Translate

maandag 18 mei 2009

Voor de Spaanse kiezen

Greenpeace España presenteeerde vorige week, ter ere van haar 25ste verjaardag, het rapport over klimaatveranderingen in Europa. Mijn tweede vaderland kwam er in dat rapport niet best af: van heel Europa zal Spanje het meest worden getroffen door het broeikaseffect. Greenpeace verklaarde in het rapport dat de temperatuur over Spanje met gemiddeld 1.5° Celsius is toegenomen, veel meer dan de gemiddelde 0,95° Celsius in andere landen van Europa. Ecologisten waarschuwen dat de gemiddelde temperatuur in sommige delen van Spanje voor het einde van deze eeuw zelfs kan zijn gestegen met 6° Celsius als de huidige trend doorzet. Men maakt zich met name zorgen over de ontwikkelingen in Castilla y León.

Volgens het rapport is het peil van de wateren rondom Spanje gestegen met 2 à 3 millimeter per jaar. Dat lijkt weinig maar het is veel. De stijgende zeespiegel zal op de lange termijn vooral negatief uitpakken voor Noord-Spanje en de Canarische Eilanden.
Het klimaat in het Zuiden van Spanje gaat steeds meer lijken op het Afrikaanse volgens Greenpeace, terwijl het klimaat in de noordelijke landen van Europa meer en meer mediterraan wordt. Dan is dan wel goed nieuws voor de 'thuisblijvers'! Nog even en je hebt het in Nederland net zoals wij het hier hadden in Spanje. Dat is zo'n zelfde constructie als 'vandaag is morgen gisteren'... Maar even serieus: dat alles heeft grote consequenties voor de Spaanse flora en fauna. De onderwaterwereld zal drastisch veranderen maar ook het vogelleven zal negatieve gevolgen ondervinden.

In dat Spaanse Greenpeace-rapport werd tevens aangegeven dat al 88% van de ijskappen in de Pyreneeën zijn massa heeft verloren in de afgelopen 100 jaar. Op termijn kan temperatuurstijging dan ook leiden tot het voor altijd sluiten van de Spaanse skigebieden. Ook de waterrijke gebieden en de lagunes worden steeds meer bedreigd en gaan snel achteruit. Dat geldt onder andere voor de natuurlijk gevormde lagune van Mar Menor, een heel bijzondere biotoop. Op heldere dagen kunnen wij het water vanaf ons terras zien liggen.

Twee jaar geleden werd er al een apocalyptisch beeld geschetst van de toekomst van Spanje als er geen maatregelen zouden worden getroffen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De foto's hieronder zijn afkomstig uit een boek van Greenpeace, getiteld 'Photoclima', dat in 2007 verscheen (courtesy Pedro Armestre/AFP/Getty Images). De beelden zijn samengesteld op basis van statistieken van het Klimaatpanel van de Verenigde Naties. De bovenste rij foto's toont La Manga nu, de onderste rij laat zien hoe datzelfde La Manga er in 2070 kan uitzien als er niets wordt gedaan aan de stijgende waterspiegels in en rondom Spanje. De huizen, hotels en restaurants op de landtong van La Manga zullen onder water verdwijnen...


Spanje krijgt het in klimatologisch opzicht behoorlijk voor de kiezen! Het zijn beelden die mij erg doen schrikken en dat was ook precies de bedoeling van Greenpeace in 2007. Spanje moet dan ook dringend tot (meer) actie overgaan om de dramatische gevolgen van de wereldwijde opwarming in eigen land te reduceren. De natuur- en milieu-organisatie heeft de Spaanse regering ook dit jaar weer dringend opgeroepen tot actie over te gaan, te beginnen met een diepte-investering van € 2.700.000.000 ofwel: zevenentwintig honderd miljoen euro's.
Dat is geen fijne boodschap om te ontvangen, zeker niet voor een land als Spanje dat al zo hard wordt getroffen door de wereldwijde -financiële- crisis. Vooral de uitstoot van schadelijke CO2-gassen moet sterk worden geminderd. Het streven van Spanje zou volgens Greenpeace moeten zijn om de emissies met 40% te reduceren tussen nu en 2020. De landelijke en provinciale politiek moeten de maatregelen steunen en stimuleren maar de individuele burger kan daaraan ook zijn of haar steentje bijdragen. Milieuzorg is voor de meeste Spanjaarden echter geen onderwerp dat hen van oudsher bekoort... ik druk mij wat eufemistisch uit. Ik durf te denken dat de recente toename in aandacht voor natuur en milieu voortkomt uit het feit dat hier zoveel mensen uit Noord-Europa zijn komen wonen; die zijn er immers al langer mee bekend en daardoor dieper doordrongen van de noodzaak van handelen. Zelf draag ik de natuur en het milieu ook een warm/opgewarmd hart toe. Ik vroeg mij zojuist af of het wellicht een typisch vrouwenonderwerp is? Het Spaanse ministerie van Milieu wordt al jaren achtereen door vrouwen geleid, Nederland heeft Jacqueline Cramer als minister en ook Engeland heeft een vrouwelijke Milieuminister.

Niettegenstaande alle doemscenario's is het wel opvallend dat het in de afgelopen winter in Spanje meer heeft geregend dan in de afgelopen tien jaar waardoor alle waterreservoirs zo goed als vol zijn. Ook het Spaanse skiseizoen is tot op dit moment (midden mei) nog steeds geopend hetgeen zelfs een unicum is voor het land. Als je de commentaren van oudere Spanjaarden beluistert, is het weer in Spanje in de afgelopen jaren zeker veranderd: de winterse en zomerse temperaturen zijn volgens hen extremer geworden. Het strandseizoen is hier alweer geruime tijd geopend. Wij maken ons dus op voor een lekker warme, wellicht zelfs hete zomer.