Translate

woensdag 16 januari 2013

De gekko roept weer

We landden gisteravond op Bali na een rustige AirAsia-vlucht. Deze low cost carrier, die de leus voert “now everyone can fly”, is een doorslaand succes. De vluchten die we tot dan toe met hen maakten, waren allemaal vol. Deze naar Bali tot onze verbazing niet; veel stoelen werden ingenomen door Russen (!).
In Denpasar Airport waren we in een mum van tijd uit de terminal. Zo snel deden we het niet eerder. De vliegtuigdeuren gingen kort na landing open, de bagage lag razendsnel op de band, we hoefden nauwelijks te wachten bij de visumbalie en ook bij de paspoortcontrole hadden we geluk: er gingen nieuwe loketten open en wij waren er als eersten bij. De contouren van de nieuwe terminal zijn goed zichtbaar. De taxichauffeur bracht ons via een snelle route naar het hotel. 

We namen een drankje in een van de vele, trendy bars aan de Jalan Pantai, de Strandweg. Dat soort etablissementen troffen wij nauwelijks aan in Maleisië. Moe van de reisdag sliepen wij beiden als roosjes. Na enkele nachten met geluidshinder in Malacca konden we deze diepe rust erg waarderen. We liggen op 100 meter afstand van het strand van Kuta en hoorden slechts de branding. Vannacht viel er een hevige tropische bui die ik niet vernam (mijn liefje wel) maar gisteravond en hedenmorgen werd ik wel gewekt door de roep van de gekko. Dat voelt vertrouwd.  

Al verlieten we Maleisië recent, het land is nog steeds in mijn gedachten. We brachten er goede weken door. De rondreis werd een mooie combinatie van cultuur en natuur, zoals bedoeld. Voor mij bestond het hoogtepunt uit het zien van -diverse soorten- apen in de vrije natuur. Mijn liefje genoot vooral van de natuur in al zijn facetten.

Wat wij zelf niet dagelijks voelden maar wat wel degelijk speelt, is dat het broeit in Maleisië. Dit jaar moeten nieuwe landelijke verkiezingen worden gehouden. Elke dag stond de krant vol met vooranalyses. De huidige regering, die een gematigde koers vaart, hield zich aan gedane toezeggingen tijdens de voorgaande verkiezingen. Zo is er nu gratis onderwijs voor iedereen, voert Maleisië een gunstige economische koers en daalt het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft snel. Maar de druk van radicale(re) moslimgroepen is groot.

Een tipje van de sluier over die onderhuidse spanningen werd voor ons opgelicht toen we met enkele Indiërs praatten: zij en de Chinezen voelen zich tweederangsburgers, beide bevolkingsgroepen voelen zich gediscrimineerd door de Maleiers. In de afgelopen jaren werden nieuwe overheidsbanen voornamelijk toegekend aan Maleiers en het aantal Chinezen en Indiërs in overheidsdienst nam af. Huizenprijzen voor Maleiers liggen lager dan die voor de andere bevolkingsgroepen. De slogan over eensgezindheid van de huidige regering '1 Malaysia' lijkt dus eerder wens dan realiteit...

Veel Maleiers willen leven in een moslimstaat, de meeste Indiërs en Chinezen willen onderdeel zijn van een multiculturele samenleving. Zij geven de voorkeur aan een scheiding van kerk en staat en willen hun eigen religie en cultuur in vrijheid beleven. Dat lijkt met elkaar op gespannen voet te staan.

Een van de opmerkelijkste dingen die wij in de afgelopen dagen in de krant lazen, was een beslising van Kedah, een regio met overwegend inwonende moslims en met een moslimbestuur. Men besloot dat tijdens de aanstaande viering van het Chinese Nieuwjaar geen danseressen en zangeressen in het openbaar mogen optreden. Bovendien moeten alle mannen die wel live mogen optreden religieuze liederen ten gehore brengen. De schoen wrikt overal. Nieuwjaar is nu eenmaal geen religieus feest dus dat besluit lijkt anderen en mij het opzettelijk dwarsbomen van medeburgers... De regerende partij stelt het moment van de verkiezingen tot nu toe uit. Men is namelijk bang om te verliezen; de oppositie krijgt momenteel veel steun van Chinezen en Indiërs en groeit sterk.

We reisden naar Bali af met gemengde gevoelens. Net voor de jaarwisseling trokken de kopers van onze villa in Bali zich uit de overeenkomst terug (zij willen zelf een resortje gaan bouwen) en aan de baan van Elsa, ons hoofd van de huishouding, kwam een einde. De relatie tussen de huidige langetermijnhuurders en haar verslechterde recent en werd onhoudbaar. 'Een verstoorde werkrelatie' zouden we dat in Nederland noemen. We werden overdonderd door al dat slechte nieuws maar ik kan inmiddels weer aan Bali denken zonder maagpijn te krijgen. In die paar weken dat we hier zullen blijven, hebben we dus weer veel te organiseren. Kasian. Morgen reizen we naar Noord-Bali. Binnenkort gaan wij ons Balinese vriendje Yudha weer in de armen sluiten; dat is oprecht een leuk vooruitzicht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten