Translate

vrijdag 24 augustus 2012

Hansworst

Hans van Mierlo, Hans van den Broek, Hans Wiegel, Hans Alders, Hans Janmaat, Hans van Baalen, Hans Dijkstal, Hans Kombrink. Wie herinnert zich deze Nederlandse politici niet? Enkelen van hen schreven geschiedenis. Sommigen van hen zullen worden herinnerd als ware brekebenen maar één Hans in de politiek van nu vind ik met kop en schouders boven die groep steken! Rara...

De verkiezingen in Nederland komen er binnenkort aan. De Volkskrant organiseerde recent een online enqûete naar wie men de slechtste politicus vindt van het demissionaire kabinet-Rutte. Mijn liefje vroeg mij op wie ik zou stemmen. Hans Hillen, riep ik uit volle overtuiging. De minister van Defensie vond ik in de afgelopen anderhalf jaar de zwakste leerling van de klas. Na nadere overpeinzing kwamen daar schoolmeester Rosenthal, draaikont Gerd Leers en lachebekje Rutte bij. Met de huidige bezetting had rechts noch links in Nederland enige reden om er de vingers bij af te likken.

Dat alles vond plaats vóór het gehannes van Hillen bij Nieuwsuur, begin deze week. Zag je het? Ik geloofde mijn oren niet. Een blog drong zich direct aan mij op maar ik wilde over de teneur nadenken. Ik was en ben helemaal niet overtuigd van de noodzaak van een Ministerie van Defensie. Anno 2012 ben ik een groot tegenstander van verspilling van staatsfondsen -gemeenschapsgeld- ten behoeve van militaire operaties. Daarin blijk ik bepaald niet de enige. Ruim driekwart van de Nederlandse kiezers wil verder bezuinigen op Defensie en vindt niet dat Nederland miljarden moet besteden aan de JSF, de Joint Strike Fighter. Aldus een recent onderzoek van Instituut Clingendael.
De hoge kosten (voor Nederland €4,5 miljard) en het feit dat het gevechtsvliegtuig nog steeds niet operationeel is, leidden ertoe dat steeds meer landen afhaakten. Een kamermeerderheid in Nederland wil dat ook maar Hillen weigert daaraan gehoor te geven. Hij wil doorgaan met de JSF maar roept tegelijkertijd ach en wee over het grote aantal Defensie-personeelsleden dat hij moest ontslaan...

Hij kwam dus naar de studio om te pleiten voor zijn Ministerie en diens plannen. Dat is zijn goed recht. Met een beetje goede wil zou je het zelfs zijn verantwoordelijkheid kunnen noemen, al is hij demissionair minister. Ik luisterde naar de vragen van de interviewer en hoorde Hillen zichzelf steeds dieper ingraven. Totdat hij een bom legde onder zijn eigen verhaal door een vergelijking te maken met de Gezondheidszorg in Nederland.

De stijging van de kosten in de zorg is twee keer het totaal van alle bestedingen door het Ministerie van Defensie. Hij vond dat niet kloppen, de verhoudingen waren helemaal zoek, vond hij. De verontwaardiging droop van zijn zinnen. De interviewer stelde hem vervolgens de vraag of iedereen in Nederland dan maar een kleiner basiszorgpakket moet nemen om de JSF in de lucht te houden? Ik verwachtte hier naar alle redelijkheid een 'nee' van Hillen te horen. Nee, hoor...

Hij was nog lang niet klaar met zijn verdediging. Hij schetste vervolgens een scenario waarin iedere Nederlander straks weliswaar een rollator heeft maar daarmee zullen wij het Nederlandse grondgebied niet kunnen beveiligen. Die veiligheid wordt alleen gediend met de JSF. 'Als ons land morgen bezet wordt, hebben we niets aan rollators.' Pardon... dreigt er dan bezetting?!

Hij zette nogmaals aan: 'als we de veiligheid van Nederland laten liggen, dan garandeer ik u dat we overmorgen een stukje van ons land kwijt zijn'. Oja? Welk stukje dan wel? En hoezo garantie? Aan wie zullen wij dat kwijtraken? Aan onze Zuiderburen? Aan boze Grieken? Eurosceptische Britten? Verwacht hij de Spaanse Armada weer in Hollandse wateren aan te treffen? Of bedoelt hij dat we land aan zee kwijtraken? Bij Hillen weet je het namelijk niet. Overal liggen vijanden van Nederland op de loer, als je zijn woorden mag geloven. Dat noem ík een beroepsdeformatie. De genadeklap diende hij zichzelf toe met de melding dat er elke dag cyberaanvallen voorkomen op ons grondgebied. Wil hij de JSF daar dan ook tegen inzetten? Ligt er dan een digitale JSF-variant in de la? Volgens mij kun je internetcriminaliteit succesvoller bestrijden met beveiligingsprogramma’s; die zijn bovendien veel goedkoper.

Kortom: ik vond het een genânte vertoning. Domme, domme Hans... Ik garandeer je dat Youp hem morgen in zijn column op de korrel zal nemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten