Translate

maandag 25 december 2017

Prettige kerstdagen


Kerst is de perfecte tijd om te reflecteren op de eigen bijdrage aan de wereld... En die van anderen! In de afgelopen week las ik het boek ‘The Dangerous Case of Donald Trump: 27 Psychiatrists and Mental Health Experts Assess A President’, samengesteld door Bandy X. Lee (oktober 2017).

“Collectively with our coauthors, we warn that anyone as mentally unstable as Mr. Trump simply should not be entrusted with the life-and-death powers of the presidency”. Aldus twee deskundigen in het voorwoord van dit boek.

Leden van de American Psychiatrics Association (APA) zijn gehouden aan de Goldwater Rule uit 1973 die stelt dat het onethisch is als psychiaters, psychologen en psychotherapeuten een publieke persoon analyseren zonder dat hij of zij tijdens therapie door hen persoonlijk is onderzocht en zonder dat toestemming tot publicatie van de resultaten is verkregen. De mannen en vrouwen die een bijdrage leverden aan dit boek doen dat dan ook niet. Wat ze wel doen is het Amerikaanse publiek waarschuwen voor de mogelijke gevaren van een persoon; een officiële plicht van deze beroepsgroep. Een boek schrijven over de psyche van de president van jouw land verdient respect want er valt veel te verliezen... Vele auteurs zijn of waren namelijk stuk voor stuk autoriteiten in de Amerikaanse geestelijke gezondheidszorg. Met hun 27-en vertegenwoordigen ze honderden jaren ervaring.

Een van hen schrijft in zijn essay dat mensen in hun professie doorgaans een liberale denkwijze aanhangen. Hun beroep is immers gericht op sociale gerechtigheid, recht op gezondheidszorg en andere onderwerpen op de progressieve agenda. In de aanloop naar en na de presidentsverkiezing van 2016 ervoeren zij als therapeuten een grote toename in het aantal patiënten dat last kreeg van het zogenaamde Trump Effect. Mensen ter linker- en rechterzijde van het politieke spectrum lijden onder de erosie van de fatsoenlijke samenleving die zij tot dan toe kenden. “Donald J. Trump is normalizing previously outrageous behaviors, negatively impacting everyone from leaders of other nations to our own children.”

Het is niet de eerste keer dat een president lijdt aan een mentale aandoening: depressie bij Lincoln, bipolaire stoornis bij Johnson, Alzheimer bij Reagan, paranoia bij Nixon, extreem hedonisme bij JFK. Maar Trump slaat alles. Hij wordt door de meeste deskundigen in dit boek in verband gebracht met psychische aandoeningen en persoonlijkheidsstoornissen als: narcissistic personality disorder, antisocial personality disorder, paranoid personality disorder, delusional disorder, malignant narcissism (narcissistic psychopathy) en dementia. Ze baseren zich op Trump’s boeken, tv-optredens, persoonlijke interviews, interviews met voormalige vrienden, collega’s, biografen en presidentiële historici, zijn uitspraken tijdens verkiezingsrally’s, tienduizenden tweets en zijn eerste jaar in the het Witte Huis.

De auteurs sommen kenmerken van die aandoeningen en stoornissen op en leggen Trump’s gedragingen en uitspraken ernaast. En zie: er zijn overtuigende overeenkomsten. De 45e president van de Verenigde Staten heeft een mentale ziekte. Hij lijdt aan grootheidswaanzin, is een manipulator en een sociopaat (sadistisch, met roofdierlijke trekken en een bullebak). Hij toont gebrek aan empathie, geweten en schuldgevoel. Hij is ongevoelig, paranoïde, immoreel, agressief en vijandig. In een aantal essays in dit boek wordt hij vergeleken met Hitler vanwege zijn oproep tot geweld jegens tegenstanders en minderheden, zijn autoritaire optreden, tirannie en absolutisme.

Na lezing van dit boek weet ik het zeker: Trump is ongeschikt voor de functie die hij bekleedt. De man kan Amerika eenvoudigweg niet Great Again maken. Thomas Singer (psychiater en Jungiaanse psychotherapeut) zegt onder andere in zijn essay It now feels as though we have all been groped by the tentacles of Trump’s octopus-like psyche, which has invaded our own and threatens to tighten its squeeze for several years. Als er niets tegen hem wordt ondernomen, verziekt hij zijn vaderland en de rest van de wereld. De maatschappij is nu al sterk verdeeld door zijn beleid, de sociale structuur vertoont reeds grote scheuren.

Niet ieder essay vond ik even waardevol of interessant maar ik las het boek in één adem uit. Wat ik zonder meer goede suggesties vind, is dat er een onafhankelijk, onpartijdig panel van GGZ-experts komt dat de psyche van Trump gaat onderzoeken. En voor de toekomst pleiten deze deskundigen ervoor dat het Amerikaanse Congres wetgeving gaat opstellen en aannemen dat voorschrijft dat toekomstige presidents- en vice-presidentskandidaten onderhevig zijn aan een evaluatie van hun geestelijke gesteldheid. Zo'n onderzoek wordt dan elk jaar herhaald na inauguratie.

Ik ben benieuwd of Trump vanuit Florida nog een kersttoespraak houdt. Hij zal zeker niet iedereen een zalig Kerstfeest toewensen. Hoe het ook zij, mijn liefje en ik gaan door met ademen en laten deze feestdagen niet versjteren door gestoorde types op het wereldtoneel. 

Gisteravond zaten we bij onze extended family aan het kerstdiner. Volgens Ketut & Elsa, die alles afstemmen op de Balinese kalender, was het een goede dag voor een feestje. Er was een heuse kerstboom met sneeuw (watten), een kerstster en een bungelende kerstman en koala met Santa-muts completeerden het tafereel. Elsa kookte ayam betutu (een hele kip gevuld met typisch Balinese kruiden, gestoomd in pandan-blad), saté met zelfgemaakte saus en een mooie groentenschotel. En de lekkerste fruitsalade na: van mango en mangoestan. We zongen Engelse kerstliedje en maakten er een gezellige avond van. De jongens onderhielden ons met een verrassend schaduwspel op de muur. En vanmiddag hebben we een kerstlunch met resort-eigenaren Tini & Richard, hun grote familie en onze kleine. Via deze link en de link in de linkerkolom van mijn blog (het Bali-logo) kun je mijn huidige digitale foto-album bekijken. Toen ik na lezing van dit boek aan mijn liefje zei wel wat Trump-trekjes te hebben, zei ze “ik ben blij dat je het zelf zegt.” Tja... hoezo zalig kerstfeest en vrede zij met ons?!

Merry X-Mas to the rest of you!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten