Oorspronkelijk had ik een andere blogtitel maar
die vond ik vandaag niet passend.
Ik vind het telkens moeilijk de draad weer op te
pakken na een dramatische gebeurtenis, of die zich nu in de persoonlijke sfeer
of in de grote, boze wereld afspeelt. Onze zuiderbuur krijgt het voor de kiezen,
Europa wordt in het hart geraakt. Amai, wat een laffe daad. Kuifje snikt en ik treur
mee. Op zo’n moment hoop je dat de wereld stilstaat… maar die draait gewoon door.
In het programma van gisteravond zat de Belgische auteur Griet Op den Beeck die
indruk op mij maakte met haar eigentijdse, oppeppende gedicht ‘Laten we Durven’.
"Laten we graag zien omdat we dat kunnen, en leven – voluit en
gretig – omdat we dat mogen en het daarom dubbel zo goed moeten doen.
Laten we beter leren weten, niet meer morsen met de dagen die al die
anderen, daar, vandaag zomaar, opeens zijn kwijtgeraakt.
Laten we geen engelen zijn, maar als het kan toch ook geen duivels.
Laten we mensen zijn. En helemaal onszelf worden, niet wie we denken dat
anderen wilden dat we waren.
Laten we moed houden, durven wankelen en redden wat er te redden valt.
Onszelf bijvoorbeeld, en mekaar.
Laten we stoppen met hopen en doen wat moet gebeuren om het te doen
gebeuren, en mild zijn voor wie dat nog niet kan.
Laten we ze openlaten: onze deuren, onze armen, onze geesten.
Laten we pantsers afleggen, en het en de andere tegemoet treden, telkens
weer.
Laten we slapende honden keihard wakker maken. Blijven geloven in dromen
die ook uitkomen. Veel verwachten, genoeg spijt hebben, in zeven sloten
tegelijk lopen, alle dingen aankijken, ook dat wat ons verontrust.
En laten we minachting koesteren voor de hopeloosheid, weten wat we waard
zijn, onszelf gunnen wat we verdienen, want dat is vaak meer dan we geneigd zijn
te denken.
En laten we begrijpen wat de liefde is, onthouden dat dat alles is,
of toch bijna.
Laten we durven. Ja."
Ik durf weer verder. Toen mijn liefje en ik door
tropisch Sri Lanka reisden, kon zij af en toe verlekkerd praten over erwtensoep
en Hollandse stamppotten. Persoonlijk moest ik er toen niet aan denken. Ik
genoot volop van plaatselijke gerechten en gezien de hitte kon ik niet
warmlopen (!) voor stevige maaltijdsoepen en rookworst. We zijn het er
inmiddels beiden over eens dat we de lekkerste curry aten bij Lords in Negombo. Het is een restaurant
annex art gallery waar zij de milde kip- & mangocurry bestelde en ik de
pittige krabcurry. Mijn liefje houdt niet van spicy, zij liet de sambols overal
links liggen.
De basisingrediënten van de Sri Lankaanse keuken
zijn: rijst, kokosnoot en verse specerijen. De dhal, een curry van
kikkererwten, linzen of bonen met de nodige kruiden, vond ik doorgaans erg lekker.
Eenmaal at ik een overheerlijke groenteschotel, genaamd obizjin nogwat. Ik kon
het op dat moment niet thuisbrengen dus ik vroeg aan de kok wat het was. Tja,
aubergine natuurlijk. De eerste vrienden die ons in Spanje komen opzoeken,
zullen fungeren als proefkonijnen voor wat betreft de zelfgemaakte kip- en
mangocurry met bietchutney, verse sambal en bijgerechten. Alles overdenkend,
vond ik de Sri Lankaanse keuken minder afwisselend dan bijvoorbeeld de Indiase
of Thaise.
Koningin van de Moestuin en haar groenteman |
Elk jaar wordt in de maand maart op een aantal plaatsen
in Spanje de Reina de la Huerta gekozen, de Koningin van de Moestuin. Het is
een van die typisch folkloristische lente-evenementen met een lange traditie. In
een plaatselijke krant las ik een interview met een gegadigde voor de titel: “aan een knap snoetje heb je niet
genoeg”. Uit dat
artikel bleek overigens niet of je ook nog groene vingers moet hebben of
keukenprinses moet zijn.
Ik geef volmondig toe dat het hier thans moestuintijd is. De Spaanse moestuin kent geen andijvie, boerenkool,
zuurkool en knolselderij. Die groenten kochten we dan ook bij de Nederlandse
supermercado Diferente in Benijófar. De eigenaren zullen hun supermarkt in
Ibiza officieel begin april openen. Zijn zijn tevens druk met het opzetten van
een webwinkel waarbij je online 24/7 kan bestellen uit een lijst met 2.000
artikelen. De Hollandse Armada verovert Spanje bij toverslag.
Gisteren brachten mijn liefje en ik een bezoek
aan de vernieuwde plaatselijke Lidl-supermarkt. Een week voor ons vertrek naar
Zuid-Oost Azië ging de oude shop op de schop. De verbouwing duurde tot vorige
week. De winkel werd veel groter en dat bleek geen overbodige luxe: die was stampvol met klanten, van uiteenlopende nationaliteiten. Wijzelf gingen erheen om te
zien hoeveel Deluxe-producten van de Spaanse sterrenchef Sergi Arola het
bedrijf voor de aanstaande Paasdagen in de schappen heeft. Het viel niet tegen!
Ik kocht onder andere zwarte knoflook en zwart zout, carpaccio van prachtige zalm
en paarse gourmetaardappeltjes. Dit jaar zullen vrienden Frans & Roland
onze gasten zijn voor de traditionele Paasbrunch in Huize Barefoot. Die
gefermenteerde knoflook zorgt volgens Taoïstische mythologie voor seksuele
immortaliteit dus mannen, jullie zijn gewaarschuwd!
Op diezelfde dag publiceerde het Nederlandse Voedingscentrum
de nieuwe Schijf van Vijf. De oude uit 2004 klonk nogal jaren ’70 en het eerste
dat mij opviel was het grote aandeel zetmeel. Een vrouw van mijn leeftijd moest
volgens de oude opvatting onder andere 5 boterhammen en evenveel vlees als
groenten per dag eten. Het werd dus tijd om de schijf te herzien.
Hun beste adviezen anno 2016 zijn -en dat wist ik
al- dat we het eten van bewerkt voedsel moeten beperken en minder (rood) vlees
en brood moeten eten. Wat we wel moeten doen: variëren, meer groenten, noten, thee en één kopje koffie per dag nuttigen. Dat is pure winst, al blijft de vraag hoeveel
mensen zich nog iets aantrekken van de schijf en de adviezen van het betreffende
centrum. Nederlandse consumenten zijn vooral gebaat bij een onafhankelijk,
objectief instituut dat werkelijk eerlijk is over voedsel en kritisch is jegens
de productschappen en de voedingsmiddelenindustrie.
22 maart, een dag om niet snel te vergeten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten