Translate

woensdag 1 september 2010

Sama-sama but different

Op de Indonesische zender Global TV ontdekte ik onlangs een tv-programma met alleen maar lady boys in de hoofdrol. Lady boys zijn mannen die eruitzien als vrouwen, leven als vrouwen en zelfs soms daadwerkelijk (fysiek) vrouw zijn geworden. In dat laatste geval wordt over 'transgender' gesproken. Ik kende het verschijnsel al wel van onze rondreis door Thailand in 2007. Sommige Aziatische lady boys zijn dermate verfijnd en elegant dat het moeilijk is te geloven dat het mannen zijn (of ooit waren). Alleen de geprononceerde adamsappel verraadt het soms.

Het programma heet 'Be a Man' hetgeen getuigt van een gezonde dosis ironie. Tijdens de eerste uitzending deed een groot aantal lady boys mee. Ieder wordt geacht mannenhobby's of jongensactiviteiten tot een zo goed mogelijk einde te brengen: militaire drills (opdrukken, marcheren op legerkisten, stormbaan; dat soort dingen), karate, jungletracking, wapengebruik en dergelijke. De slechtst scorende kandidaat van elke aflevering valt af en wordt naar huis gestuurd. De winnaar is degene die aan het einde van de serie overblijft. Voor aanvang van de serie had het TV-kanaal een oproep gedaan aan alle lady boys in de gehele Indonesische archipel. Een opmerkelijke situatie als je bedenkt dat 16 van de 32 eilanden wetten invoerden die werden beïnvloed door de sharia, de stricte wetgeving van de Islam. Ik bedacht mij dat ook lady boys uit fanatieke moslimprovincies als Atjeh of Papoea aan de show zouden kunnen deelnemen... Dat wilde ik weleens met eigen ogen zien.
Het programma is af en toe werkelijk hilarisch. De HH Dames nemen zichzelf niet te serieus en lijken onderling veel plezier te hebben al wordt er hard gestreden. Onderling heerst er een sterk wij-gevoel al stoelt het programma op competitie.

Ook kreeg ik afgelopen weekend een fantastisch YouTube-filmpje toegestuurd uit Nederland (afkomstig van een Indonesische vriend van Snolliebollie, mijn hondenvriendinnetje) waarin Hudson Prananjaya het lied 'Getuk' zingt en daarin speelt met de mannen- en vrouwenrol. Het fragment is afkomstig uit het populaire programma 'Indonesia Got Talent' dat elke week op Trans TV wordt uitgezonden. Op weg naar de finale zong deze superster ook als keukenprins- annex keukenprinses 'Geef mij maar nasi goreng' terwijl hij in potten en pannen roert. Tante Lien zal trots op hem zijn! Ook te zien op Youtube. Van mij mag hij de winnaar worden. Ook dit is Indonesië... Druk op de witte pijl om het optreden hier te bekijken:



Projectmanager Ketut vertelde mij onlangs dat een van hun buren een lady boy is. 'Hij danst de hele dag op muziek.' Hij vindt lady boys zo anders dan hij zelf is. Ik vroeg geïnteresseerd door hoe hij zijn opmerking bedoelde. 'Nou, zij lijken zich helemaal niets aan te trekken van wat anderen van hen denken.' Ik dacht zelfs enige bewondering in zijn stem te horen doorklinken. Lady boys komen op hem sterk en vrij over. Een vrijheid die hij, man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en respectvolle zoon van traditionele Balinese ouders niet persé voelt...
Ik vond zijn analyse treffend. Ik denk inderdaad dat lady boys zich niet meer zoveel aantrekken van hun omgeving als ze eenmaal 'uit de kast zijn'. Als je je bewust wordt van het eigen anderszijn en de keuze maakt als lady boy door het leven te gaan, valt er doorgaans veel van de schouders. Het is gemakkelijker aan dergelijke diepe gevoelens toe te geven dan ze levenslang te onderdrukken. Niks erger dan jezelf niet kunnen zijn.