Ik ben een groot fan, zowel van koken als van
Australië dus een programma met die combinatie is niet te versmaden. Het emoverende
programma werd tot nu toe uitgezonden vanuit een kookstudio in Sydney maar dit jaar vindt het voor het eerst in Melbourne plaats. Alexandria,
de originele locatie van de Masterchef Kitchen, werd namelijk verkocht. Seizoen
2012 kost een lieve som van AU$ 25.000.000...
De nieuwe locatie in Melbourne mag er ook zijn: het Royal Exhibition-gebouw. Wow! Het
staat op de UNESCO-Wereldergoedlijst. De stad Melbourne is, naast Sydney, een andere favoriet van mij in Australië: met indrukwekkende
klassieke en moderne architectuur (vooral art decó), een fraai rivier die door
de stad kronkelt, een bruisend Chinatown, kekke restaurants, interessante straatkunst
en fantastische musea.
Episode 3. Ik zit aan de buis gekluisterd. De
kwalificatie voor beste 24 is aan de orde. De amateurkoks moeten als tweetal
naar Mornington Peninsula om boodschappen doen, op circa twee uur rijden van Melbourne.
Twee maatjes gaan op weg, ze hebben zes uur om te shoppen en te koken. De ene
wil haar lekkerste-curry-allertijden maken met fantastisch lamsvlees dat ze op
een boerderij gaat kopen, de andere heeft het plan om haar mooiste desserttaart
te maken met zelfgeplukte frambozen waar Mornington onder andere bekend om
staat.
De beide dames komen als eersten terug in de Masterchefkeuken
en hebben dus voldoende tijd voor hun koninginnengerechten. Totdat het
doordringt: nummer een vergeet knoflook, gember en aardappel te kopen, nummer
twee vergeet de eieren. Ze lazen de instructies niet goed: in de winkel van de
kookstudio staan alleen houdbare producten. De verse ingrediënten moesten ze
ter plekke kopen. Drama. Beiden moeten op Plan B overschakelen. Vrouw 1, Dalvinder,
maakt zo’n goede curry dat ze stante pede een schort ontvangt, daarmee een plaats
in de Top 24 verdienend. Het begerenswaardige Masterchefschort valt ook improviserende
jongedame 2 te beurt. Ze maakt een chocoladeganache. Smullen, letterlijk èn
figuurlijk!
In dezelfde episode moeten de kandidaten tevens boter maken. Wie het snelst -zonder weegschaal- 150 gram boter weet te vervaardigen, wint de wedstrijd. Ze krijgen
een liter room, een kom en een garde. Kloppen maar. Sommige kandidaten hebben het
schuim op de lippen staan! Het verbaast niet dat vorkheftruckchauffer Beau
Cook (wat een naam...) deze ronde wint. Om het snelst boter te kloppen, heb je namelijk
flink wat spierkracht nodig.
Episode 5 bestaat uit de eerste pressuretest: de
kandidaten moeten een uiterst moeilijk dessertrecept volgen van de vermaarde
Australische chef Shannon Bennett. Ze maken een alternatieve pêche melba (perzikpuree en creme anglaise) in een
kooitje van witte chocolade. Die kooitjes worden gevormd op basis van halve
ijsbollen; daarover heen wordt witte vloeibare chocolade gespoten. Na het opvriezen moeten de helften aan elkaar worden gemaakt. Moeilijkheidsgraad 9 op de schaal van 10. Hogere kookkunde. Voor de meeste
kandidaten gaat de bereiding van dit gerecht boven hun pet. Electricien Andy, die
naarstig op zoek is naar een nieuwe carrière, krijgt van Matt na zijn proeverij
alvast een M op zijn schort getekend; het blijkt een voorteken want hij werd de
uiteindelijke winnaar en ontving het Masterchefschort. Hij is een leuke vent
en een zeer gemotiveerd amateurkok. Ik verwacht in de komende weken meer goeds van hem.
Gisteren, tijdens episode 6, was er een Masterclass. De
kandidaten kregen kookles en kunnen even tot rust komen. Een van de recepten was
een dessert van verse vijgen- en pistachekruimeltaart. Ik kopieerde het recept naar
mijn eReader. Je weet maar nooit wie je er, on the move, mee kunt verrassen!
Een van de succesvolste aspecten van het
Australische concept is dat de (vaste) jury een inspirerend team is met het
hart op de juiste plaats: de internationaal bekende culinaire criticus van
Britse origine Matt Preston, de Australische chefkok van Griekse origine George
Calombaris en Engelse kooklegende Gary Mehigan. Zij stralen met elkaar ten
enenmalen uit dat koken passie is, dat je niet alleen met je mond geniet. Het
mooie van Masterchef Australia is dat kandidaten constant boven zichzelf
uitstijgen. De professionals motiveren en inspireren. Er valt nauwelijks een
negatief woord, al gaat zeker niet al het gekokkerel even goed.
In deze jaargang treedt voor het eerst een kandidate
met hoofddoek op, Amina. Zij weet de jury tot nu toe te verrassen met
afwisselende, uiterst smakelijke Midden-Oostenrecepten. Ze ontving dan ook een Top
24-schort. Bij die uitreiking kreeg zij bovendien te horen 'dat ze een kandidaat is
voor de titel van Masterchef Australië 2012'...
In Australië eindigde de befaamde kookwedstrijd van deze jaargang in juli jongstleden. De winnaar is dus al bekend maar ik wil het niet weten! Ik houd de spanning erin. Voor vele weken. Wie-o-wie zal
het worden?
Zelf kook ik momenteel tamelijk eenvoudig, gezien de plaatselijke
weersgesteldheid. Met temperaturen van 30 graden Celsius of meer heb ik niet
veel puf om langdurig in een warme keuken te vertoeven. Bovendien moet het recept
passen in het wedstrijdschema van Masterchef Australië op NET5! Mijn favoriete kooktoestel
is dan ook de tajine. Met kip, vis of
lamsvlees en veel groenten, specerijen en kruiden. En zelfgemaakte bouillon die ik als ijsblokjes bewaar. Het is slow cooking, in eigen, natuurlijke sappen gegaard. Licht maar tegelijkertijd smakelijk.
Tè eenvoudig als Masterchef-recept maar ach, mijn boog kan niet altijd gespannen zijn.
Tè eenvoudig als Masterchef-recept maar ach, mijn boog kan niet altijd gespannen zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten