Translate

zondag 21 augustus 2016

In woord èn beeld

Sydney Urban Art - Michael Penderson
Als blogger wond ik mij recent weer eens op over Google, al moet ik dat nuanceren. Op 12 februari van dit jaar ontving ik het bericht dat men per 15 maart zou stoppen met het onderhoud aan fotobeheerprogramma Picasa. Na die datum kon ik dat programma weliswaar op de desktop blijven gebruiken maar er zou geen nieuwe versie verschijnen en ook bij problemen kon ik niet meer op ondersteuning rekenen. Persoonlijk vind ik dat erg jammer want ik gebruik het programma al jarenlang met veel plezier.

Google paste vanaf 1 mei een langzame overgang toe. Vanaf 15 juli zouden Picasa-webalbums echter definitief niet meer toegankelijk zijn. Ik ging in de tussentijd op zoek naar een alternatief maar dat vond ik tot op heden niet. Mijn Picasa-webalbums werden automatisch en correct overgezet naar Google Photos. Het is jammer dat de albumomslagen niet dezelfde zijn als die ik aan een album gaf en ook de formaten verschillen maar dat zijn kleinigheden. Nieuwe foto’s kunnen ook met dit programma gemakkelijk aan bestaande albums worden toegevoegd en ook het maken van een nieuw album lijkt een peulenschil. So far, so good.

Ik realiseer mij dat ik een grootgebruiker ben; er zitten duizenden foto’s in welgeteld 45 webalbums. De recentste foto’s -van de plek waar ik op dat moment ben- zijn op mijn weblog te zien in de vorm van een lopende diashow. Van de overige digitale foto-albums zie je alleen de omslagfoto’s maar je kunt die naar believen aanklikken en  bekijken. Die albums houden mijn blog levendig en bovendien kunnen familieleden en vrienden zo met mijn liefje en mij meeleven en meereizen, in woord èn beeld.

Ik schrok dan ook toen ik onlangs constateerde dat ik geen enkel foto-album kan openen. Regelmatig test ik of links op mijn weblog nog correct functioneren en af en toe haal ik iets weg of zet er iets nieuws bij; dat is onderdeel van het wekelijkse onderhoud. Ik klikte op de diashow en kreeg foutmelding 404_Not Found. Datzelfde gebeurde bij de overige albums. Ze staan er nog wel maar je kunt ze niet meer inzien. Paniek!

Ik controleerde mijn instellingen maar zag niets vreemds. Voorts testte ik bestaande Blogger-gadgets. Er bestaat namelijk een diashow-functie dus ik kopieerde de link van een van mijn openbare Google Photos-album naar dat venster. Daarop kreeg ik een foutmelding. Ik gebruikte andere Blogger-opties maar die leidden tot niets. Ik kreeg foutmelding op foutmelding. Bovendien bleek bij nader onderzoek dat ook de illustraties en foto’s die ik in de loop van acht jaar bloggen gebruikte en die in Picasa automatisch in albums waren opgenomen, niet bestonden op Google Photos. @#$%^/.&*()?!

Surfend naar het Blogger-forum en Google Photos-gebruikersgroepen kwam ik tot de conclusie dat ik lang niet de enige ben met een probleem. Ik trof een bak blogellende aan! Wat dat betreft mag ik blij zijn dat het ‘slechts’ mijn foto’s betreft. Dat raakt dus een grote groep actievelingen op het web. De een verwoordt de klacht milder dan de ander maar bij alle klagers druipen frustratie en boosheid er vanaf. Terecht, wat mij betreft. Ook ik postte een klacht.

Zowel Picasa, Google Photos als Blogger zijn producten uit de grote ruif van Google. Per omgaande verstuurde ik tevens feedback naar het Google Photos Team en het Blogger Team teneinde de druk op te voeren. Ze zijn op de hoogte van het probleem maar bieden momenteel geen oplossing. Als we lang genoeg aandacht vragen voor de kwestie, komt er wellicht iemand in actie. Inmiddels ontving ik bemoedigende reacties van medestanders en betrokkenen op mijn klachtenpost op het Blogger Help Forum. Houd moed, wees geduldig. De oplossing is zó eenvoudig, sterker nog: die bestaat reeds. Ik hoop dat het een kwestie van tijd is maar leuk is anders. 

Met deze link kun je mijn Spanje 2016 foto's alsnog bekijken. Het is even behelpen maar ik doe het ermee. 

Begrijp mij niet verkeerd: de gadgets van Google Photos vind ik best aardig, zoals de functie ‘Beleef deze dag opnieuw’ waarbij het programma automatisch een collage maakt van foto’s op dezelfde dag maar dan x aantal jaren geleden. De automatische categorie Plaatsen voegt ook wel iets toe aan het palet van een reislustige blogger. De automatisch gemaakte filmpjes op basis van albumfoto’s en de gestileerde fotosuggesties die je kunt bewaren of weggooien kan ik ook waarderen. Dat ik nu geen diashows en foto-albums kan opnemen op mijn weblog, daarvoor heb ik geen woorden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten