Translate

vrijdag 12 september 2014

Geen taart, wel kaarsjes

Ziehier de Jarige Jet op Bali: sehat dan senang, gezond en happy met het leven. Normaliter vieren we onze verjaardagen niet in aanwezigheid van anderen maar vandaag is een uitzondering. Mijn liefje had wel zin in een pesta kecil. Vanavond wordt in ons hotel een rijsttafel voor 12 volwassenen en twee kinderen georganiseerd. De genodigden zijn: Lenie & Frans, Marijke & Wim, Coba & Peer (van de bieb), Tini & Richard (van Rambutan), Elsa & Ketut en Yuda & Damai (eregastjes). De Amerikaase televisiekok Julia Child zei ooit “a party without cake is just a meeting”... De gasten zijn gewaarschuwd: gezien de voorkeuren van de jarige, bestelde ik geen verjaardagstaart.

Precies een week geleden werd ik midden in de nacht wakker van gekerm: “nee, nee, nee”. Het geluid kwam uit mijn liefje. Ik noemde haar naam, deed vervolgens de lamp op mijn nachtkastje aan en stapte bij haar in bed. (We slapen in twee brede bedden.)
Ik sloeg mijn armen om haar heen en suste haar; zo lagen we een tijdje. Ze vertelde dat ze een heel nare droom had: ik liep het huis uit om haar te verlaten. 'Hoe komt je daar nu bij? Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt!' Deze reis was harmonieuzer dan ooit...
Na haar te hebben gekalmeerd, zeker wetend dat de droom niet zou terugkeren, gleed ik weer onder mijn eigen lakens. Terwijl ik klaarwakker op mijn eigen kussen lag, bedacht ik mij dat je op zo’n moment zeker weet hoeveel de ander van je houdt. En vice versa. Haar nacht verliep daarna rustig. De volgende ochtend spraken we uitgebreider over de nachtmerrie.

Die bleek anders te zijn dan ik mij in de nacht ervoor had voorgesteld. Het was namelijk zo: in de droom haalde Bernadette mij ertoe over buitenshuis een aantal dames te ontmoeten. De dames in kwestie bleken Poolse hoegtjes te zijn. Alhoewel ik in de droom aan mijn liefje beloofde niet weg te gaan, hoorde ze mij toch stiekum de deur uitsluipen. Haar “nee, nee, nee” had niet zozeer betrekking op mijn vertrek als wel op het feit dat ze niet uit haar bed kon opstaan. Tja. Hoe het ook zij, ik houd zielsveel van mijn liefje. Wij zijn maatjes voor altijd.

Voor haar verjaardag deed ik haar een paar bijzondere kaarsen kado. Na de snorkeltrip op Togian-eiland Bomba (Centraal-Sulawesi) zat haar rechteroor potdicht. Dat duurde inmiddels bijna drie weken. Het is niet pijnlijk maar wel uiterst hinderlijk. Je kun er behoorlijk chagrijnig van worden. We kochten oordruppels maar die brachten slechts tijdelijk soelaas.
In de spa van ons huidige hotel bieden ze een service aan die ‘earcandling’ heet. Sinds Rob de Nijs het verschijnsel bezong weet ik van het bestaan van de therapie (♪ zet een kaars in je oor vannacht ♪). De therapie blijkt echter eeuwenoud. Ibu Tini vertelde ons onlangs dat ze zichzelf af en toe laat oorkaarsen om duizeligheid te voorkomen. Mijn liefje besloot daarop een afspraak in de spa te maken.

De behandeling bleek te worden gedaan door de dochter van Penny, die jarenlang onze kapster in Noord-Bali was. Penny blijkt op haar beurt de zus van Tini te zijn. Ik had het moeten weten; de dames lijken sterk op elkaar. Toeval bestaat! Voor de zekerheid vroeg mijn liefje aan Ana of ze met haar linkeroor wilde beginnen (dan kon ze altijd nog afzien van de behandeling van haar rechter probleemoor...). Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging mee als reporter.

Eerst werden de zijkant van de hals, het gebied boven de wenkbrauwen en de onderkant van haar wang gemasseerd om een en ander in het oor los te maken. Twee witte, cylindrische kaarsen lagen klaar. De eerste kaars werd aangestoken en voorzichtig in de gehoorgang van het linkeroor van mijn liefje geplant. Ik vroeg van welk materiaal de kaars was gemaakt maar dat wist ze niet. Het leek op een soort kaasdoek met een waslaag. Terwijl de kaars langzaam opbrandde en het linkerbinnenoor verwarmde, keek de therapeute regelmatig in de gehoorgang van mijn liefje. Mijn angst dat er was zou kunnen druppelen op haar trommelvlies bleek onterecht.

Toen de kaars tot het streepje was opgebrand, werd die uit het oor verwijderd, de vuurkegel werd eraf geslagen en het onderste stukje werd uitgerold. Daarop was wat oorsmeer achtergebleven. Mijn liefje voelde zich verlicht en rolde gewillig op haar linkerzijde, klaar voor de behandeling van het dichte rechteroor. Dat oor bleek inderdaad meer gedoe te bevatten dan het linkeroor. Eenmaal rechtop, voelde ze zich als herboren. 's Middag in het zwembad ging ze weer met vertrouwen met haar hoofd onder water. Het bleef niet bij één keer: inmiddels doneerde ik vijf kaarsen voor haar rechteroor.

Vanmorgen in bed zong ik de jarige zachtjes toe. Ze verstaat mij weer. Selamat hari ulang tahun, liefje!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten