Duitse voetbalploeg op spectaculaire wijze verslaat en Europees Voetbalkampioen wordt... ¡Esperamos!