Translate

woensdag 22 oktober 2008

Help, de wereld draait door!

Dit weblog gaat niet over de talkshow van de VARA met dezelfde naam, al kan ik het dagelijkse praatprogramma van gastheer Matthijs van Nieuwkerk zeer waarderen. Veel van de onderwerpen die er ter tafel komen, zijn een blog waard. Dat geldt doorgaans ook voor de gasten (maar niet altijd voor de side-kick). Nee, vandaag schrijf ik over de grotemensenwereld die voor mij met de dag onbegrijpelijker wordt.

We naderen 4 november, de dag waarop de 44ste Amerikaanse president wordt verkozen, met rasse schreden. Wat mij sterk verbaast is dat er kennelijk nog steeds heel veel (teveel!) Amerikanen bereid zijn op McCain en Palin te stemmen. Je stem uitbrengen op een Republikeins team dat op talloze belangrijke onderwerpen geen of onvoldoende afstand neemt van het beleid van George Walker Bush lijkt mij, zeker onder de huidige omstandigheden in de wereld, heel onverstandig.
Bush Jr heeft die wereld onveiliger gemaakt met de wijze waarop hij zijn 'war on terrorism' voerde, met de hand op zijn christelijke hart. Hij was degene die namens zijn land weigerde het Kyoto-protocol te ondertekenen. Onder zijn leiding werd het Amerikaanse kredietkaartenhuis opgezet maar stortte het ook in. Onlangs beluisterde ik een interview uit 2002 met Bush die de banken Fannie May en Freddie Mac de hemel in prees vanwege hun aanpak om onbemiddelde Amerikanen en Amerikanen-met-schulden de mogelijkheid te bieden een eigen huis te bezitten. We weten inmiddels allemaal waartoe dat heeft geleid. We dansen op de rand van een vulkaan.
Ik geloof niet dat deze Bush ooit de verkiezing van 'grootste held van de Verenigde Staten' zal winnen. Ik verwacht niet eens dat hij wordt genomineerd!

Rusland maakt zich op voor het einde van de verkiezing van 'grootste Russische held aller tijden'. De verkiezing is door de publieke televisiezender Rossija, het Historisch Instituut en het Fonds voor de Publieke Mening georganiseerd. En raad eens wie momenteel nummer 1 staat? Jozef Stalin. Tot grote ontzetting van vele historici. In enkele verklaringen die ik hoorde, vielen woorden als 'trots' en 'eer'. Dan gaan mijn nekharen overeind. Trots maakt meer kapot dan je lief is. Je zou er zowaar cynisch van worden...
Stalin was de initiator van 'De Grote Terreur' die in de jaren '30 van de vorige eeuw in de Sovjet-Unie begon en in 1953 met het overlijden van de man tot een einde kwam. Er zijn vele schattingen van het aantal slachtoffers onder het Stalin-regime.
In het indrukwekkende werk 'The Great Terror' komt historicus Robert Conquest tot een totaal van 17 à 18 miljoen doden. Tel je daarbij de slachtoffers van collectivisatie, hongersnood en terreur onder Beria (net als Stalin lid van de Georgische groep binnen de communistische partij) op, dan kom je tot het aantal van 40 miljoen doden. Veertig miljoen! En die man wordt mogelijk verkozen tot grootste Russische held aller tijden. Dat is toch met recht “the world gone crazy”?!

Dergelijke nationale verkiezingen schieten overigens als paddenstoelen uit de grond.
In navolging van de BBC en Rossija wil ook de Duitse publieke zender ZDF kijkers in een televisieserie laten stemmen over wie volgens hen de grootste Duitser uit de geschiedenis is. Adolf Hitler mag van de Duitse televisie niet aan de verkiezing meedoen; hij is ook niet opgenomen in de kandidatenlijst. Tot groot onbegrip van de historici! De mens is een verdringingskunstenaar en de Duitse mens is daarop geen uitzondering.
Een ding lijkt zeker: we gaan het deze herfst niet meemaken dat Adolf Hitler wordt verkozen tot grootste Duitse held aller tijden. Dat vind ik overigens zeer terecht maar in een doordraaiende wereld is het gevaar geenszins geweken. Hitler was immers geen Duitser maar Oostenrijker van geboorte! Hij is geboren in Braunau am Inn, een stadje in de buurt van Wenen.
Het wachten is dus op de verkiezing van 'grootste Oostenrijker aller tijden' door de ORF; met Hitler als kandidaat voor de eerste plaats. Als het aan Jörg Haider had gelegen, de rechts-populistische politicus van de FPÖ, was die benoeming vele jaren geleden al gebeurd. Hij was een groot bewonderaar van Hitler. Maar van hem zal het voorstel niet meer komen.
Waarmee maar weer eens is aangetoond: 'elk nadeel hep ze voordeel'.
Ik sluit niet uit dat de bekende Nederlander die deze uitspraak beroemd heeft gemaakt, ooit op de kandidatenlijst voor de verkiezing van 'grootste Nederlandse held aller tijden' komt te staan. Tot nummer een zal hij het echter niet schoppen, verwacht ik. Er zijn toch wel grenzen aan de gekte?